Der skal flere kvinder ind på byggepladserne og i industrien
I anledning af kvindernes internationale kampdag, opfordrer TEKNIQ Arbejdsgiverne til en endnu større indsats for at gøre op med de kønsbestemte, faglige fordomme.
Antallet af kvinder er steget støt de senere år indenfor især de tekniske erhvervsuddannelser. Det gælder eksempelvis elektrikeruddannelsen, hvor antallet af kvindelige lærlinge er fordoblet siden 2015. Den samme tendens ser man på vvs-energiuddannelsen, hvor antallet af kvinder er tredoblet siden 2014.
”Det går med andre ord den rigtige vej, selvom der stadig er potentiale til mange flere kvindelige lærlinge indenfor disse fag. For kigger vi på, hvor stor en andel kvinderne udgør af alle nye lærlinge, er tallet fortsat kun på henholdsvis 3,0 og 1,5 procent for de to uddannelser – hvilket svarer til 147 og 36 kvindelige lærlinge,” siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
Indenfor industrien er især industritekniker- og smedeuddannelserne (med henholdsvis 75 og 97 kvindelige lærlinge) med til at trække tallene op, således at kvinderne i dag udgør 5 procent af de uddannede lærlinge på de fire største industriuddannelser under TEKNIQ Arbejdsgiverne. I 2012 var dette tal på 2 procent.
”Tallene viser, at det KAN lade sig gøre at tiltrække flere kvinder til fag, der ellers traditionelt betragtes som ”mandefag”. Men de viser også, at det kræver en konstant og intens indsat at gøre op med eksisterende fordomme om, hvilke fag man som pige eller kvinde passer ind i,” siger Tina Voldby.
LÆS OGSÅ: Elektrikere, smede og vvs’ere skal i gang med at lave bæredygtighedsrapporter
Indsats med effekt
En stor del af forklaringen på den foreløbige fremgang i bestræbelserne på at tiltrække flere kvinder til erhvervsuddannelserne skal ifølge Tina Voldby findes i det faktum, at virksomhederne selv er meget opmærksomme og bruger mange ressourcer på at rekruttere flere kvinder til brancherne. Samtidig bidrager virksomhederne aktivt til at markedsføre uddannelserne – fx via Boss Ladies-projektet, der arbejder for at stimulere piger og unge kvinders interesse for at søge in i bygge-, anlægs- og installationsbrancherne.
”På den måde kan vi tydeliggøre overfor det kommende kvindelige, potentielle lærlinge, at der venter masser af spændende uddannelses- og karrieremuligheder indenfor eksempelvis installations- og industrifagene,” siger hun.
Op til kvindernes internationale kampdag den 8. marts glæder hun sig derfor også over, at undervisningsministeren for nyligt oprettede en pulje på 2 mio. kr. til seksualundervisning på bl.a. erhvervsskolerne. Undervisning, der skal behandle alt fra samtykke til køn og grænser.
”Det kan forhåbentlig i endnu højere grad skabe nogle bedre uddannelsesmiljøer rundt om på landets erhvervsskoler, som kan fremme vores arbejde for at få flere kvinder til at tage en erhvervsuddannelse,” siger Tina Voldby og uddyber:
”For vi har ikke råd til bare på forhånd at lade os ”nøje” med halvdelen af befolkningen, når vi skal sikre fremtidens strøm af faglærte. Derfor vil vi også fortsætte vores indsats for at få endnu flere kvinder til at bryde me de uddannelsesmæssige kønsroller.”
-AKJ