02.03.2017  |  EL  |  El-materiel

Det første store batteri i Danmark er nu en del af elnettet

Integreringen af Danmarks første store batteri i elnettet er nu en realitet. Batteriet er en del af forskningsprojektet EnergyLab Nordhavn i København.

Om batteriet

Li-ion-batteriet er installeret i P-hus Lüders i Nordhavn. Fuldt opladet kan batteriet forsyne cirka 60 husstande i et døgn.

  • Effekt: 630kW
  • Energi: 460kWh
  • Teknologi: Li-ion
  • Idriftsættelse: Marts 2017
  • Batteriløsningens samlede vægt: 3,5 ton

Kilde: Radius/ABB  

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Radius Elnet og ABB realiserer som de første i Danmark en af visionerne bag Smart Grid – fremtidens elnet, der skal kunne håndtere større udsving i elproduktionen og nye forbrugsmønstre. Danmarks første store batteri i et bynært miljø er således sat i drift.

Det sker som led i forsknings- og demonstrationsprojektet ’EnergyLab Nordhavn’ i København. Her udvikler By & Havn Nordhavn som fremtidens bæredygtige bydel. Batteriet er placeret i P-hus Lüders, som By & Havn har stillet til rådighed.

For Københavns overborgmester, Frank Jensen, markerer det nye batteri et skridt i arbejdet frem mod en endnu grønnere hovedstad:

”Vi stiller København til rådighed, så virksomheder og forskere kan udvikle og teste nye, grønne løsninger. Det nye batteri er et konkret resultat af vores ambitiøse partnerskab her i Nordhavn og understreger, at vi går forrest for at reducere CO2-udledningen”.

Derfor er der brug for batterier
Den grønne omstilling og nye forbrugsmønstre udfordrer elnettet. Produktion fra blandt andet vindmøller og solcelleanlæg svinger, og om nogle få år forventes forbruget til opladning af elbiler, til elvarme og til varmepumper at stige betragteligt.

Det er en udvikling, som elnetselskabet Radius nu får mulighed for at forberede sig på, siger Knud Pedersen, selskabets bestyrelsesformand:

”Nordhavn er noget nær det perfekte laboratorium for os. Batterier, der er koblet op på elnettet, vil med stor sandsynlighed være en nødvendig fremtidig teknologi for at opretholde den høje forsyningssikkerhed. Nu er vi i gang med at afprøve, hvordan denne nye teknik og de markedsmæssige løsninger bidrager hertil – herunder om elnettet kan drives mere omkostningseffektivt”.

ABB ser et globalt marked
ABB har udviklet det komplette batterisystem i tæt samarbejde med Radius. 

”Fremtiden for energilagring med batterier direkte tilsluttet elnettet ser ud til at ligge lige foran os. I ABB ser vi et globalt marked for net-tilsluttede batterier i kraftig vækst, og det er et marked, vi satser massivt på fremadrettet. Anvendelsesmulighederne er mange, men særligt integration af vedvarende energi og lagerkapacitet til elbiler og -busser er oplagte. Udviklingen er yderligere understøttet af, at priser på Li-ion-batterier er faldende”, siger Claus Madsen, administrerende direktør i ABB Danmark.

- JKK 

Denne artikel er en del af temaet Udvalgte

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere