Datadrevet styring sparer 30 procent af vandet på skole

Aarhus Kommune har implementeret et water management system (WMS) på Lystrup Skole og sparer 30-40 procent af vandforbruget uden, at komforten er påvirket. Samtidig er legionella-problemer stort set fjernet. Alle armaturer på skolen er udstyret med sensor og sender, som kommunikerer med en server i skyen. Skolens driftsansvarlige kan derved se data om vandforbrug i realtid.

”Lystrup Skole er vores pilotprojekt, og vandstyringssystemet har på kort tid resulteret i 30-40 procent lavere vandforbrug og giver et afkast på 75 procent af investeringen”, fortæller Jakob Hovgaard Kaiser (tv). Foto. Redaktionen..

”Vi har i Aarhus Kommune besluttet at energirenovere vores samlede bygningsmasse for at reducere CO2-udlening med mindst 30 procent og energiforbruget med mindst 25 procent. Lystrup Skole er vores pilotprojekt, og vandstyringssystemet har på kort tid resulteret i 30-40 procent lavere vandforbrug og giver et afkast på 75 procent af investeringen”, fortæller Jakob Hovgaard Kaiser, der er ingeniør og projektleder på energiprojektet, som er døbt AA+ projektet. Han supplerer:

Vand er lokomotiv for energiadfærd
”Vand er et godt sted at starte, når en kommune vil energiforbedre bygninger, fordi det er så synligt for alle. Det er en god øjenåbner for brugere i bygningerne for, hvor stor betydning brugernes adfærd har for vand- og energiforbrug. Vi har 2000 bygninger på i alt 2,2 millioner kvadratmeter, så potentialet er stort. Vandstyringssystemet giver os præcise data om forbruget, og det betyder, at vi kan sætte ind præcis der, hvor skoen trykker. Vi kan se, hvis et toilet står og løber og spilder 100 liter vand i timen; ligesom vi kan se, hvilke brusere, der bliver brugt to eller tre gange oftere end andre brusere i svømmehallens bad. Vi kan så justere lidt på bruseintervallerne eller vandtrykket og hurtigt spare tusindvis af liter vand uden, at brugerne oplever nogen forskel”.
Alle armaturer på vandhaner og brusere er udskiftet med intelligente og berøringsfrie armaturer på Lystrup Skole i løbet af 2020, og vandstyringssystemet (WMS), som hedder Tronic WMS leveret af FM Mattsson-Mora Group, er i dag i fuld funktion. WMS kobler hvert eneste armatur sammen med analyseværktøjer i skyen, som driftsansvarlige kan tilgå fra enhver computer med netadgang og en kode.

Indhold i projektet

• Sætter fokus på vandforbrug og adfærd samt hygiejnen.
• Sparer vand og energi.
• Nedbringer bakterier vandet.
• Skaber et berøringsfrit miljø med mindre virusspredning.
• Overvåger installationerne via digital platform (WMS).

Systemet afslører selv fejl
”Systemet kan også sættes op til selv at fortælle om fejl og afvigelser, og det giver på den måde kommunens bygningsansvarlige stærke kort på hånden til at optimere driften”, fortæller Claus Dennis, Key Account og Head of Sustainability Team, Nordic for FM Mattsson-Mora Group.

”I første omgang har vi set på de lavest hængende frugter, som er de største eksempler vandspild, vi hurtigt kunne spotte i systemet. Vi har så ringet til de ansvarlige og gjort dem opmærksomme på problemer med for eksempel toiletter, der stod og løb uden, nogen havde observeret det. Den adfærdsregulering har i sig selv givet meget store besparelser”, fortæller Jakob Hovgaard Kaiser og tilføjer:

”Vi går nu over til at overvåge forbrugsdataene tæt og sætte præcis ind med justeringer eller ændringer helt ned på armaturniveau. Vi kan allerede nu se sort på hvidt, at vi vil opnå besparelser på mindst 30 procent på vandforbrug og derved også store besparelser på energi til at varme det varme vand op. Så det er oplagt at brede vandstyringssystemet ud til mange flere af kommunens 2000 bygninger”.

Sådan virker det

• Hvert armatur er udstyret med en sensor, en trådløs sender og et batteri med cirka to års levetid - eller tilslutning til elnettet.
• Al teknik er fuldt integreret i armaturet, og armaturet installeres på helt samme måde og med de samme værktøjer som andre armaturer.
• IoT-sensoren i armaturet opsamler data om temperatur og vandflow.
• Data sendes fra armaturer til en fælles gateway i bygningen.
• Gateway'en sender data til en sikker placering i skyen, hvor de bliver gemt, bearbejdet og gjort tilgængelige via en sikker hjemmeside.
• Data vil på sigt kunne sendes til BMS/CTS-system efter kundens valg.
• Godkendte brugere logger på hjemmesiden fra enten pc, tablet eller smartphone - hvor som helst og når som helst.
• Hjemmesiden giver brugere adgang til en række forskellige funktioner, fx:

  1. Se data i realtid.
  2. Få analyser og trække rapporter.
  3. Udføre eller planlægge særlige funktioner som fx hygiejneskyl.
  4. Definere indstillinger for alarmer, som sendes automatisk via e-mail og SMS i tilfælde af afvigelser fra de definerede værdier.

Fjerner legionella
De nye armaturer har vist sig også at være effektive til at fjerne mulighederne for, at vand kan stå stille i vandsystemet og derved danne grundlag for vækst af legionella-bakterier og andre bakterier. ”Systemet har en hygiejneskylsfunktion, så det er muligt at skylle dele af vandsystemet, hvis der er målt et forhøjet bakterieniveau. På den måde sikrer vi, at der ikke opstår vandlommer med biofilm, som giver gode vækstmuligheder for bakterier”, fortæller Claus Dennis.

Den løbende overvågning sker i et samarbejde mellem Aarhus Kommunes afdeling Teknik & Miljø samt FM Mattsson-Mora Group, og FM Mattsson-Mora Group vedligeholder løbende installationer, så installationer bliver udskiftet før, der opstår fejl og spild.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Denne artikel er del af et tema:

Tema om energi 2021

Relateret indhold

11.04.2025Unidrain A/S

Sponseret

Hotel ved Nørreport indfører selvrensende afløb

11.04.2025Purus

Sponseret

En helt ny standard for linjeafløb

09.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Let installation møder eksklusivt design: Geberit lancerer ny ultratynd betjeningsplade.

03.04.2025Danfoss Redan A/S

Sponseret

Besøg Redan på Salgsmesse 2025 hos Brødrene Kier

02.04.2025Oras Armatur A/S

Sponseret

Hvordan teknologi kan tilpasse vandhaner til, at opfylde brugernes behov.

02.04.2025Grohe A/S

Sponseret

Europæerne frygter vandmangel

31.03.2025Minimax Danmark

Sponseret

Minimax INNOVA - effektivt, hygiejnisk og holdbart

27.03.2025Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ny Operation Manager hos Redan

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup

EET Danmark A/S
Uddannelse
Ubiquiti certificering

EET har fornøjelsen af at invitere dig til at blive certificeret i Ubiquiti. Målgruppen er professionelle, der arbejder med Ubiquiti-netværk. Få dokumenteret og udvidet din viden om Ubiquiti-løsninger og økosystemet, og tag skridtet mod at blive URSCA-certificeret.

Dato

11.04.2025

Tid

13:56

Sted

EET, Ventrupvej 27, 2670 Greve.

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX HVAC kursus

Tilmeld dig

Dato

22.04.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Registrering og tilstandsvurdering

Styrk dine kompetencer eller bliv professionel inden for registrering og tilstandsvurdering.

Dato

22.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Registrering og tilstandsvurdering for FM-ledere

Faget klæder dig på til at kunne indgå i at gennemarbejde og belyse beslutningsprocesser omkring drift og vedligehold af din bygningsmasse.

Dato

22.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Bekendtgørelser og standarder

Vil du håndtere el-installationer, anlæg og mellemspændingsdistributionsanlæg inden for reglerne? KEA giver dig redskaberne til at gøre det.

Dato

23.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup