18.09.2015  |  EL  |  Energi

Indspark: Der er penge og job i energitilskud

Hvert år uddeles der milliarder i tilskud til energibesparende løsninger – en pengestrøm, der løber stort set uden om vores branche. Det bør vi i fællesskab lave om på. For der er ikke kun penge, men også job, vækst og muligheder i energitilskuddene. Men ved installatørerne, at der er penge i vandbesparende løsninger?

Energitilskud er ikke kun forbeholdt store komplekse renoveringsprojekter. Faktisk er noget så simpelt som udskiftning af vandhaner med intelligente og energirigtige armaturer omfattet af tilskudsordningen. Og det er ikke småpenge, vi taler om.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

I et stort boligkompleks på Sjælland, hvor vi lige nu er i gang med at udskifte armaturer i 800 lejligheder, opnår boligforeningen et tilskud på op imod 250.000 kr. Det er i princippet nok til både en ny legeplads og en petanque-bane til glæde for beboerne!

Læs også: Afgifter holder virksomheder fra varmepumper

Interessen for og viden om energitilskuddet er ved at brede sig i entreprenør-kredse, men en lille uformel rundspørge blandt kolleger og fagfolk i branchen peger på, at alt for mange installatører ikke aner, at denne mulighed eksisterer – eller i bedste fald har de hørt om det, men ved ikke om det er rigtigt eller hvordan, de får del i tilskudskagen. Og det er da brandærgerligt! For heri ligger jo både job og muligheder for den proaktive installatør.

Mange bække små…
Energiselskabernes tilskudssatser ligger i øjeblikket imellem 25-40 ører pr sparet kwh.Så selvom en vandhane alene ikke får kasseapparaterne til at bimle, så er det ikke småpenge, vi snakker om, når vi ganger potentialet op.

Om skribenten

Ole Sander er administrerende direktør i FM Mattsson Mora Group Danmark der har produceret vandhaner og bruseløsninger i Danmark i over 80 år.

Ole Sander er uddannet ingeniør og har de sidste 30 år været en del af den professionelle bygge- og installationsbranche. Ole Sander er desuden formand for AVA-sektionen i Veltek.

For en almindelig husstand kan en badværelsesrenovering dreje sig om både lavskyls-toilet, bruser, termostat og armaturer – og når vi så både snakker vandforbrug og sparet energi til opvarmning af varmt vand, ja så er der faktisk en del penge at hente for selv almindelige danskere.

Og lige så snart man bevæger sig uden for hjemmets fire vægge, ja så er der jo endnu større potentiale – i boligforeninger, hvor der er mange lejligheder, i daginstitutioner, hvor der er mange håndvaske, i svømmehaller hvor bruserne løber kontinuerligt, osv.

Oven i energitilskuddet skal kunden så også huske at indregne den årlige tilbagevendende besparelse. For udover at der ydes et tilskud fra energiselskabet, så sparer den nye vandhane eller bruser også så meget på vandet, at det hvert år kan mærkes på reducerede udgifter til energi.

Omfordeling af tilskuds-magten
I dag er tilskuds-magten tildelt energiselskaberne. Det er de store selskaber, der af regeringen har fået carte blanche til at råde over puljen, og som udbetaler tilskud på baggrund af et beregnet, reduceret CO2-udslip eller kilowatt-time.

Men energiselskaberne bliver kritiseret for udelukkende at fokusere på store energi-slugere og større virksomheder – der er slet ikke fokus og kapacitet her til at få de små og mellemstore virksomheder med på energispare-bølgen.

Læs også: Større solcellepulje til husejere er på vej

Og det er her installatøren – altså den moderne og omstillingsparate installatør, der ser sig selv som fagligt funderet kunderådgiver – kommer ind i billedet. Som reglerne er nu skal energitilskuddet søges hos og godkendes af et energiselskab, som har monopol på tilskudskronerne.

Men noget tyder på at næste energispareaftale bliver fordelt anderledes, så andre parter (fx installatørerne), der er tættere på forbrugere og virksomheder, også vil have adgang til at yde tilskud.

Fagmanden skal bringe hardwaren i spil
Næste hurdle er, at produkterne eller ”det samlede energirenoveringsprojekt” skal være tilskudsberettiget. Processerne må ikke være så tunge, at tilskuddet har ædt sig selv op i administration, før det bliver virkelighed. Alt det bliver der arbejdet på at påvirke og ændre fra såvel brancheforeninger som faglige organisationer og leverandør-fællesskaber.

Jeg tror dog på, at viljen og indsatsen skal komme ”indefra”. At installatørerne selv spiller en vigtig rolle. Du skal kende til mulighederne og kunne se perspektivet – og så skal du være overbevist om, at man med ændret adfærd og fornuft kan nedbringe sit energiforbrug. Desuden skal du vide, at det kræver den rette ”hardware” at få sat fut under energibesparelserne.

Læs også: Energitiltag i hjemmet skal kunne betale sig

Alle erfaringer viser nemlig, at en adfærdsindsats aldrig kan stå alene. Hvis en vandspare-indsats skal batte, så skal adfærdsændringen suppleres med fx nye intelligente vandhaner og brusere. Men så har de nye produkter også med garanti tjent sig selv hjem på under to år.

Fokus på de effektive projekter
Som det er i dag, er det isolering, vinduer og solceller, der løber med investeringskronerne. Store komplekse projekter giver store økonomiske besparelser og høje tilskud, men til gengæld går der mange år, før investeringen er tjent hjem.

Sådan er det ikke med energirenovering af tekniske installationer – de har per definition en kortere tilbagebetalingstid. Derfor er det vigtigt, at vi i VVS-branchen står sammen for at sikre, at der også er fokus på de mindre projekter, der har højere effektivitet – og dermed øjeblikkelig energibesparelse til glæde for hr og fru Danmark og som kan give arbejde også til den mindre installatør. Alt sammen med den forudsætning at vi i branchen forstår at udnytte energitilskudsordningen.

Mere fra Ole

Ole Sander

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere