09.09.2021  |  EL  |  El-materiel

Danske byggepladser sjusker med elsikkerheden

Ud af foreløbigt 784 udførte tilsyn i 2021, har Sikkerhedsstyrelsen fundet 189 overtrædelser af reglerne på de midlertidige elinstallationer på de danske byggepladser.

Når de tilsynsførende fra Sikkerhedsstyrelsen rejser landet rundt for at kontrollere elinstallationer på de danske byggepladser, er de ikke altid imponerede. Alene i år har de udført 784 tilsyn på el-området og konstateret 189 overtrædelser.

De 189 overtrædelser dækker alt fra mindre fejl som kabler på gangveje, til alvorlige regelbrud som manglende jordspyd. Sidstnævnte er en grov overtrædelse, fordi der med manglende jordspyd er stor risiko for stød.

”Når vi kommer rundt, er det de samme fejl vi møder igen og igen. Det er fejl, der i sidste ende udgør en stor fare for dem der færdes på byggepladsen”, siger Søren Muff, Virksomhedschef for Sikkerhedsstyrelsen.

I de meget alvorlige tilfælde, er der blandt andet konstateret manglende eller forkert fejlstrømsafbryder (RCD) på tavlens CEE-stikkontakter. Det kan være farligt, for en håndværker med en vinkelsliber i hånden, hvis der ikke er etableret en korrekt afbryder, og der går overgang i værktøjet.

Fejlstrømsafbryderen beskytter mod livsfarlige stød på byggepladsen, og er en essentiel del af den overordnede sikkerhed påpeger Søren Muff.

Fordi nogle overtrædelser er af så alvorlig karakter, vil Sikkerhedsstyrelsen nu også til at holde øje med, om det er de samme installatørvirksomheder, der laver fejl på flere byggepladser. Er det samme virksomhed, der gentagne gange tages i overtrædelser, vil Sikkerhedsstyrelsen politianmelde den pågældende virksomhed.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere