Datadrevet styring sparer 30 procent af vandet på skole

Aarhus Kommune har implementeret et water management system (WMS) på Lystrup Skole og sparer 30-40 procent af vandforbruget uden, at komforten er påvirket. Samtidig er legionella-problemer stort set fjernet. Alle armaturer på skolen er udstyret med sensor og sender, som kommunikerer med en server i skyen. Skolens driftsansvarlige kan derved se data om vandforbrug i realtid.

”Lystrup Skole er vores pilotprojekt, og vandstyringssystemet har på kort tid resulteret i 30-40 procent lavere vandforbrug og giver et afkast på 75 procent af investeringen”, fortæller Jakob Hovgaard Kaiser (tv). Foto. Redaktionen..

”Vi har i Aarhus Kommune besluttet at energirenovere vores samlede bygningsmasse for at reducere CO2-udlening med mindst 30 procent og energiforbruget med mindst 25 procent. Lystrup Skole er vores pilotprojekt, og vandstyringssystemet har på kort tid resulteret i 30-40 procent lavere vandforbrug og giver et afkast på 75 procent af investeringen”, fortæller Jakob Hovgaard Kaiser, der er ingeniør og projektleder på energiprojektet, som er døbt AA+ projektet. Han supplerer:

Vand er lokomotiv for energiadfærd
”Vand er et godt sted at starte, når en kommune vil energiforbedre bygninger, fordi det er så synligt for alle. Det er en god øjenåbner for brugere i bygningerne for, hvor stor betydning brugernes adfærd har for vand- og energiforbrug. Vi har 2000 bygninger på i alt 2,2 millioner kvadratmeter, så potentialet er stort. Vandstyringssystemet giver os præcise data om forbruget, og det betyder, at vi kan sætte ind præcis der, hvor skoen trykker. Vi kan se, hvis et toilet står og løber og spilder 100 liter vand i timen; ligesom vi kan se, hvilke brusere, der bliver brugt to eller tre gange oftere end andre brusere i svømmehallens bad. Vi kan så justere lidt på bruseintervallerne eller vandtrykket og hurtigt spare tusindvis af liter vand uden, at brugerne oplever nogen forskel”.
Alle armaturer på vandhaner og brusere er udskiftet med intelligente og berøringsfrie armaturer på Lystrup Skole i løbet af 2020, og vandstyringssystemet (WMS), som hedder Tronic WMS leveret af FM Mattsson-Mora Group, er i dag i fuld funktion. WMS kobler hvert eneste armatur sammen med analyseværktøjer i skyen, som driftsansvarlige kan tilgå fra enhver computer med netadgang og en kode.

Indhold i projektet

• Sætter fokus på vandforbrug og adfærd samt hygiejnen.
• Sparer vand og energi.
• Nedbringer bakterier vandet.
• Skaber et berøringsfrit miljø med mindre virusspredning.
• Overvåger installationerne via digital platform (WMS).

Systemet afslører selv fejl
”Systemet kan også sættes op til selv at fortælle om fejl og afvigelser, og det giver på den måde kommunens bygningsansvarlige stærke kort på hånden til at optimere driften”, fortæller Claus Dennis, Key Account og Head of Sustainability Team, Nordic for FM Mattsson-Mora Group.

”I første omgang har vi set på de lavest hængende frugter, som er de største eksempler vandspild, vi hurtigt kunne spotte i systemet. Vi har så ringet til de ansvarlige og gjort dem opmærksomme på problemer med for eksempel toiletter, der stod og løb uden, nogen havde observeret det. Den adfærdsregulering har i sig selv givet meget store besparelser”, fortæller Jakob Hovgaard Kaiser og tilføjer:

”Vi går nu over til at overvåge forbrugsdataene tæt og sætte præcis ind med justeringer eller ændringer helt ned på armaturniveau. Vi kan allerede nu se sort på hvidt, at vi vil opnå besparelser på mindst 30 procent på vandforbrug og derved også store besparelser på energi til at varme det varme vand op. Så det er oplagt at brede vandstyringssystemet ud til mange flere af kommunens 2000 bygninger”.

Sådan virker det

• Hvert armatur er udstyret med en sensor, en trådløs sender og et batteri med cirka to års levetid - eller tilslutning til elnettet.
• Al teknik er fuldt integreret i armaturet, og armaturet installeres på helt samme måde og med de samme værktøjer som andre armaturer.
• IoT-sensoren i armaturet opsamler data om temperatur og vandflow.
• Data sendes fra armaturer til en fælles gateway i bygningen.
• Gateway'en sender data til en sikker placering i skyen, hvor de bliver gemt, bearbejdet og gjort tilgængelige via en sikker hjemmeside.
• Data vil på sigt kunne sendes til BMS/CTS-system efter kundens valg.
• Godkendte brugere logger på hjemmesiden fra enten pc, tablet eller smartphone - hvor som helst og når som helst.
• Hjemmesiden giver brugere adgang til en række forskellige funktioner, fx:

  1. Se data i realtid.
  2. Få analyser og trække rapporter.
  3. Udføre eller planlægge særlige funktioner som fx hygiejneskyl.
  4. Definere indstillinger for alarmer, som sendes automatisk via e-mail og SMS i tilfælde af afvigelser fra de definerede værdier.

Fjerner legionella
De nye armaturer har vist sig også at være effektive til at fjerne mulighederne for, at vand kan stå stille i vandsystemet og derved danne grundlag for vækst af legionella-bakterier og andre bakterier. ”Systemet har en hygiejneskylsfunktion, så det er muligt at skylle dele af vandsystemet, hvis der er målt et forhøjet bakterieniveau. På den måde sikrer vi, at der ikke opstår vandlommer med biofilm, som giver gode vækstmuligheder for bakterier”, fortæller Claus Dennis.

Den løbende overvågning sker i et samarbejde mellem Aarhus Kommunes afdeling Teknik & Miljø samt FM Mattsson-Mora Group, og FM Mattsson-Mora Group vedligeholder løbende installationer, så installationer bliver udskiftet før, der opstår fejl og spild.

Solar Danmark

Sponseret

Mød dine kollegaer i branchen til en gratis netværksdag

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema om energi 2021

Relateret indhold

22.11.2024Installator.dk

Jubel over genindførelsen af håndværkerfradraget

22.11.2024Installator.dk

Nordea overtager ledelsen af Odsherred Forsyning

14.11.2024Installator.dk

VVS-kæde tager nu selv ansvar for at løfte uddannelsen

11.11.2024TOTO

Sponseret

Det ultimative douche-toilet!!!

05.11.2024wedi GmbH

Sponseret

Tiny Houses ved Vesterhavet: Et arkitektonisk mesterværk med wedi gulvelementer og rustfri riste

04.11.2024Minimax Danmark

Sponseret

Kører uden strøm – nemt at montere!

29.10.2024TOTO

Sponseret

Populære videos til montøren - nu også startguides til slutbrugere!

29.10.2024Installator.dk

Verdo: Rent drikkevand er ikke længere en selvfølge

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ejby - FYN)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

12.11.2024

Tid

08:00

Sted

Fjelsted Skov, Store Landevej 92, 5592 Ejby (FYN)

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aarhus)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

26.11.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aarhus Vest, Rytoften 3, 8210 Aarhus V

ARO ENERGY SOLUTIONS A/S
Seminar
Seminar om afkøling i fjernvarmeinstallationer

ARO ENERGY SOLUTIONS deltager i et vigtigt seminar om afkøling i fjernvarmeinstallationer, der afholdes af Fjernvarme Fyn den 26. november 2024.

Dato

26.11.2024

Tid

14:00

Sted

Fjernvarme Fyn Havnegade 120, 5000 Odense C

Solar Danmark
Messe
Blue Install Network for elinstallatører - Aarhus

Kom til et spændende netværksmøde med fire aktuelle temaer, besøg minimessen og slut dagen af med lidt god mad.

Dato

26.11.2024

Tid

14:00

Sted

Aarhus

Scankab Cables A/S
Messe
Ajour i Odense

Vi er stolte over igen i år at være en del af Ajour - Maskinmesterforeningens erhvervskonference, hvor maskinmestre og eksperter fra forskellige industrier samles for at dele viden, erfaringer og fremtidens løsninger. Scankab Cables er klar til at byde dig velkommen på stand 4101.

Dato

28.11.2024

Tid

08:30

Sted

Odense Congress Center, Ørbækvej 350, 5220 Odense

Solar Danmark
Messe
Blue Install Network for elinstallatører - Svenstrup

Kom til et spændende netværksmøde med fire aktuelle temaer, besøg minimessen og slut dagen af med lidt god mad.

Dato

28.11.2024

Tid

14:00

Sted

Svenstrup