22.04.2014

Indspark: Effektive LED-rør boomer frem

Styring af lys bliver mere og mere avanceret, og markedet for LED-rør er i kraftig vækst. Det er nogle af de tendenser, der blev tydelige på Belysningsmessen Light+Building, som netop har været afholdt.

Hvert andet år afholdes verdens største belysningsmesse, Light+Building, med flere tusinde udstillere fra hele verden og over 200.000 besøgende. Messen er et af de steder, hvor de nyeste trends inden for belysning bliver præsenteret – og dette år var ingen undtagelse.

På årets messe var det tydeligt, at styring af lys har nået nye højder efter lysdiodens fremfærd. Lyset skal ikke længere bare kunne lysdæmpes, men styringer skal være behjælpelige med farveskift og nogle skal endda kunne kobles op på internettet. Her ligger Phillips i front med deres ”Hue-koncept”, som giver mulighed for dynamisk belysning, hvor enten farver, farvetemperaturer eller lysintensitet kan ændres. Den slags produkter vil i fremtiden blive meget mere udbredt, tyder alt på.

Massiv vækst for LED-rør
Erstatninger for traditionelle lysstofrør, også kendt under navnet LED-rør, er formentlig et emne, der både kan skabe glæde og harme hos el-installatøren. Nogle har haft dårlige erfaringer med dem, og andre gode. Ikke desto mindre viste en håndfuld producenter på Light&Building-messen deres svar på LED-rør, som ikke bare havde et flot og behageligt lys, men også kommer med en energieffektivitet på knap 175 lm/W.

Læs også: Store skridt for LED-teknologien

Osram lagde sig i spidsen med deres LED-rør, som udsender 3.900lm, optager 18W og kommer med en farvegengivelse på CRI90 samt en farvetemperatur på 3000K. Dette LED-rør er dog ikke sat i produktion endnu, men LED-rør med en energieffektivitet fra 125 - 175 lm/W har taget markedet med storm.

OLED lader vente på sig
Lysdioden er stadig i en voldsom vækst og Cree Inc. kom for nogle måneder siden ud med en pressemeddelelse om en ny rekord. Det er lykkedes at skabe en yderst effektiv LED på 303 lm/W – og det er ved en strøm på 350mA samt en farvetemperatur på 5.150K. Resultatet viser, at loftet ikke er nået ved 300 lm/W, men stadig er stigende. Det vil derfor kun være et spørgsmål om tid før størstedelen af den belysning, vi har i dag, kan udskiftes til LED-baserede belysningsprodukter.

Læs også: Kloge huse er en udfordring

OLED (organic light-emitting diode) lader endnu vente på sig, men flere lamper blev alligevel vist på Light+Building. Levetiden for de hvide OLED er endnu lav, hvilket skyldes varme, men også lyskvaliteten er endnu ikke helt på niveau med de højeffektive lysdioder, vi kender. Farvede OLED har imidlertid en lang levetid på omkring 50.000 timer, men effektiviteten er for både hvide og farvede ikke på niveau med de højeffektive lysdioder. Hvor en hvid OLED kommer med 30-70 lm/W, blev der rapporteret 211 lm/W for en mintgrøn OLED i laboratoriet for et par år siden.

I forbindelse med mit besøg på Light+Building blev der lavet en film, hvor jeg interviewer talspersoner fra udvalgte producenter. De fortæller blandt andet om, hvad der kommer til at ske på belysningsmarkedet i de kommende år. Se filmen her

Mere fra Rune

Rune S. Larsen

LED-ekspert og stifter af Normasym ApS

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere