Der er igen mangel på arbejdskraft
Andelen af forgæves rekrutteringer er nu på samme niveau som for et år siden. Det understreger ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne behovet for at sikre adgangen til udenlandsk arbejdskraft.
Jagten på arbejdskraft er igen blevet intensiveret. For et år siden lå andelen af forgæves rekrutteringer på 20,2 procent – i dag er dette tal på 20,6 procent på tværs af brancher. Det er en udvikling man også ser i landets industri- og byggevirksomheder. I industrien er tallet nu på 21 procent (mod 22 procent for et år siden), og i byggebranchen er tallet på 36 procent (mod 34 sidste år).
Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som er baseret på elektroniske jobopslag. De ansættelser, der sker gennem netværk eller uopfordrede ansøgninger, tæller ikke med.
”De forgæves rekrutteringer dækker over, at virksomheden ikke har fået præcist den ansøger på sit jobopslag, de drømte om. I cirka halvdelen af tilfældene vælger man så den næstbedste kandidat, som måske mangler relevant erhvervserfaring eller nogle specifikke faglige kvalifikationer, som virksomheden så må sørge for, at den nye medarbejder får”, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos TEKNIQ Arbejdsgiverne i en pressemeddelelse.
Derfor understreger hun, at det er vigtigt, at man fra politisk side blandt andet har fokus på, hvordan vi kan øge virksomhedernes adgang til arbejdskraft fra resten af EU. Det kan bidrage til, at Danmark kommer godt igennem pandemien, da der ved mere kvalificeret arbejdskraft fra EU holdes gang i produktionerne.
Stigning i installationsbranchen
Der er store forskelle på situationen både i de enkelte brancher, og når man kigger på geografien.
En af de brancher, som har en stigning i beskæftigelsen, er installationsbranchen. Efter et kortvarig dyk efter at coronavirus kom til Danmark, er beskæftigelsen i installationsbranchen igen stigende. Fra 4. kvartal 2020 til 1. kvartal 2021 er der således sket en stigning på hele 3.600 beskæftigede, så installationsbranchen samlet set rammer 52.500 beskæftigede. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
”Det er et rigtig flot første kvartal, som især er trukket op af, at beskæftigelsen inden for elinstallationsbranchen stiger kraftigt. Hvis kadencen holdes, så ser branchen ind i et flot år”, siger Maria Schougaard Berntsen.
Den stigende beskæftigelse i både el-installation og VVS- og blikkenslagerforretninger skyldes blandt andet, at installationsbranchens kompetencer er meget efterspurgte som led i den grønne omstilling, og at mange danskerne har haft flere penge mellem hænderne til renovering af deres hjem – blandt andet takket være udbetalingerne af de indefrosne feriepenge. Det skriver TEKNIQ Arbejdsgiverne.
-CH