Derfor skal du bruge en frekvensomformer til din motorstyring

En frekvensomformer gør det muligt at styre hastigheden på dine elmotorer mere præcist. Samtidig får du tilgang til langt flere informationer om de enkelte motorer. Læs med her, og få de vigtigste fordele ved en frekvensomformer.

Derved kan du bedre overvåge og styre hver enkelt elmotor, samt minimere antallet af dyre driftsstop på grund af fejl på elmotoren

Uanset om du har et produktionsanlæg, et ventilationsanlæg eller forskellige former for pumper, anvendes der en eller flere elmotorer på kritiske steder. F.eks. til at køre et transportbånd i produktionsanlægget, få ventilatorerne i ventilationsanlægget til at køre rundt, og til at få pumperne til at pumpe eller skabe tryk.

Jo bedre du kan styre alle disse elmotorer, jo mere økonomisk og miljøvenligt bliver de anlæg og pumper, som de indgår i. Det kan dels give dig en store besparelse på elforbruget, samt være med til at give dit firma en grønnere miljøprofil.

Hvad er en frekvensomformer?
Har du allerede et eksisterende anlæg, kan det hurtigt løbe op, hvis du skal skifte alle elmotorerne for at reducere strømforbruget.

Det er her frekvensomformeren kommer ind i billedet. Det er en elektronisk enhed, som gør det muligt at styre eksisterende elmotorer ved at skrue ned eller op for frekvensen på motoren. Derved slipper du for at udskifte elmotoren til en nyere og mere energivenlig model.

Samtidig giver frekvensomformeren dig en række andre fordele i form af flere data om den enkelte elmotors drift, og bedre muligheder for at kontrollere motoren. Det kommer vi tilbage til om lidt.

Hvordan virker en frekvensomformer?
En frekvensomformer fungerer ved at ændre frekvensen på den spænding, som driver den elmotor, frekvensomformeren styrer.

Det foregår ved, at den almindelige vekselstrømsforsyning (AC) først konverteres til jævnstrøm (DC). Derefter reguleres strømstyrken på jævnstrømmen, som så igen konverteres til vekselstrøm med en højere eller lavere frekvens. Det foregår ved, at den almindelige spændingsforsyning (AC) først konverteres til pulserende jævnspænding ved indgangstrinnet. I mellemkredsen stabiliseres den pulserende jævnspænding. Denne sendes til vekselretteren, der styrer frekvensen (Hz) om den skal gå op eller ned og sender derefter ud som vekselspænding til elmotoren.

På den måde er det muligt enten at skrue ned eller op for motorens hastighed, ganske som du kan skrue op og ned for lysstyrken på en elektrisk pære med en lysdæmper.

Hvordan kan du bruge en frekvensomformer til at spare energi
Dine muligheder for at spare energi med en frekvensomformer afhænger dels af, hvor gammel det anlæg er, som elmotoren sidder i. Samt hvilken indflydelse motorens hastighed har på anlæggets drift.

Spar op til 50 % energi på dit ventilationsanlæg
Lad os tage et eksempel med et ventilationsanlæg. Tidligere blev der sat en elmotor med en fast hastighed til at drive ventilatoren i anlægget. Luftmængden som passerede gennem ventilatoren, blev så reguleret med et spjæld.

Det betød i praksis, at motoren kørte med fuld fart hele tiden. Altså brugte den næsten altid alt for meget energi i forhold til den leverede ydelse.

Men ved at sætte en frekvensomformer ind foran ventilationsmotoren, kan du regulere motorhastigheden helt præcist i forhold til den ønskede luftmængde. Du kan tilmed få indsat en timerfunktion ved hjælp af frekvensomformeren, som gør det muligt automatisk at sænke eller hæve hastigheden på ventilatoren alt efter tidspunktet på dagen. Eller efter hvilken årstid vi er i.

Derved kan du reducere energiforbruget på hver enkelt ventilator i anlægget med op til 50 %.

Det kan hurtigt tjene investeringen i en frekvensomformer hjem.

Men vent – der er mere!

Spar energi og få bedre kontrol med dit produktionsanlæg
Tilsvarende kan du opnå samme store besparelser på energiforbruget i de elmotorer, der sidder i dit produktionsanlæg. Samt få meget bedre kontrol over hver enkelt motor.

For dels kan du regulere energiforbruget på de enkelte motorer, ved at skrue ned for frekvensen. Og dels kan du foretage væsentligt blidere standsninger og opstarter af motoren ved at programmere det ind i frekvensomformeren. Det kan have en stor indflydelse på det samlede anlægs drift.

Undgå dyre driftstop og få bedre styr på vedligeholdelsen
Samtidig giver frekvensomformeren dig mulighed for at overvåge nøgleværdier som f.eks. belastning, rotationshastighed, strømforbrug og temperatur på motoren.

Det er parametre, du kan bruge til at regne ud, hvornår det f.eks. er tid til at skifte kuglelejer i motoren. Derved kan du undgå uforudsete nedbrud på dit anlæg. Den slags kan hurtigt give alvorlige problemer. F.eks. med at overholde leveringstidspunkter overfor kunderne. Eller med – for et ventilationsanlægs vedkommende – at holde temperaturen under et kritisk niveau. Eller et tryk tilstrækkeligt højt.

Samtidig kan du gå ind og få et nøjagtigt overblik over, hvor længe det er siden, de enkelte elmotorer er blevet efterset sidst. Derved kan andre nødvendige sliddele også skiftes i god tid, før de giver problemer.

Det er alt sammen noget, der er med til at forlænge levetiden på både elmotorerne og andre dele af dit anlæg. Dermed får du et langt bedre Total Cost of Ownership på anlægget, fordi det holder længere.

Få en grønnere profil med en frekvensomformer
Længere levetid på de enkelte komponenter i dit anlæg er også med til at mindste antallet af bortskaffelser. Det er med til at reducere anlæggets miljømæssige fodaftryk, ligesom muligheden for at gøre elmotorerne mere økonomiske i drift, effektivt sænker anlæggets CO2-aftryk.

Altså giver frekvensomformeren både længere levetid og bedre miljøregnskab. Det gør det endnu mere hensigtsmæssigt at sætte en frekvensomformer på en gammel motor frem for at købe en ny elmotor.

Hvordan sætter du en frekvensomformer op
Opsætningen af en frekvensomformer fungerer ved hjælp af nogle indbyggede guider (wizards). De kan tilgås fra frekvensomformerens display.

Vælger du en Vacon100 frekvensomformer med grafisk display, kan opsætningen klares direkte fra det grafiske display på frekvensomformeren. Alt hvad du skal gøre, er at vælge den guide, der passer bedst til din elmotors brugssituation, indtaste de nødvendige parametre om elmotoren og så ellers bare følge guidens anvisninger.

Så er frekvensomformeren hurtigt oppe at køre. Du kan så senere, i takt med at du får flere data om den enkelte elmotor, gå ind og tilpasse hver enkelt parametre mere præcist.

Vælger du i stedet en Vacon20 frekvensomformer med et 7-segment display, har du i princippet de samme muligheder. Du skal bare bruge manualen, for at få det fulde overblik over mulighederne, samt få alle de gode fif til, hvordan du indstiller de enkelte parametre.

Det giver i praksis den samme, nemme indstilling som på Vacon100 – og de præcis samme muligheder for efterfølgende at justere de enkelte parametre.

Kom i gang med frekvensomformere i dag
Skal du have hjælp til at finde den rigtige frekvensomformer til dit produktionsanlæg, ventilationsanlæg eller dine pumpeløsninger, kan vi hjælpe dig i gang allerede i dag. Bare giv os et ring, eller send os en mail. Så finder vi frem til den rigtige løsning til netop dig og dit firma.

Har du brug for hjælp til at tilslutte og programmere frekvensomformerne, kan vi naturligvis også klare det.

Så kontakt os i dag, og kom i gang med at udnytte alle mulighederne for at få en mere økonomisk og grønnere drift af dine elmotorer.

Kontakt Dennis på telefon 6069 1382 og læs mere om Vacon frekvensomformere på vores hjemmeside.

Mere fra...

19.12.2023Eegholm A/S

Sponseret

Driver i miniatureformat – ideel til batteridrevne applikationer

14.12.2023Eegholm A/S

Sponseret

Pumpestyringer med fokus på kvalitet og driftssikkerhed

12.12.2023Eegholm A/S

Sponseret

Hvad er forskellen mellem røgudluftning og brandventilation?

07.12.2023Eegholm A/S

Sponseret

Kraftig kædemotor til store opgaver – smart alternativ til spindelmotorer

05.12.2023Eegholm A/S

Sponseret

Programmér robotter hurtigt og nemt med MRC01 controller

30.11.2023Eegholm A/S

Sponseret

Sikkerhed er en altafgørende faktor i enhver produktionsvirksomhed