Datadrevet styring sparer 30 procent af vandet på skole

Aarhus Kommune har implementeret et water management system (WMS) på Lystrup Skole og sparer 30-40 procent af vandforbruget uden, at komforten er påvirket. Samtidig er legionella-problemer stort set fjernet. Alle armaturer på skolen er udstyret med sensor og sender, som kommunikerer med en server i skyen. Skolens driftsansvarlige kan derved se data om vandforbrug i realtid.

”Lystrup Skole er vores pilotprojekt, og vandstyringssystemet har på kort tid resulteret i 30-40 procent lavere vandforbrug og giver et afkast på 75 procent af investeringen”, fortæller Jakob Hovgaard Kaiser (tv). Foto. Redaktionen..

”Vi har i Aarhus Kommune besluttet at energirenovere vores samlede bygningsmasse for at reducere CO2-udlening med mindst 30 procent og energiforbruget med mindst 25 procent. Lystrup Skole er vores pilotprojekt, og vandstyringssystemet har på kort tid resulteret i 30-40 procent lavere vandforbrug og giver et afkast på 75 procent af investeringen”, fortæller Jakob Hovgaard Kaiser, der er ingeniør og projektleder på energiprojektet, som er døbt AA+ projektet. Han supplerer:

Vand er lokomotiv for energiadfærd
”Vand er et godt sted at starte, når en kommune vil energiforbedre bygninger, fordi det er så synligt for alle. Det er en god øjenåbner for brugere i bygningerne for, hvor stor betydning brugernes adfærd har for vand- og energiforbrug. Vi har 2000 bygninger på i alt 2,2 millioner kvadratmeter, så potentialet er stort. Vandstyringssystemet giver os præcise data om forbruget, og det betyder, at vi kan sætte ind præcis der, hvor skoen trykker. Vi kan se, hvis et toilet står og løber og spilder 100 liter vand i timen; ligesom vi kan se, hvilke brusere, der bliver brugt to eller tre gange oftere end andre brusere i svømmehallens bad. Vi kan så justere lidt på bruseintervallerne eller vandtrykket og hurtigt spare tusindvis af liter vand uden, at brugerne oplever nogen forskel”.
Alle armaturer på vandhaner og brusere er udskiftet med intelligente og berøringsfrie armaturer på Lystrup Skole i løbet af 2020, og vandstyringssystemet (WMS), som hedder Tronic WMS leveret af FM Mattsson-Mora Group, er i dag i fuld funktion. WMS kobler hvert eneste armatur sammen med analyseværktøjer i skyen, som driftsansvarlige kan tilgå fra enhver computer med netadgang og en kode.

Indhold i projektet

• Sætter fokus på vandforbrug og adfærd samt hygiejnen.
• Sparer vand og energi.
• Nedbringer bakterier vandet.
• Skaber et berøringsfrit miljø med mindre virusspredning.
• Overvåger installationerne via digital platform (WMS).

Systemet afslører selv fejl
”Systemet kan også sættes op til selv at fortælle om fejl og afvigelser, og det giver på den måde kommunens bygningsansvarlige stærke kort på hånden til at optimere driften”, fortæller Claus Dennis, Key Account og Head of Sustainability Team, Nordic for FM Mattsson-Mora Group.

”I første omgang har vi set på de lavest hængende frugter, som er de største eksempler vandspild, vi hurtigt kunne spotte i systemet. Vi har så ringet til de ansvarlige og gjort dem opmærksomme på problemer med for eksempel toiletter, der stod og løb uden, nogen havde observeret det. Den adfærdsregulering har i sig selv givet meget store besparelser”, fortæller Jakob Hovgaard Kaiser og tilføjer:

”Vi går nu over til at overvåge forbrugsdataene tæt og sætte præcis ind med justeringer eller ændringer helt ned på armaturniveau. Vi kan allerede nu se sort på hvidt, at vi vil opnå besparelser på mindst 30 procent på vandforbrug og derved også store besparelser på energi til at varme det varme vand op. Så det er oplagt at brede vandstyringssystemet ud til mange flere af kommunens 2000 bygninger”.

Sådan virker det

• Hvert armatur er udstyret med en sensor, en trådløs sender og et batteri med cirka to års levetid - eller tilslutning til elnettet.
• Al teknik er fuldt integreret i armaturet, og armaturet installeres på helt samme måde og med de samme værktøjer som andre armaturer.
• IoT-sensoren i armaturet opsamler data om temperatur og vandflow.
• Data sendes fra armaturer til en fælles gateway i bygningen.
• Gateway'en sender data til en sikker placering i skyen, hvor de bliver gemt, bearbejdet og gjort tilgængelige via en sikker hjemmeside.
• Data vil på sigt kunne sendes til BMS/CTS-system efter kundens valg.
• Godkendte brugere logger på hjemmesiden fra enten pc, tablet eller smartphone - hvor som helst og når som helst.
• Hjemmesiden giver brugere adgang til en række forskellige funktioner, fx:

  1. Se data i realtid.
  2. Få analyser og trække rapporter.
  3. Udføre eller planlægge særlige funktioner som fx hygiejneskyl.
  4. Definere indstillinger for alarmer, som sendes automatisk via e-mail og SMS i tilfælde af afvigelser fra de definerede værdier.

Fjerner legionella
De nye armaturer har vist sig også at være effektive til at fjerne mulighederne for, at vand kan stå stille i vandsystemet og derved danne grundlag for vækst af legionella-bakterier og andre bakterier. ”Systemet har en hygiejneskylsfunktion, så det er muligt at skylle dele af vandsystemet, hvis der er målt et forhøjet bakterieniveau. På den måde sikrer vi, at der ikke opstår vandlommer med biofilm, som giver gode vækstmuligheder for bakterier”, fortæller Claus Dennis.

Den løbende overvågning sker i et samarbejde mellem Aarhus Kommunes afdeling Teknik & Miljø samt FM Mattsson-Mora Group, og FM Mattsson-Mora Group vedligeholder løbende installationer, så installationer bliver udskiftet før, der opstår fejl og spild.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema om energi 2021

Relateret indhold

20.01.2025Minimax Danmark

Sponseret

Minimax står i en brønd – her virker det også perfekt!

10.01.2025Geberit A/S

Sponseret

Skole forbedrer toiletoplevelsen for eleverne med douchetoiletter

06.01.2025Purus

Sponseret

MultiFlex gulvafløb med ”usynlig” Tile løsning

06.01.2025Dimex

Sponseret

Tilgængeligt og digitalt – et badeværelse for alle generationer

02.01.2025Grohe A/S

Sponseret

Grohe lancerer nyt informationsmateriale til nybyggeri

18.12.2024Purus

Sponseret

Rustfri sanitet og Rustfri indretning

16.12.2024Minimax Danmark

Sponseret

Sådan virker sæbe i hårdt og blødt vand – se video!

11.12.2024Purus

Sponseret

Stor kollektion af gulvafløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus