Der er igen mangel på arbejdskraft

Andelen af forgæves rekrutteringer er nu på samme niveau som for et år siden. Det understreger ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne behovet for at sikre adgangen til udenlandsk arbejdskraft.

Der er store forskelle på situationen både i de enkelte brancher, og når man kigger på geografien. Foto: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering..

Jagten på arbejdskraft er igen blevet intensiveret. For et år siden lå andelen af forgæves rekrutteringer på 20,2 procent – i dag er dette tal på 20,6 procent på tværs af brancher. Det er en udvikling man også ser i landets industri- og byggevirksomheder. I industrien er tallet nu på 21 procent (mod 22 procent for et år siden), og i byggebranchen er tallet på 36 procent (mod 34 sidste år).

Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som er baseret på elektroniske jobopslag. De ansættelser, der sker gennem netværk eller uopfordrede ansøgninger, tæller ikke med.

”De forgæves rekrutteringer dækker over, at virksomheden ikke har fået præcist den ansøger på sit jobopslag, de drømte om. I cirka halvdelen af tilfældene vælger man så den næstbedste kandidat, som måske mangler relevant erhvervserfaring eller nogle specifikke faglige kvalifikationer, som virksomheden så må sørge for, at den nye medarbejder får”, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos TEKNIQ Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.

Derfor understreger hun, at det er vigtigt, at man fra politisk side blandt andet har fokus på, hvordan vi kan øge virksomhedernes adgang til arbejdskraft fra resten af EU. Det kan bidrage til, at Danmark kommer godt igennem pandemien, da der ved mere kvalificeret arbejdskraft fra EU holdes gang i produktionerne.

Stigning i installationsbranchen

Der er store forskelle på situationen både i de enkelte brancher, og når man kigger på geografien.
En af de brancher, som har en stigning i beskæftigelsen, er installationsbranchen. Efter et kortvarig dyk efter at coronavirus kom til Danmark, er beskæftigelsen i installationsbranchen igen stigende. Fra 4. kvartal 2020 til 1. kvartal 2021 er der således sket en stigning på hele 3.600 beskæftigede, så installationsbranchen samlet set rammer 52.500 beskæftigede. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

”Det er et rigtig flot første kvartal, som især er trukket op af, at beskæftigelsen inden for elinstallationsbranchen stiger kraftigt. Hvis kadencen holdes, så ser branchen ind i et flot år”, siger Maria Schougaard Berntsen.

Den stigende beskæftigelse i både el-installation og VVS- og blikkenslagerforretninger skyldes blandt andet, at installationsbranchens kompetencer er meget efterspurgte som led i den grønne omstilling, og at mange danskerne har haft flere penge mellem hænderne til renovering af deres hjem – blandt andet takket være udbetalingerne af de indefrosne feriepenge. Det skriver TEKNIQ Arbejdsgiverne.

-CH

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Bliver krav i byggeriet bare kastet ud?

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup