03.05.2021  |  EL  |  El-materiel

Danske badeværelser er ikke klar til fremtiden

Alt for få badeværelser får installeret nok strømudtag eller bliver forberedt, så der nemt og hurtigt kan etableres strøm ved toilettet. Sådan lyder det fra Geberit og TEKNIQ Arbejdsgiverne.

På hvert fjerde badeværelse er der trukket strøm frem i nærheden af toilettet. På nye badeværelser, bygget eller renoveret inden for det seneste år, er det tal 32 procent. Det viser en helt ny undersøgelse foretaget af YouGov for sanitets- og møbelproducenten Geberit.

”I den nye undersøgelse kan vi se, at danskerne har mange ønsker til badeværelsesløsninger, som kræver el ved toilettet. At så mange nye badeværelser ikke får installeret strøm ved toilettet nu, bliver et problem på den lange bane”, forklarer Per Holleufer, produktchef i Geberit, og siger, at brugerne ikke kan få deres behov opfyldt, og hvis de vil have dem opfyldt, bliver det uforholdsmæssigt dyrt.

Alt for dyrt at installere strøm på bagkant

Den nye undersøgelse viser, at 60 procent af danskerne på deres fremtidige badeværelse kunne tænke sig berøringsfri toiletskyl, 37 procent et douchetoilet, 61 procent en lugtudsugningsfunktion i deres toilet og 29 procent et toilet med orienteringslys. Alle funktioner, der kræver strøm ved toilettet.

Derfor mener Per Holleufer, at der skal tænkes på, at der på et senere tidspunkt kan blive behov for at have strøm i nærheden af toilettet. Noget både rådgivere, VVS’ere og elinstallatører skal være mere opmærksomme på. 

”Det koster måske nogle hundrede kroner ekstra, at der er forberedt til el i nærheden af toilettet, når man er i gang med at få lavet el på det nye badeværelse, hvorimod det hurtigt kan blive en helt anden pris, hvis fliser og så videre skal omstøbes”, siger han. Derfor anbefaler han at forberede til el ved toilettet, også selvom man ikke skal bruge strøm nu og her. På den måde er badeværelset fremtidssikret til den dag, det skulle blive aktuelt.
 
Forbered elinstallationerne til fremtiden

Hos brancheorganisationen for vvs’ere og elinstallatører, TEKNIQ Arbejdsgiverne, mener man også, at der er behov for et øget fokus på badeværelsets elinstallationer.

”De fleste har godt styr på, hvor stikkontakter og udtag i deres køkkener skal placeres. Men det samme gælder ikke for badeværelserne, hvor man for det meste nøjes med den myndighedskrævede stikkontakt”, siger konsulent for el-området hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, Mads Risgaard Knudsen. Han henviser til, at der i nyere badeværelser er nationale krav om minimum en stikkontakt, medmindre lokalet er så lille, at den ikke kan placeres i sikker afstand fra bruser eller badekar.

Han er enig med Per Holleufer og mener, at det på alle måder vil være fornuftigt, hvis man forbereder elinstallationerne i badeværelset til fremtidens behov som eksempelvis toiletter, der kræver strøm, højtalere og ventilatorer.

-CH

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere