12.07.2018  |  VENTILATION  |  Byggeri

Den danske sommervarme skaber dårligt indeklima i kontorbygninger

Mange danske erhvervsejendomme er ikke bygget til at klare den danske sommervarme. Det betyder, at kontorfolket koger i et ulideligt varmt indeklima, hvor der mangler køl og ventilation.

Tørvejr, sol, sydeuropæiske temperaturer og over 40. sommerdage. Sådan kan den danske sommer noget usædvanligt karakteriseres. Men det er ikke alle, der nyder lige godt af det gode vejr. For mange er fanget indenfor på arbejde i steghede kontorbygninger, hvor varmen ikke kan slippe ud.

Flertallet af danske byggerier er designet til at forhindre vinterkulden i at trænge igennem væggene. Men det har nu givet bagslag, og et nyt problem er opstået: Kontorejendomme i Danmark bliver overophedet i sommerhalvåret. Det oplyser Berlingske Business.

Læs også: Roskilde Festival går all in på træk og slip

”Der er virkelig mange, der kæmper med overophedning. Det drejer sig især om byggeri opført fra og med 2006, hvor man strammede væsentligt op på tæthedskravene, men nok ikke fik strammet tilstrækkeligt op på kravene til ventilation og køl”, siger bygherrerådgiver i Kuben Management, Jasper Nielsen, til Berlingske Business.

Mange af virksomhederne, der oplever et subtropisk kontormiljø, har derfor forsøgt at skrue op for og ændre på ventilationssystemet for at få mere kold luft. Men effekten i store kontorbygninger er oftest begrænset, og ved succes kan der på længere sigt opstå problemer med kondens og fugt.

Byggebranchen skal tænke køl og ventilation i nye projekter
Ifølge Jasper Nielsen ingen lette metoder til at sænke temperaturerne, når først byggeriet står færdigt.

”Byggebranchen har ikke været forberedt på, at det pludselig blev køl og ikke opvarmning, der blev et issue, og det har derfor været nødvendigt at lave mange justeringer efterfølgende. Men det skal tænkes ind fra starten, hvordan man kommer af med varme og sikrer god ventilation, for de løsninger, der er mulige, når byggeriet først er opført, er oftest ikke optimale”, siger han til Berlingske Business.

Byggerierne i dansk erhverv karakteriseres generelt ved at være mere æstetiske end funktionelle med eksempelvis store vinduespartier, der er designet til at udnytte lyset i dagtimerne mest muligt.

Læs også: Energirenovering skal højere op på agendaen

Men de store vinduer bliver et problem, når sommeren, som i år, består af lange solskinsdage.

»De store vinduespartier, som er typiske for moderne, danske erhvervsbyggerier, kan være medvirkende til, at kontorernes indeklimaer bliver overophedede. Der tænker man i byggebranchen heldigvis efterhånden mere og mere over, hvordan disse store vinduer placeres på bygningen. Eksempelvis kan man mod nord have ruder, som er meget tæt isolerede og lukker lys og energi ind optimalt, mens man mod syd omvendt kan installere nogle, der ikke lukker ret meget varme ind”, forklarer Jasper Nielsen.

- EST

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere