Danskerne ville energirenovere deres bolig – hvis de fik støtte og vidste hvordan
En ny undersøgelse viser, at 76 procent af alle danskerne ville foretage energiforbedringer af deres bolig, hvis de fik den rette støtte til det.
Der bliver talt om klimaforandringer hver dag, men de færreste af os tænker over, at klimaforandringerne også skyldes vores boliger. I hele EU kommer 36 procent af CO2 emissioner fra bygninger, og i Danmark er opvarmning årsag til 15 procent af de samlede CO2-udledninger.
Et repræsentativt udvalg af danskerne har sammen med tilsvarende grupper af borgere fem andre europæiske lande givet deres syn på energibesparelser i bygninger. Og svaret er klart: 76 procent af alle danskere ville gøre deres bolig mere energi-rigtig, hvis de blot fik den rette støtte. For de andre fem andre lande er det samme tal lidt højere med 79 procent.
LÆS OGSÅ: Rekord få virksomheder efteruddanner ansatte
Inden for den seneste tid er energipriserne steget, og i mange tilfælde er det blevet dyrere at opvarme vores bolig. Undersøgelsen afspejler også de motiver, danskerne har til at ville investere i energibesparelser i deres bolig: 58 procent angiver lavere varmeregning, 39 procent ønsker at være mere miljørigtige, og 34 procent ønsker en bolig med et bedre indeklima.
”Undersøgelsen viser, at danskerne både har stor lyst til at nedbringe deres energiregning og samtidig bidrage til klimakampen ved at energirenovere deres bolig. Dét bekræftes også af den store interesse, der har været for at søge tilskud i bygningspuljen, som fra efteråret 2020 og ved to ansøgningsrunder i 2021 har givet danskerne mulighed for at få tilskud til energieffektiviseringer af boligen”, siger Frank Larsen, der er adm. direktør i ROCKWOOL Nordics.
I 2021 har ca. 5.000 danskere har søgt om tilskud til at forbedre energistandarden i deres boliger via ordningen i bygningspuljen.
LÆS OGSÅ: Tyskland skruer op for gasberedskabet - Danmark afventer stadig
”Vores bygninger er med 40 procent af forbruget en af de største energislugere i Danmark. Hvis den grønne omstilling ikke skal blive for dyr, er det vigtigt, at alle potentialer for energibesparelser høstes - faktisk viser beregninger, at regningen kan blive 6 milliarder kr. lavere i 2030, hvis vi blandt andet sørger for at realisere potentialet for 10 procent mindre varmeforbrug frem til 2030. Derfor er det afgørende, at der bliver skabt forhold, der hjælper danskerne i gang med at lave de energirenoveringer, som de gerne vil,” siger Frank Larsen.
-AKJ