26.05.2015  |  VVS  |  Sanitet

Indspark: Det intelligente badeværelse

Indhold fra partner Hvad er dette?

Fremtidens sanitære installationer giver massive miljø- og pengemæssige besparelser samt øget komfort og sundhed, men branchen trænger til et politisk skulderklap.

Flot design, indbydende farver og lækre materialer har i årevis været i fokus på de danske badeværelser, og boligmagasinerne bugner fortsat af reportager om badeværelsesrenoveringer, der har kostet en mindre formue.

Med elektronikkens indtog i de sanitære installationer er også berøringsfri, intelligente VVS-produkter begyndt at fylde mere og mere i sortimentet hos producenterne og på hylderne hos grossisterne.

Det er glædeligt. For år tilbage trak vi lidt på smilebåndet af japanerne, som var hurtige til at tage imod douchetoiletterne. I dag drømmer næsten hver femte dansker om at eje et sådant.

Læs også: Vejen mod fossilfrihed skal brolægges med danske job

Ud over de komfortmæssige gevinster, som de intelligente VVS-produkter medfører, følger også massive miljø- og pengemæssige besparelser med i købet. Skifter man eksempelvis sit armatur i køkken og badeværelse, opnås en væsentlig reduktion af energiforbruget til opvarmning af vand, som i mange bygninger tegner sig for op mod 1/3 af energiforbruget. Spørgsmålet er, om man overhovedet har råd til at lade være.

Hænderne i lommen
Den VVS-teknologiske udvikling gør det samtidig nemmere at opretholde en høj hygiejnestandard. Selvom det endnu er for tidligt at tale om det fuldautomatiske badeværelse, vil man – sat lidt på spidsen - i en ikke så fjern fremtid kunne gå på toilettet uden at røre en finger. 

Jo mindre, man kommer i kontakt med overflader, som andre også har rørt ved, jo mindre bliver risikoen for at komme i kontakt med smitsomme bakterier.

Perspektiverne i denne udvikling er glædelig for alle. Ikke mindst for sundhedsvæsenet, på plejehjem og i skoler og daginstitutioner, hvor hindringen af bakteriespredning skal have topprioritet.

De fleste familier kender til, at når først én får influenza, går der sjældent længe, før den næste følger trop, og derfor gælder det om at standse sygdomme i opløbet og dermed forebygge epidemier.

Om skribenten

Per Rømer Kofod er administrerende direktør for Veltek, VVS- og eltekniske leverandørers brancheforening. 
 
Han er uddannet stærkstrømsingeniør og har desuden en EBA. 
 
Tidligere i sin karriere var Per Rømer Kofod i en årrække salgsdirektør for Power Systems-området i ABB, før han blev VP for Smart Grids i samme virksomhed. 

Succes via installationer
Faktum er altså, at vi har teknologien, der kan gavne miljø, sundhed og pengepung. Branchen forsøger ihærdigt at fremme renoveringslysten på VVS-området, men hverken producenter eller installatører kan egenhændigt få danskerne til at udskifte gamle og ineffektive armaturer og toiletter. Det kræver en hjælpende hånd fra lovgiverne.

Læs også: Ny Veltek-direktør vil opprioritere lobbyarbejde

Undlader man at sætte de tekniske installationer på den politiske dagsorden, er vejen til succes for vores ambitiøse klimamål i 2020, 2035 og endnu længere ude i fremtiden meget svært fremkommelig. Jo mindre energi, vores installationerne forbruger, jo mindre energi skal der dækkes, og des hurtigere kommer vi på rette spor. Vi har ikke råd til at lade være!

Mere fra VELTEK

VELTEK

www.veltek.dk

VELTEK er Danmarks største tekniske brancheorganisation og repræsenterer cirka 129 virksomheder med en samlet omsætning på over 30 milliarder kroner i Danmark. VELTEK er repræsenteret i: Transport- og Bygningsministeriets Specialudvalg, VA-styregruppen under ETA Danmark, bestyrelsen for Dansk Center for Lys (DCL), bestyrelsen for Elretur og branchepanele…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere