DM i Skills er en gulerod for unge: I dag bliver du dæleme ikke ’bare’ VVS- og energispecialist.
Vaillant er hovedsponsor, når DM Skills den 2.-4.februar slår dørene op. Her dyster 19-årige Silas om at blive Danmarks bedste VVS- og energispecialist.
Det giver adrenalin i kroppen og praktisk erfaring i fingrene. Og så kan det inspirere andre unge til at få øjnene op for en branche, der hungrer efter mere arbejdskraft.DM i Skills er en gulerod for unge: I dag bliver du dæleme ikke ’bare’ VVS- og energispecialist.
Hørebøfferne er på, og med en dyb koncentration er Silas Sebastian Hansen i gang med at regne ud, hvordan rørene i en varmeinstallation får det helt rigtige buk. De skal nemlig sikre energioptimering, når de skal føres fra et badeværelse og videre til en stue. Han har fundet ud af, at svaret kan findes ved at bruge Pythagoras’ læresætning, når de tynde kobberrør skal bukkes i andet end i 45 og 90 grader.
Digitale skills på højt niveau
Men trods det rolige ydre så pumper adrenalinen rundt i kroppen på den 19-årige elev fra erhvervsskolen Rybners i Esbjerg, der er i gang med at forberede sig til dette års DM i Skills. Lige om lidt skal 4. års-eleven fra Sydjylland nemlig dyste i VVS- og energispecialist-disciplinen mod blot tre andre ved det årlige danmarksmesterskab, der bliver afholdt i Fredericia for unge fra erhvervsuddannelserne.
”Det er en kæmpe ære at få lov til at være med, og det er jo nogle dyre og fine materialer, vi arbejder med. Lige nu er jeg ret nervøs og spændt på opgaven, men det er en fed følelse. Jeg føler, at jeg kan give mig selv 150 procent, fordi jeg gerne vil præstere,” siger Silas Sebastian Hansen.
Til DM i Skills skal han blandt andet arbejde med løsninger fra Vaillant. Forud for konkurrencen har lærlingen hos VVS-firmaet Carl W, Reis A/S først vundet skolemesterskabet, derefter regionsmesterskabet, og siden da har han godt kunnet mærke, at flere folk i branchen ved, hvem han er – fx når han skal købe materialer.
På Rybners går han på det tekniske hovedforløb ’VVS energispecialist’, der omhandler arbejdet med teknik, ventiler og pumper og har fokus på, hvordan man med de rette installationer kan opnå energibesparelser.
”I konkurrencen får vi hver tildelt en iPad, som blandt andet skal bruges til at styre systemerne, så det kræver også nogle digitale skills. Selvom vi har været meget igennem på skolen, har jeg også skullet øve mig på nye ting, ”siger Silas Sebastian Hansen.
Han oplever, at nogle ser VVS-faget som en sidste udvej, når der skal vælges uddannelse. Sådan er det slet ikke for ham. Han altid vidst, at han ligesom sin far ville arbejde i VVS-branchen, og vil måske gerne starte sit eget firma en dag. Og så drømmer han om en hverdag med tid til også at dyrke sine andre interesser som både tæller sport og at spille på guitar og harmonika.
Dæleme ikke ’bare’ energispecialist
Silas Sebastian Hansens vej til en finaleplads ved DM i Skills skyldes lige dele talent, flid, en læreplads og en mester, der har bakket op – og ikke mindst hans faglærere, der på Rybners tidligt fik øje på, at der her var en vågen ung mand, som gerne ville faget. Underviser Jackie Lykke fortæller:
”Silas har han sådan en indre ro, som gør, at især de andre elever på skolen ser ham som et forbillede. Til regionsmesterskabet, der varede to dage, afsluttede han allerede på dag 1. Først blev jeg faktisk lidt ærgerlig, for det er jo vigtigt at bruge al tiden. Men da han så gik hen og vandt – endda med en pæn sejr – måtte jeg jo tage det i mig. Han havde jo fuldstændigt styr på det,” siger Jackie Lykke og fortsætter:
”I dag bliver du dæleme ikke ’bare’ energispecialist; det kræver både teknisk forståelse og digitale skills. Silas’ styrke er blandt andet, at han fx bruger matematikken til at holde hovedet koldt, når han skal finde den rigtige løsning. Jeg kender mange voksne svende, der slet ikke besidder det overblik og den ro,” siger Jackie Lykke.
Han er ud over at være faglærer i VVS-og blikkenslager og teamkoordinator på Rybners med egne ord den ’sprællemand’ på skolen, der kan mærke, hvor eleverne er, og hvordan de har det.
DM i skills er en gulerod
Jackie Lykke glæder sig meget til at gå rundt på Messe C i Fredericia og mærke det høje koncentrationsniveau og stærke faglige fokus, som de cirka 300 unge deltagere har i de mange forskellige discipliner.
”Der er sådan en intens summen på DM i Skills, og du bliver mindet om, hvor mange forskellige håndværk, der er. Her møder du jo alt fra tækkefolk og brolæggere til SOSU-assistenter, og det er alle sammen unge mennesker, der brænder for deres fag. Det betyder meget for at kunne tiltrække endnu flere elever til uddannelserne,” siger Jackie Lykke.
Det er netop det, DM i Skills kan: At give de unge en gulerod til at gennemføre en erhvervsfaglig uddannelse og vise dem, at hvis de griber bolden, så kan selv være med til at præge deres fremtid.
Et fremtidssikret valg
I det danske samfund er der både brug for, at flere unge vælger en erhvervsfaglig uddannelse, og at der bliver fokuseret på klima og på energibesparelser. Derfor er VVS- og energispecialistfaget ifølge Jackie Lykke et fremtidssikret valg.
”Den globale opvarmning gør, at vi bliver ved med at have travlt i vores fag, blandt andet fordi ældre bygninger enten skal energirenoveres eller rives ned. Vi er 25.000 med kompetencerne i dag, og inden for de næste 10 år kommer vi til at mangle 50 procent flere”, siger Jackie Lykke.
Hans erfaring er, at det fungerer bedst at tage teorilæren med ud i værkstederne, og derfor har det også stor betydning, at eleverne har gode materialer at arbejde med i undervisningen.
Gode materialer gør en forskel
Varmepumpefirmaet Vaillant, der har stor fokus på den grønne omstilling, er hovedsponsor for DM i Skills. Når konkurrencerne er afgjort, forærer de også de varmepumper, der er bliver brugt i konkurrencen, til Rybners og andre erhvervsskoler. Det gør ifølge Jackie Hansen en verden til forskel at få gode materialer mellem hænderne.
”Det giver os fx mulighed for at gå ned i værkstedet og tage frontdækslerne af en af varmepumperne for at kunne se al den teknik, der ligger bag. Vi har et ret lavt materialebudget, så jeg vil faktisk gå så langt som at sige, at det er vores eksistensgrundlag, at vi har firmaer som Vaillant, der giver os produkter, som eleverne får lov til at øve sig på under uddannelsen.”
Af journalist Stine Brondbjerg Erichsen