Stort potentiale i CO2-fangst fra affaldsenergi kræver ændret politisk aftale. Det skriver CONTITO i en ny analyse. Dansk Fjernvarme bakker op og anbefaler, at politikerne dropper reduktion af affaldsforbrændingskapaciteten, der alene skaber usikkerhed om forsyningssikkerheden.
”Vi har længe kaldt på, at det ikke er holdbart at affaldsenergianlæggene skal reduceres med 30 procent. Det er ikke godt for miljø og klima. Det er uhensigtsmæssigt for fastholdelse af vores forsyningssikkerhed. Og nu ser vi at det også hæmmer vores potentiale for at reducere CO2 og dermed indfri vores klimamål”, siger Rune Moesgaard, politisk chef fra Dansk Fjernvarme Foto: Dansk Fjernvarme.
Hvis Danmark skal nå i mål med regeringens ønske om negativ CO2-udledning i 2050, skal initiativerne, der fjerner CO2 fra atmosfæren opskaleres. Derfor arbejder Dansk Fjernvarme helt konkret med at sikre bedre muligheder for CO2-fangst, samt sikre vigtig sektorkobling mellem fjernvarmebranchen og øvrige brancher.
Læs også: Moderat prisstigning til fjernvarmeforbrugerne
I en ny analyse og anbefalinger fra CONCITO, vurderer tænketanken, at der er et potentiale for CO2-fangst på 2 millioner tons CO2 fra affaldsforbrænding i 2030, hvor af cirka 1,5 millioner ton CO2 er bio¬gene. CONCITO opfordrer til at annullere målet om at reducere affaldsforbrændingskapaciteten, fordi det vil hæmme anlæggenes investeringsvillighed. Det er en problematik, Dansk Fjernvarme bakker konkret op om.
”Vi har længe kaldt på, at det ikke er holdbart at affaldsenergianlæggene skal reduceres med 30 procent. Det er ikke godt for miljø og klima. Det er uhensigtsmæssigt for fastholdelse af vores forsyningssikkerhed. Og nu ser vi at det også hæmmer vores potentiale for at reducere CO2 og dermed indfri vores klimamål”, siger Rune Moesgaard, politisk chef fra Dansk Fjernvarme. Og han fortsætter:
”Der er sket meget siden aftalen blev lavet i 2020. Derfor bakker vi op om CONCITOS anbefaling om at annullere målet og i stedet skabe rammerne for øget muligheder for CO2-fangst på anlæggene”, siger Rune Moesgaard.
- PiB
Sanitet

Rent drikkevand og store energibesparelser
Den anerkendte norske opfindelse TermoRens fjerner både de farlige legionellabakterier og omkostningskrævende kalkbelægninger fra alle former for vandrør – nu er den kommet til Danmark.
Energi

Prioriterer konverteringer væk fra naturgas
I november sidste år trådte nye regler i kraft for Erhvervspuljen, der gør det mere attraktivt for virksomheder at søge tilskud til projekter, der sparer energi eller CO2. Konverteringer væk fra gas bliver opprioriteret med større tilskud.
Branchen

Installatører går sammen om at skabe en stor aktør
11 danske installationsvirksomheder er gået sammen med kapitalfonden FSN Capital for at etablere InstallatørGruppen, der bliver en af landets største virksomheder indenfor el-, vvs, fiber, samt ventilations- og kølesystemer. InstallatørGruppen går efter at blive markedsleder igennem partnerskaber med lokale installatører over hele Danmark og tage en ledende rolle i at fremme bæredygtighed og energieffektivitet.
Virksomhedsdrift

Mindre virksomheder siger nej tak til statens energilån
På trods af at over halvdelen af de mindre, danske virksomheder er presset af høje energipriser, er der stort set ingen af dem, som planlægger at gøre brug af statens energilån. Lånet er ugennemskueligt og sporene fra corona-lånene skræmmer, mener SMVdanmark.
Branchen

Studenternes vanskelige vej til erhvervsuddannelser
Christoffer Kauling kunne ikke se sig selv læse videre efter gymnasiet. I stedet gik han i lære som trælastsælger ved XL-BYG. Det blev en uventet succes, og i dag tager han en akademiuddannelse i ledelse som en del af jobbet. Men vejen efter gymnasiet måtte han bane på egen hånd.
Energi

Ny podcast-serie om bæredygtighed
Vand, ressourcer, cirkulær økonomi og bæredygtigt byggeri er blandt temaerne i en ny podcast-serie med klimaaktivisten Marcella Hansch fra everwave foundation som vært.