11.03.2010

De fleste holder varmen indendørs

Der er nok ikke helt så mange frysende varmepumpeejere, som man kunne få indtryk af, når man læser forskellige former for medieomtale. Det mener i alt fald Svenn Hansen, VPO.

Der har på det seneste været en del omtale af jordvarmepumper, der ikke kan klare det kolde vintervejr. De er blandt andet blevet kaldt ”en kold fornøjelse”, så vi spurgte Svenn Hansen fra Sekretariatet for VPO, VarmepumpeOrdningen. Han har ingen tal for omfanget, men mener, at problemet er overdrevet.

”Det er ikke mit indtryk, at det er et udbredt problem. Blandt vores medlemmer har der kun været tale om ganske få eksempler,” siger han

Det er også blevet til en del konklusioner på, hvad årsagen kan være, fx at der er fejl i beregningsprogrammer, at slangerne ikke er tilstrækkeligt dybt nedgravet, eller at varmepumperne kun fungerer i velisolerede huse. Svenn Hansen mener dog, at man skal være meget forsigtig med at drage generelle konklusioner.

”Der kan være forskellige forklaringer i hvert enkelt tilfælde,” siger han og nævner fejldimensionering som en nærliggende årsag – dvs. for korte jordslanger og tilsvarende for lille varmepumpe. Og der er adskillige forhold, der kan føre til fejldimensionering.

”Udgangspunktet i beregningsprogrammerne er en udendørstemperatur på -12 og en indendørstemperatur på +20. Og jeg tror ikke på, at der er fejl i selve programmerne. Det er langt mere nærliggende, at installatøren som udgangspunkt har baseret sig på forkerte eller mangelfulde oplysninger om husets varmeforbrug,” siger Svenn Hansen, som heller ikke mener, at det skyldes den dybde slangerne er nedgravet i.

”Under 70 cm. er fuldt tilstrækkeligt, derimod kan det være et problem, at radiatorerne er for små. Man er jo nødt til at tage højde for, at vandet fra varmepumpen ikke har en lige så høj temperatur som fjernvarmevand,” siger han. Han nævner desuden, at nogle producenter direkte kræver en buffertank, og han er helt enig i, at det er en fornuftig løsning.
”En buffertank giver en reserve af varmt vand, så man undgår for mange stop og opstarter. Det giver en mere jævn drift, hvor varmepumpen kan være hhv. tændt og slukket i længere perioder. Det betyder også mindre slid, så varmepumpen holder længere,” slutter han.

Mere fra Kristina

Kristina Øby Pedersen

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere