08.06.2021  |  EL  |  Energi

Den danske elproduktion var rekord grøn i 2020

Aldrig er der blevet udledt så lidt CO2 i forbindelse med dansk elproduktion som sidste år. I 2020 var udledningen 13 procent lavere end det hidtidige rekordår, 2019.

Den danske elproduktion har leveret endnu et rekordår. I 2020 udledte elproduktionen 5,2 millioner tons CO2. Det er det laveste niveau nogensinde og 0,7 millioner tons lavere end det hidtidige rekordår 2019. Det er et fald på knapt 13 procent. Det viser tal fra Energinets årlige Miljøredegørelse.

”Vind og sol fortrænger år for år flere og flere fossile brændsler, og lige som produktionen fra vindmøller og solceller mange år når nye højder, så går det bare ned og ned med CO2-udledningen”, siger Katja Birr-Pedersen, afdelingsleder i Energinets Analyse og Modeller.

Det har samtidigt medført en rekordlav CO2-intensitet for dansk elproduktion, som i 2020 var 117 gram per kWh.

En medvirkende årsag til det rekordlave CO2-niveau er også, at 2020 bød på lave elpriser i Norden, og derfor producerede danske kraftværker mindre, mens vi importerede mere strøm, blandt andet vandkraft fra Norge og Sverige.

Vindenergi stormer frem

Ud over at opgøre udledningerne fra den danske elproduktion, indeholder redegørelsen også en miljødeklaration af den strøm, vi trækker ud af vores stikkontakter.

En gennemsnitlig dansk kilowatttime bestod sidste år af 45 procent vind, 4 procent sol, 10 procent vandkraft og 13 procent biobrændsler. Det er den grønneste sammensætning nogensinde.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere