11.03.2021  |  EL  |  El-materiel

Der er ulovlige stikkontakter over det hele

90 procent af transportable stikkontakter og 72 procent af stikkontakter til fast installation lever ikke op til reglerne, viser ny undersøgelse fra Sikkerhedsstyrelsen.

Igennem 2020 har Sikkerhedsstyrelsen kontrolleret og testet transportable stikkontakter og stikkontakter til fast installation.

Resultatet af indsatsen viser, at 34 ud af 38 undersøgte transportable stikkontakter og 26 ud af 36 undersøgte stikkontakter til fast installation ikke lever op til kravene.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Det er et temmelig rystende resultat. Og vi opfordrer nu både producenter og importører til at stramme gevaldigt op på egenkontrollen. Forbrugerne kan simpelthen ikke være tjent med at skulle føle sig utrygge ved transportable- og faste stikkontakter. Det her er jo et produkt, som findes i langt de fleste hjem i alle mulige afskygninger”, siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Stine Pedersen.

Transportable stikkontakter dækker over forskellige stikkontaktdåser for eksempel forlængerled og flerstikdåser, mens stikkontakter til fast installation omfatter alle de stikkontakter, vi har i boligen.

Ulovligt salg

Hovedparten af fejlene i stikkontakterne skyldes, at produkterne ikke opfylder dokumentationskravet efter de danske bestemmelser. Det vil sige, at det faktisk er ulovligt at sælge dem.

”Der er slet ikke styr på, om fabrikanterne har erklæret, at produkterne er i overensstemmelse med de danske bestemmelser. Så det er et område, hvor der forholdsvis enkelt kan sættes ind fra branchen, så der kan komme styr på dokumentationen og mærkningen”, fortæller Stine Pedersen.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere