08.06.2021  |  EL  |  Energi

Danske virksomheder tæt på væksteventyr indenfor ny energiform – men de ved det ikke endnu

Fire GTS-institutter er i fællesskab i gang med at udarbejde en oversigt, der skal sætte tal og eksempler på det spåede væksteventyr indenfor Power-to-X.

Energisektoren er trådt ind i en ny tidsalder med titlen Power-to-X. De nye PtX-teknologier bliver spået en stor fremtid, fordi de kan mindske CO2-udledningen ved eksempelvis at gøre tung landtransport og skibsfart klimaneutral.

Men hvor stor? Og hvad kræver det? Det arbejder de fire GTS-institutter – FORCE Technology, Teknologisk Institut, Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut og Alexandra Instituttet, i øjeblikket på at finde ud af.

”Alle de store spillere i energisektoren er enige om, at potentialet i Power-to-X er enormt. Men ingen kan sætte konkrete tal på, og vi mener, det er vigtigt at kende udgangspunktet i detaljer, så vi ikke betræder nyt land i blinde”, siger Henrik Hassing, der er Technical Vice President i FORCE Technology.

Oversigten handler først om fremmest om den potentielle størrelse af Power-to-X økosystemet og om at finde ud af, hvor mange og hvilke virksomheder, der ved hjælp af GTS-systemets faciliteter, specialister og teknologiske indsigt kan blive en del af væksteventyret.

Carsten Damgaard, der er forskningsdirektør i Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, siger, at kortlægningen for det første skal sætte tal på, hvor stort det økonomiske potentiale er i de nye PtX-teknologier. For det andet skal den vise, hvilke virksomheder der kan blive en del af væksteventyret, og derfor skal begynde at fokusere på området. Han tror nemlig ikke, at de knap 17.000 virksomheder, som GTS-institutterne har årligt kontakt til, er fuldt opmærksomme på mulighederne inden for Power-to-X.

Ingen elitesport

En række af de største virksomheder er i gang, men Power-to-X er ikke en elitesport forbeholdt de store.

"Selvom vi endnu ikke har de konkrete tal, tør vi godt sige, at der er tusindvis af små- og mellemstore virksomheder, som kan gøre sig gældende inden for Power-to-X. Men de får brug for faciliteter og opdateret viden for at blive en del af succesen og derved være med til at opbygge en stærk dansk position på et helt nyt felt”, siger Martin Møller, Chief Scientific Officer fra Alexandra Instituttet.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere