13.10.2020  |  VENTILATION  |  Indeklima

Der skal ren luft ind i skoleklasserne

Indeklimaet er katastrofalt ringe i langt de fleste folkeskoler . Det vurderer organisationerne TEKNIQ Arbejdsgiverne, Blik & Rørarbejderforbundet og Veltek, og de præsenterer derfor sammen med en række aktører og organisationer forslag til konkrete tiltag, som kan bringe frisk luft ind i klasselokalerne.

Undersøgelser har gang på gang påvist, hvor skidt det står til med indeklimaet i Danmarks folkeskoler. Derfor har en lang række organisationer og aktører, heriblandt TEKNIQ Arbejdsgiverne, Blik & Rørarbejderforbundet og Veltek, nu præsenteret forslag til konkrete tiltag for boligminister Kaare Dybvad.

”Mange års efterslæb på indeklimaområdet betyder, at vi i dag står i en situation, hvor luftkvaliteten og støjniveauet i folkeskolerne er så ringe, at det i alvorlig grad påvirker elevernes indlæring og lærernes arbejdsmiljø. Det kan vi ikke være bekendt. Der er brug for, at relevante fagfolk inddrages tidligere, når skolerne renoveres, og når de mekaniske ventilationssystemer vedligeholdes. Det kan løfte indeklimaet betydeligt”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

91 procent af landets klasselokaler har ringe luft

Tiltagene, der er præsenteret for Kaare Dybvad, er en del af rapporten ”Sådan skaber vi et bedre indeklima i folkeskolerne”, der samler den eksisterende forskning på området. Den har blandt andet vist, at 91 procent af landets klasselokaler overskrider bygningsreglementets grænse for CO2-indhold i luften i løbet af skoledagen. Derudover er det påvist, at elever, som tilbringer skoledagen i lokaler med dårligt indeklima, får reduceret indlæringsevnen i en grad, der betyder, at de over ni år mister det, der svarer til næsten et skoleårs læring i forhold til elever i klasselokaler med et godt indeklima.

De tre centrale forslag i rapporten er:

  1. Indfør lovkrav om maksimalt CO2-indhold i luften i klasselokaler.
  2. Stil krav om handlepligt i tilfælde af utilfredsstillende indeklima.
  3. Styrk den lovpligtige kontrol og vedligehold af ventilationsanlæg.

Akut løsning nødvendig

Håbet er, at man ved at følge disse og de øvrige opfordringer i rapporten kan give indeklimaet et tiltrængt og generelt løft i folkeskolerne. En udfordring, der er akut brug for at få løst. 

”Forbedring af vores skoleelevers indeklima, og dermed deres sundhed, indlæring og trivsel, er en sag, man umuligt kan være imod. Derfor er det i sandhed forbløffende, at vi som samfund har drøftet problemerne i mere end en generation uden resultater. Politikerne må nu træde i karakter og kigge indgående på rapportens bud på, hvordan vi kommer ud af dødvandet. Omkostningerne er ikke uoverstigelige – og gevinsterne er store”, siger Per Rømer Kofod, adm. direktør i VELTEK.

I øjeblikket halter Danmark således efter vores nabolande på området. I Sverige har man for eksempel indført krav om kvalificeret kontrol af skolernes ventilationsanlæg hvert tredje år. Et tilsyn, der udføres af en person, som er sagkyndig og certificeret. Det samme krav findes ikke i Danmark.

Læs hele rapporten her!

-CH

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere