Der skal ren luft ind i skoleklasserne

Indeklimaet er katastrofalt ringe i langt de fleste folkeskoler . Det vurderer organisationerne TEKNIQ Arbejdsgiverne, Blik & Rørarbejderforbundet og Veltek, og de præsenterer derfor sammen med en række aktører og organisationer forslag til konkrete tiltag, som kan bringe frisk luft ind i klasselokalerne.

En ny rapport har blandt andet vist, at 91 procent af landets klasselokaler overskrider bygningsreglementets grænse for CO2-indhold i luften i løbet af skoledagen..

Undersøgelser har gang på gang påvist, hvor skidt det står til med indeklimaet i Danmarks folkeskoler. Derfor har en lang række organisationer og aktører, heriblandt TEKNIQ Arbejdsgiverne, Blik & Rørarbejderforbundet og Veltek, nu præsenteret forslag til konkrete tiltag for boligminister Kaare Dybvad.

”Mange års efterslæb på indeklimaområdet betyder, at vi i dag står i en situation, hvor luftkvaliteten og støjniveauet i folkeskolerne er så ringe, at det i alvorlig grad påvirker elevernes indlæring og lærernes arbejdsmiljø. Det kan vi ikke være bekendt. Der er brug for, at relevante fagfolk inddrages tidligere, når skolerne renoveres, og når de mekaniske ventilationssystemer vedligeholdes. Det kan løfte indeklimaet betydeligt”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

91 procent af landets klasselokaler har ringe luft

Tiltagene, der er præsenteret for Kaare Dybvad, er en del af rapporten ”Sådan skaber vi et bedre indeklima i folkeskolerne”, der samler den eksisterende forskning på området. Den har blandt andet vist, at 91 procent af landets klasselokaler overskrider bygningsreglementets grænse for CO2-indhold i luften i løbet af skoledagen. Derudover er det påvist, at elever, som tilbringer skoledagen i lokaler med dårligt indeklima, får reduceret indlæringsevnen i en grad, der betyder, at de over ni år mister det, der svarer til næsten et skoleårs læring i forhold til elever i klasselokaler med et godt indeklima.

De tre centrale forslag i rapporten er:

  1. Indfør lovkrav om maksimalt CO2-indhold i luften i klasselokaler.
  2. Stil krav om handlepligt i tilfælde af utilfredsstillende indeklima.
  3. Styrk den lovpligtige kontrol og vedligehold af ventilationsanlæg.

Akut løsning nødvendig

Håbet er, at man ved at følge disse og de øvrige opfordringer i rapporten kan give indeklimaet et tiltrængt og generelt løft i folkeskolerne. En udfordring, der er akut brug for at få løst. 

”Forbedring af vores skoleelevers indeklima, og dermed deres sundhed, indlæring og trivsel, er en sag, man umuligt kan være imod. Derfor er det i sandhed forbløffende, at vi som samfund har drøftet problemerne i mere end en generation uden resultater. Politikerne må nu træde i karakter og kigge indgående på rapportens bud på, hvordan vi kommer ud af dødvandet. Omkostningerne er ikke uoverstigelige – og gevinsterne er store”, siger Per Rømer Kofod, adm. direktør i VELTEK.

I øjeblikket halter Danmark således efter vores nabolande på området. I Sverige har man for eksempel indført krav om kvalificeret kontrol af skolernes ventilationsanlæg hvert tredje år. Et tilsyn, der udføres af en person, som er sagkyndig og certificeret. Det samme krav findes ikke i Danmark.

Læs hele rapporten her!

-CH

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

28.01.2025Genvex

Sponseret

Derfor bør du vælge et Combi-anlæg til dit projektbyggeri

28.01.2025Geovent

Sponseret

Geovent A/S introducerer en ny mobil udsugningsenhed - GeoGo Black W3!

24.01.2025Genvex

Sponseret

Sådan styrer du dit ventilationsanlæg med et Optima-display

16.01.2025Genvex

Sponseret

Er dit ventilationsanlæg klar til vinteren?

10.01.2025Genvex

Sponseret

Filterskift i dit Genvex-anlæg – derfor er det vigtigt

02.01.2025Dimex

Sponseret

Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

13.12.2024Installator.dk

Intelligente ventilatorer udløser stor AI-pris

12.12.2024Genvex

Sponseret

Vidste du, at de levende julelys faktisk ikke er så gode for indeklimaet?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleanlæg – fra design til aflevering

Deltag i en interessant og effektiv kursusdag, hvor vi sætter fokus på både arkitektur, teknik, aflevering, økonomi og jura.

Dato

04.03.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup