12.09.2018  |  VVS  |  Arbejdsredskaber

Droner hjælper med at finde lækager

I kampen mod varme-spild bruger dronerne termiske kameraer til at overvåge fjernvarmeledninger. Det sparer forsyningsselskaberne for at bruge store summer på gravearbejde.

Droner tages nu praktisk i brug i forsyningsselskabernes kamp mod lækager på fjernvarmenettet, skriver tvsyd.dk. En af Danmarks største el-tekniske virksomheder, Elcon, benytter droner udstyret med termiske kameraer til at overvåge varmekilder under jorden.

Læs også: Kom tæt på den nye teknologi

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Forsyningsselskaberne behøver dermed ikke længere at grave i blinde, hvis der er mistanke om et brud på en ledning. I stedet overvåger dronerne konstant rørene ved at foretage scanninger over hele byen.

”Det koster måske 45-50.000 kroner at grave ned, og det gør det, uanset om vi har ramt rigtigt eller ej, så det er vigtigt, at vi rammer rigtigt,” fortæller Brian Sørensen, chef for termografering i Elcon, til tvsyd.dk.

Dronen gavner både forsyning og borger
Elcon har i mange år brugt termiske kameraer til at spotte varmelækager, men med indførelsen af dronen kan selv de sværest placerede ledninger blive opdaget.

”Normalt har vi kørt ud med biler, hvor vi kunne termografere fra bilens tag. Men fem procent af ledningsnettet kan vi ikke komme til i bil, da de ligger bag huse og i svært tilgængeligt terræn. Det problem løser dronen,” forklarer Brian Sørensen.

Og dronerne gavner også borgerne, mener Anders Linde, bestyrelsesformand hos Din Forsyning:

”Inde hos den enkelte borger kan bruddet på en fjernvarmeledning resultere i, at vedkommende ikke får den temperatur ind, som vedkommende skal have - og det er jo vigtigt, for det er det, man betaler for,” forklarer han.

Læs også: Droner skal inspicere solcelleanlæg

Dronerne sikrer derudover, at der ikke skal graves mere end højest nødvendigt ude på gaden – og det er der store gevinster i, lyder det fra bestyrelsesformanden.

”Alle vil være irriterede over, at der bliver gravet ude i deres vej. Derfor er det væsentligt at finde hullerne med det samme,” siger Anders Linde til tvsyd.dk.

- SN

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere