Der skal bygges grønt for samfundet
Bæredygtig tankegang i byggeriet, inkluderende boliger og multifunktionelle byggerier med fisk i installationerne. Årets Building Green bød som vanligt på en lang række bud på det at bygge grønt.
Forum i København var endnu en gang den fysiske ramme, da Building Green løb af stablen i 2017-udgaven for et par uger siden.
Arrangørerne selv meldte om besøgsrekord, og i lighed med de foregående år var der også god gang i både oplæg, debatter og ikke mindst udstilling af diverse gadgets og løsninger af grøn karakter.
Blandt de besøgende på messen var arkitekt fra 3XN og ekspert i cirkulært byggeri, Kasper Guldager. Her fortalte han blandt andet, at den cirkulære tankegang også bør indgå i byggeriet, så den kan give en mere fleksibel og hurtig byggeproces.
Læs også: Bæredygtige boliger går efter guld-certificering
Netop denne tankegang dannede også baggrund for, at han ved samme lejlighed kunne løbe med Det Bæredygtige Element - Personprisen sammen med Anders Lendager fra Lendager Group:
”Anders Lendager og Kasper Guldager har kæmpet utrætteligt for at sætte det bæredygtige byggeri på dagsordenen. De har hver deres tilgang til emnet, men formår begge at inspirere og motivere branchen til at sætte nye standarder for bæredygtigt byggeri. I juryen var vi ikke i tvivl om, at de skulle have Personprisen”, sagde formand for juryen, Signe Kongebro, der er partner i Henning Larsen og stifter af tegnestuens bæredygtighedsafdeling, ifølge Dagens Byggeri.
Fisk i køletankene
På hovedscenen i Forum var den tyske arkitekt Wolfgang Frey en af de mange talere. Han og hans tegnestue Frey Architekten har beskæftiget sig med bæredygtighed i årtier, blandt andet med brug af solpaneler siden 1972.
På Building Green adresserede han det overordnede mål med alle de løsninger, messen præsenterede:
”Vi skal bygge grønt for samfundets og menneskernes skyld. Vi skal selv være i centrum. Vi skal inkludere alle i vores boligtyper, fx via ny teknologi som stemmestyring, der kan lade handicappede bo side om side eller endda sammen med andre i ’normale’ boliger. Og vores bygninger skal bære multifunktionelle”, sagde han.
Som eksempel på dette pegede han på sit eget projekt Smart Green Tower, som man har designet til hjembyen Freiburg.
Bygningen skal være energipositiv, hvilket vil sige at den genererer mere energi end den bruger gennem en kombination af effektive solpaneler og et ekstremt lavt strømforbrug.
Derudover skal alle installationer udnyttes til det fulde med flere funktioner:
”Eksempelvis kan man forestille sig at der kan leve fisk i køleanlæggets vandtanke, som dels kan være en kilde til fødevarer for beboerne, samtidig med at fiskenes ekskrementer kan bruges som gødning i bygningens taghave”, sagde Wolfgang Frey.
Læs også: Undersøgelse: Det er krævende at bygge bæredygtigt
Succesen i København har i øvrigt fået arrangørerne bag Building Green til for første gang at bevæge sig uden for Danmarks grænser, når man om et lille års tid, d. 17. og 18. oktober 2018, vil afvikle en udgave af messen i Oslo. Den næste Building Green på dansk jord bliver i Aarhus d. 18. og 19. april.
- EL