Databoom kræver nye opgør med traditionelle effektivitetsmålinger i datacentre
Datacentre i Danmark benytter utilstrækkelige metoder til at sikre bæredygtighed og effektivitet. Det er et problem i et buldrende datamarked med ny EU-regulering lige om hjørnet, fastslår ny hvidbog om effektivitetsmålinger i datacentre.
Eaton White Paper. Foto: Eaton
Med digitaliseringen i fuld vækst og en stigende efterspørgsel på lagring og behandling af data står danske datacentre over for afgørende udfordringer. Ikke mindst i lyset af den seneste tids eksplosion i anvendelsen af teknologier som kunstig intelligens og maskinlæring. Forskning viser, at mængden af data, der skal behandles på verdensplan, kan blive op til 50 gange større inden 2028 på grund af de voksende krav fra generative AI-applikationer som fx ChatGPT.
En udvikling, der udfordrer datacentres energiforbrug og CO2-aftryk. Allerede i 2030 vil danske datacentres elforbrug udgøre 17,1 TWh ifølge Energistyrelsen, hvilket svarer til en femtedel af Danmarks samlede energiregnskab.
En ny hvidbog udarbejdet af power-management virksomheden Eaton peger derfor på, at der er behov for radikal nytænkning af måden, vi designer, driver og evaluerer datacentre på.
"Med Danmarks unikke position inden for vedvarende energi, har vi potentialet til at blive et fyrtårn inden for bæredygtige datacentre. Ved at investere i innovative datacenterdesigns og løsninger for energioptimering samt nye målemetoder, der understøtter de kommende EU-krav, kan danske datacentre sætte standarden for fremtidens grønne teknologi,” siger Nick Luitwieler, direktør for Eaton Danmark.
Innovation slår tradition
Eatons hvidbog, Beyond Power Usage Effectiveness (PUE), tager et kritisk blik på den traditionelle måde datacentre måler effektivitet og bæredygtighed på og undersøger samtidig, hvordan branchen gennem en systemteknisk tilgang til datacenterdesign kan anvende nye målemetoder til at vurdere datacentres drift igennem alle livscyklusfaser.
Mange datacentre har længe benyttet PUE (Power Usage Effectiveness) til at vurdere bæredygtighed og effektivitet, hvor en lav PUE betyder en bedre effektivitetsoptimering. Men standardmålingen beskæftiger sig kun med ét aspekt af et datacenters drift – og det er ifølge hvidbogen et problem.
For i takt med at datacenterindustrien står over for større kompleksitet og fortsatte udfordringer i forhold til bæredygtighed, optimering af drift, effektivitet, skalerbarhed og modstandsdygtighed, er der behov for at se udover standardiserede målinger og indarbejde bæredygtige løsninger i effektivitetsmålingerne.
Eksempler på sådanne løsninger er CUE (Carbon Usage Effectiveness) og WUE (Water Usage Effectiveness), der adresserer bredere miljømæssige faktorer såsom kulstofemissioner og vandforbrug. Strammere reguleringer, især fra EU, fremhæver behovet for en databaseret og mere gennemsigtig overvågning af datacentres energi- og vandforbrug. Det inkluderer implementeringen af en EU-database og nye standarder for reducering af datacentres miljømæssige påvirkning.
Kunsten at måle rigtigt
Der skal ifølge hvidbogen flere målinger til for at få et samlet overblik over, hvordan de forskellige dele af datacentrene påvirker hinanden. På den måde vil det være muligt at skabe et reelt billede af, hvor effektivt og bæredygtigt et datacenter er. Det kræver samtidig en ny tilgang til at designe og bygge et datacenter.
Derfor har Eaton udviklet en ny integreret, systemteknisk tilgang ved navn xIntegra, der erstatter den traditionelle metode med at sammensætte forskellige elementer enkeltvis. I stedet bygges en gruppe intelligente komponenter sammen til at kunne fungere som et komplet system igennem hele strømforsyningskæden.
Via en indbygget optimering både på komponent- og systemniveau er xIntegra med til at sikre datacentre en mere optimal ydeevne og systemintegritet i alle stadier af datacentrenes livscyklus – fra design og implementering til drift og udfasning.
Sammenkoblingen af udstyr betyder samtidig, at strømdistributionen i et anlæg, fra net til chip, vil være mere effektiv, og det samme gælder sammenkoblingen af overvågningen via Eatons Brightlayer-softwareløsning.
Læs hele hvidbogen her.