17.08.2016  |  VENTILATION  |  Byggeri

Indspark: Dyrk det tværfaglige samarbejde på byggepladsen

Der skal to til tango, siger man. Der skal også to til at skabe et godt indeklima. VVS-installatøren og elektrikeren spiller begge en vigtig rolle, men som i tangoen er det ikke nok, at de hver især kan deres trin. De skal også danse i takt og være knivskarpt koordinerede.

Man har i byggebranchen længe talt om at gøre op med de siloopdelte byggeprocesser. Kvaliteten bliver bedre, og økonomien styrkes i byggeprojekter, når faggrupperne samarbejder og tilrettelægger deres arbejde i forhold til hinanden.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Zoomer vi ind på indeklimainstallationer, er det tværfaglige samarbejde ikke blot en god og lønsom idé, men en absolut nødvendighed.

Fejl skyldes manglende samarbejde
Når vi i Dansk Ventilation kigger på de uhensigtsmæssige hændelser, der bliver rapporteret, kan vi se, at 99 procent af tilfældene hidrører fra indeklimainstallationer, som ikke er sammentænkt. Det vil sige installationer, hvor VVS-installatøren nok har gjort sit bedste, og elektrikeren har gjort sit bedste, men de har udført deres opgaver hver for sig uden tanke for helheden.

Læs også: Historien om en 60'er villa

Konsekvensen af det manglende samarbejde er, at bygherre i de omtalte tilfælde sidder tilbage med et indeklimaanlæg, som ikke fungerer optimalt. Måske kører det i døgndrift og ikke kun efter behov. Måske opnår han ikke den energibesparelse, han var stillet i udsigt, eller noget tredje.

Filmen knækker
En god indeklimainstallation kræver både VVS-installatørens og elektrikerens faglige ekspertise. Den ene er ikke vigtigere end den anden, og det er der en fælles forståelse for. I begge faggrupper er der desuden oparbejdet en stor viden om indeklimainstallationer, og man ved hvad den anden part varetager i installationen. Alt er sådan set til topkarakter helt hen til den fysiske installationsopgave. Så knækker filmen.

”En god indeklimainstallation kræver både VVS-installatørens og elektrikerens faglige ekspertise”.

Christen Galsgaard, direktør i Dansk Ventilation.

For når installationen går i gang, indstilles radaren automatisk på egen opgave frem for den fælles løsning. Og jeg siger med vilje automatisk, for jeg tror, det sker af ren og skær vane. Der er nemlig ikke noget, der tyder på, at VVS’ere og elektrikere har modvilje mod at samarbejde, men man er vant til at sidde i egen skurvogn, i eget arbejdsmiljø og tale løsninger i egen faglinje. Indeklimaets værdikæde fordrer bare noget andet, og det er tværfagligt samarbejde.

Kom ud på skolebænken
Heldigvis kan vaner ændres, det kræver blot, at håndværksmestrene og i særdeleshed svendene tør tænke nyt. Hop ud af skurvognen og ind på et af de mange indeklimainstallatørkurser, som tilbydes af både de tekniske skoler, Solar-skolen og andre institutioner. Der er kurser for både svende og håndværksmestre, og de foregår på tværs af faggrænser. Det vil sige, man får lejlighed til at møde kollegaer fra den anden faggruppe, og at man uddanner sig i at installere i fællesskab.

Læs også: Skrappe indeklimakrav medfører færre renoveringsprojekter

Om der også er fredagsbar med tangoundervisning, skal jeg ikke kunne sige, men man lærer i hvert fald at danse i takt. Og det er godt for både indeklimaet, miljøet og forretningen. 

Mere fra Christen

Christen Galsgaard

Direktør i Dansk Ventilation

  • Dansk Ventilation
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere