DI om finanslov: Regeringen skylder på arbejdskraft
Dansk Industri vil med sit finanslovsindspil øge arbejdsudbuddet med 13.500, og erhvervsorganisationen opfordrer regeringen til at have det samme fokus.
Arbejdskraft – og manglen på samme – har været et af de vigtigste politiske emner gennem længere tid. Der er kommet alvorligt gang i økonomien efter corona-krisen, og alle steder mangler der hænder. Lige nu mangler danske virksomheder 18.000 medarbejdere, skriver Dansk Industri (DI). Derfor har DI fuldt fokus på arbejdskraft i sit finanslovsindspil.
”Situationen er alvorlig på arbejdsmarkedet og dermed i hele samfundet. Virksomhederne mangler arbejdskraft på et niveau, jeg ikke kan mindes at have set siden før finanskrisen, og det koster samfundet over en milliard kroner om måneden”, fortæller Kim Graugaard, viceadministrerende direktør i DI.
Han mener, at der er risiko for at opsvinget bliver kortvarigt, hvis ikke der sættes ind nu.
Udenlandsk arbejdskraft
Kim Graugaard henviser til, at DI med i alt syv forskellige forslag vil løfte arbejdsudbuddet i 2022 med godt 13.500 i erhvervsorganisationens eget indspil til en finanslov. Forslaget der batter mest, er en øget skattefri præmie til at udskyde efterlønnen, og herudover er der blandt andet også fokus på at unge på kontanthjælp skal erklæres jobparate, ligesom både skatten på arbejde og selskabsskatten skal sænkes.
”Det er forslag, der er fuldt finansieret, og som hurtigt kan virke. Det er altså 13.500 mennesker, der kan komme ud og afhjælpe den mangel på arbejdskraft, som virksomhederne oplever lige nu”, siger Kim Graugaard. Han peger også på vigtigheden af, at beløbsgrænsen skal sænkes fra 455.000 til 360.000 kroner.
Kim Graugaard mener, at regeringen og folketinget skal acceptere, at vi ikke har nok arbejdskraft i Danmark på den korte bane. Derfor mener han, at det er helt nødvendigt at fjerne de barrierer, der holder kvalificerede udenlandske medarbejdere ude. Og for at kunne tiltrække flere faglærte uden for EU, er der behov for at sænke beløbsgrænsen.
-CH