De unge boligejere gør mindst for energioptimering i hjemmet
Klima står højt på dagsordenen blandt danske unge. Men de er bagud med energioptimering på hjemmefronten, ifølge en ny undersøgelse. En del af årsagen kan skyldes, at branchen ikke er god nok til at informere de unge.
De unge er dårligere til at agere energibevidst i hjemmet end de ældre. Det viser en spørgeskemaundersøgelse fra YouGov om energioptimering i hjemmet blandt danske boligejere, som Schneider Electric Danmark har bestilt.
Godt og vel halvdelen af de 18-34-årige svarer, at de har forsøgt sig med initiativer til energirenovering i hjemmet. Men tallet bliver overgået af andre aldersgrupper. F.eks. angiver 81 procent i gruppen 55+, at de har erfaringer med energirenovering i hjemmet.
Kan skyldes manglende information
Forskellen kan muligvis forklares med netop alderen, idet ungdommen i sagens natur ikke har haft lige så mange år til at teste forskellige initiativer. Undersøgelsen peger midlertidig i samme retning, når det kommer til de forskellige aldersgruppers vaner og generelle adfærd i forhold til at tænke grønt i privaten.
54 procent af de 18-34-årige boligejere svarer, at de ofte foretager mindre energioptimeringsinitiativer i hjemmet såsom af slukke for lyset eller at skrue ned for varmen, når diverse rum ikke er i brug. Til sammenligning svarer 70 procent af de 35-54-årige, at de ofte foretager manøvrer som disse, mens tallet ligger på 79 procent for aldersgruppen 55+.
”Det handler formentlig om, at de ældre har haft lidt flere år til at blive uddannet på området. Men det er da tankevækkende, at der er så stort forskel på adfærden hos de forskellige aldersgrupper”, siger Thomas Andersen, Vice President i Schneider Electric Danmark, og fortsætter:
”Det kunne tyde på, at de unge endnu har meget at lære på området, eller at vi som branche ikke er dygtige nok til at kommunikere mulighederne for energioptimering på de unges sprog og platforme. Under alle omstændigheder har vi mulighed for at gøre en stor forskel i klimaregnskabet ved at tænke over vores adfærd, så det er vigtigt, at vi får alle med”.
Vigtigt for klimaregningen
Bygninger står for omkring 40 procent af det samlede energiforbrug og 36 procent af den samlede CO2-udledning i EU, ifølge Det Internationale Miljøagentur. Derfor er det også vigtigt at fokusere på netop bygningsområdets potentiale i forhold til at reducere vores klimaaftryk.
Her peger Thomas Andersen på potentialet i et simpelt tiltag som automatisk lys- og varmestyring, hvor der automatisk bliver slukket for lyset og skruet ned for varmen på diverse prædefinerede tidspunkter, eller når ingen er til stede i lokalerne. Undersøgelser viser nemlig, at varmeforbruget bliver sænket med syv procent, hver gang temperaturen i et rum bliver sænket med blot én grad.
Læs også: Danskerne overser effektive muligheder for energioptimering
Til dette tiltag svarer 31 procent af de 18-34-årige boligejere, at de ikke kender til muligheden. I aldersgruppen 55+ er det blot 10 procent, der ikke kender til automatisk lys- og varmestyring.
- SDN