09.03.2021  |  VENTILATION  |  Indeklima

Danske særregler er en mavepuster til emhættemarkedet

Dokumentationskrav i bygningsreglementet skævvrider markedet for emhætter og begrænser boligejernes mulighed for at få de løsninger, de ønsker.

Et nyt bygningsreglement stiller krav, som udelukker en stor del af emhætterne fra det danske marked og dermed også en stor del af de produkter, som boligejerne efterspørger. Det skriver TEKNIQ Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.

Derfor har TEKNIQ Arbejdsgiverne og hovedparten af landets typehusproducenter nu bedt Bolig og Planstyrelsen rette op på problemet.

”Det gør vi, fordi de nye dokumentationsregler i bygningsreglementet efter vores opfattelse er i strid med regeringens ønske om at reducere de administrative byrder i den nationale lovgivning. Samtidig hindrer reglerne i praksis salg og installation af produkter i Danmark, som ellers frit kan sælges og installeres i resten af EU’s indre marked”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Emhættemodellerne er lovlige i resten af EU og er både CE- og EU-energimærkede. Men nye bestemmelser i Bygningsreglement kræver, at emhætter på det danske marked skal have minimum 75 procents ”emopfangsevne”. Det er imidlertid et nyt dansk begreb opfundet af styrelsen, og ”emopfangsevne” findes derfor ikke i de standarder, som Bygningsreglementet henviser til.

”I praksis betyder det, at man ikke kan bruge standarderne som målestok for emopfangsevnen, og producenterne skal derfor bekoste ny og særlig dokumentation for at være lovlige i Danmark. Det er de færreste producenter, som vælger at bekoste særlig dokumentation til det danske marked, da tilsvarende krav hverken gælder i de øvrige EU-lande eller i Norge”, siger Simon O. Rasmussen. Derfor kan danske installatører og typehusfirmaer ofte ikke levere den vare, kunderne ønsker. Simon O. Rasmussen påpeger, at man kan fjerne den danske særregel, uden det forringer indeklimaet i boligerne.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere