Danskerne havde i 2019 masser af strøm i stikkontakterne – og en stor del var grøn
En historisk høj andel af grøn strøm havde danskerne i 2019. Det skyldes blandt andet en stor del strøm fra elproduktioner fra vind og sol.
Danskerne fortsætter blandt de lande i verden, der har den bedste elforsyning. Det gælder både en høj elforsyningssikkerhed og en historisk høj andel af grøn strøm i 2019. 50 procent af strømmen i stikontakterne var fra elproduktioner af vind og sol, skriver Energinet i en pressemeddelelse.
Søren Dupont Kristensen, administrerende direktør i Energinet Elsystemansvar forklarer, at der de seneste 10 år er sket en stigning i brugen af den grønne energi fra at være under 20 procent til nu at være over 50 procent.
Men den grønne omstilling medbringer nye opgaver, der skal løses, for at forsyningssikkerheden i kan opretholdes:
”En fortsat høj forsyningssikkerhed kommer ikke af sig selv, og vi har derfor stor opmærksomhed på udfordringerne med et aldrende elnet og en stigende risiko for manglende effekttilstrækkelighed", siger han.
Danskerne har meget strøm
I 2019 havde danskerne i gennemsnit strøm i stikkontakterne i 99,996 procent af tiden. Det svarer til at en gennemsnitlig forbruger var uden strøm i 20 minutter.
Energinet skriver i deres pressemeddelelse, at elsystemet er under store, hastige forandringer. De påpeger derudover, at målet om mindst 50 procent vind i elsystemet i 2020 ventes indfriet, og at de har en forventning om, at elsystemet skal være 100 procent grønt allerede i 2030.
Også grøn strøm til biler, som skal erstatte benzin og dieselbiler, skal bidrage til at Danmark når målet om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030.
Redegørelse sendt til høring
Energinets årlige Redegørelse for Elforsyningssikkerhed bliver nu sendt i høring, inden Energinet jævnfør elforsyningsloven skal sende en endelig anbefaling for fremtidens niveau for elforsyningssikkerhed til klima-, energi- og forsyningsministeren.
Fakta
En væsentlig årsag til Danmarks høje elforsyningssikkerhed er en betydelig kabellægning af eldistributionsnettene. De udgør 95 procent af det samlede danske elnet, og kabler i jorden påvirkes i langt mindre grad af vind og vejr, fx storme.
Antallet af afbrud i det overordnede transmissionsnet er - bortset fra særlige situationer med helt ekstraordinære situationer, fx meget kraftige storme - ekstremt lavt. I 2019 var der kun 13 afbrudssekunder relateret til eltransmissionsnettet.
Energinets vurdering er, at 35 gennemsnitlige afbrudsminutter i 2030 kan henføres til
-Manglede effekttilstrækkelighed: 5 minutter
-Manglende nettilstrækkelighed på transmissionsniveau: 1 minut
-Manglende robusthed i elsystemet på transmissionsniveau: 1 minut
-Afbrud på distributionsniveau: 28 minutter
Energinets ønsker derudover også, at elektriske varmepumper erstatter oliefyr og gaskedler i både private hjem og fjernvarmeselskaber.
De lægger ligesom i 2019-redegørelsen op til, at danskernes elforsyningssikkerhed i 2030 skal være 99,993 procent svarende til et planlægningsmål på 35 minutters afbrud årligt for en gennemsnitsforbruger.
Redegørelsens løsningsforslag
Energinets årlige Redegørelse for Elforsyningssikkerhed peger på, at en række faktorer i 2030 ventes af udfordre forsyningssikkerheden mere end i dag. Herunder er blandt andet:
• Færre traditionelle kraftværker og et stigende elforbrug udfordrer effekttilstrækkeligheden.
• Stigende risiko for mangel på effekt i vores nabolande og derfor risiko for mindre im-portmuligheder af strøm i særlige situationer.
• Store dele er det nuværende elnet er 50-60 år gammelt og står på papiret overfor ud-skiftninger og renoveringer Der er stort behov for reinvestering i det nuværende elnet for at undgå fejl og nedbrud.
Energinet vurderer, at den øgede risiko skal imødegås med blandt andet:
• Yderligere udvikling af elmarkederne, så det bliver muligt og attraktivt for flere aktører at reagere effektivt på ændrede elpriser og herunder et mere fleksibelt elforbrug.
• Reinvesteringer i forbindelser til vores nabolande, så Danmark stadig kan få gavn af et europæisk marked, hvor mere strøm handles over grænserne.
• Fortsat fokus på reinvestering i det nuværende elnet.
-CH