24.06.2015  |  EL  |  Belysning

Indspark: Det er forskellen: Trailing- og leading edge LED-dæmpning

Indhold fra partner Hvad er dette?

Lysdæmpning af retrofit LED-lyskilder og LED-baserede armaturer har længe været kendt som et issue, når det kommer til dæmpningsmetoder som trailing- og leading edge. Der er imidlertid ikke så ofte problemer, når det kommer til DALI og 1-10V. Rune Larsen, stifter af virksomheden Normasym, beskriver de to måder at lysdæmpe på, når der er tale om dæmpning på selve net-spændingen.

Den drastisk faldende pris på LED-retrofit lyskilder har sørget for en massiv stigning i indkøb af sådanne lyskilder. Udvalget er blevet meget stort over de seneste par år, og kvaliteten er på størstedelen god.

Der findes dog stadig nogle enkelte udfordringer. Lysdæmpning af sådanne lyskilder er ikke altid let.

Læs også: Stort LED-potentiale på arbejdspladserne

Spørgsmål så som om den nye LED-retrofit lyskilde må sidde efter den gamle lysdæmper, der i sin tid forsynede glødelampen på 100W, kan stadig være en udfordring at finde et konkret svar på. Der skal både kendes til LED-lyskildens egenskaber og lysdæmperens egenskaber.

Lysdæmpning er som regel en vigtig del over et spisebord, men på badeværelset og i stuen giver det endvidere god mening. Derudover vil lysdæmpning ofte forlænge levetiden på lyskilden væsentligt.

Trailing edge - elektronisk lysdæmper
Den har ikke eksisteret så længe som leading edge, men efter halogenlyskilden kom, har den været dominerende. Det er en lysdæmper, som kan håndtere elektroniske komponenter. Det vil sige, dens funktion er bl.a. lysdæmpning af lavvolt halogenlyskilder med elektroniske spoler, LED-retrofit lyskilder og lamper, sparepærer samt andre lyskilder med en elektronisk forkobling.

Trailing edge lysdæmperen er således beregnet til en kapacitiv belastning. Lysdæmperen har det som regel ikke godt med høje strømme, men er den lysdæmper, som lysdæmper uden nogen irritterende brummen eller tone.

Leading edge - triac lysdæmper eller glødelampen hjælpende hånd
Leading edge er traditionelt anvendt sammen med glødelampen og jernkerne-transformere i forbindelse med lysdæmp af halogenlyskilder.

Leading edge skaber i det, der tændes en hurtig stabil spænding på kredsen. Dette stabiliserer ligeledes strømmen i kredsløbet ud til lyskilden.

Læs også: Sådan vælger du et stabilt LED-anlæg

Den er ikke helt så lydløs som trailing edge, men det afhænger i særdeleshed af, om den er belastet over den foreskrevne minimumsbelastning, samt hvilken kvalitet der er tale om.

Den rigtige lysdæmper
Det handler om, at specifikationerne på hver, inklusive lyskilden/driveren (transformeren) og lysdæmperen, kigges i sømmene. Trailing edge er imidlertid den mest anvendte, når det kommer til lysdæmpning af LED-lyskilder, men på grund af at mange LED-lyskilder er udviklet til anvendelse i eksisterende installationer, hvor der oftest sidder installeret en leading edge lysdæmper, sætter producenterne tit produkter på markedet, der håndterer en leading edge lysdæmper.

Så det korte svar, når det kommer til LED-retrofit lyskilder er; de fleste kan lysdæmpe med begge løsninger, men trailing edge vil muligvis håndtere en mere stabil lysdæmpning af LED-produktet kontra leading edge.

Mere fra Lumega

Lumega

Normasym er stiftet af den danske iværksætter Rune Søgaard Larsen. Virksomhedens hovedkontor er beliggende i Nordhavn med produktion i Sydkorea.Normasym skaber i samarbejde med ledende lysdesignere og ingeniører energibesparende belysningsarmaturer, som henvender sig til det professionelle marked.Normasym blev skabt for at møde den stadig stigende efterspørgsel på grønne løsninger i byggeriet. Sam…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere