Efteruddannelse hitter blandt elektrikere, VVS’ere og andre faglærte

Stadig mere komplekse produkter og større krav fra kunderne har skabt et stort marked for efteruddannelse af faglærte, herunder elektrikere. Uddannelserne bliver længere og længere, men der er store forskelle på, hvordan de finansieres. Eksempelvis kan elektrikere få betalt store dele af deres videregående akademiuddannelser fra kompetencefonde, mens VVS’erne ofte må betale selv.

Arbejdsgiverne har erkendt, at viden er vejen frem, hvis man skal klare sig i konkurrencen. Det giver en stor søgning hos udbyderne af efteruddannelser. PR-foto. .

Med efteruddannelse tilfører installatører værdi til deres virksomhed. De kan påtage sig nye, spændende opgaver og måske søge helt nye karriereveje. Udbuddet af efteruddannelser har aldrig været større, og det samme gælder mulighederne for at få finansieret undervisningen og løntabet. Samtidig er der en stor erkendelse hos arbejdsgiverne af, at viden er vejen frem, hvis man skal klare sig i konkurrencen. Det fører til en stor søgning hos udbyderne af efteruddannelser.

Kompetencefonde sikrer midler til efteruddannelse

Elektrikerne har nogle helt særlige vilkår, når det kommer til efteruddannelse. Det støttes nemlig af de såkaldte kompetencefonde, der giver kontante tilskud til uddannelse, alt efter hvilken overenskomst man er på.

Der er i alt afsat 25 millioner kroner, hvoraf de 11 millioner kroner skal gå til tekniske uddannelser på akademiniveau, mens 4,5 millioner kroner går til at løfte eksempelvis ufaglærte i installationsvirksomheder til faglærte elektrikere. Derudover er der afsat næsten ni millioner kroner til at fremme lange uddannelsesaftaler frem for korte aftaler. 

Stor søgning på uddannelser
Det opleves eksempelvis på Erhvervsakademiet Lillebælt. Her udbydes en række akademiuddannelser for faglærte herunder autorisationer til el og VVS samt uddannelser til energikonsulent, el- og VVS-installation samt automation og drift. Hans Kjær Jørgensen, der er vejleder på erhvervsakademiet, fortæller, at der i øjeblikket er en stor søgning på efteruddannelserne:

”Vi har en overvægt af særligt to typer studerende. Den ene gruppe er dem på cirka 30 år. De har udskudt deres uddannelse og tjener i dag gode penge i deres jobs, og de har derfor vanskeligt ved at skulle tage en uddannelse på SU. Derfor er det oplagt for dem at få deres autorisation som efteruddannelse, mens de passer deres job ved siden af. Den anden gruppe er de lidt ældre. De kommer typisk fra nogle lidt større firmaer, og de kan se, at de skal opdateres, så de kan varetage nye opgaver, der ikke er så fysisk krævende. De kan med en efteruddannelse eksempelvis komme til at beskæftige sig mere med tegning, beregninger og konstruktion og dermed blive længere på arbejdsmarkedet samt tjene flere penge”, siger Hans Kjær Jørgensen.

Læs også: Tekniq: Flere unge bør vælge VVS-energiuddannelsen

Jobgaranti
Og der er rift om de nyuddannede. De, som bliver færdige med akademiuddannelsen, er næsten garanteret et job, hvis de ikke allerede har et:

”Vi kunne faktisk optage dobbelt så mange elektrikere, for vi kan afsætte dem alle. Uanset om de læser til installatør, automationsteknolog eller energiteknolog, så står de simpelt hen forrest i køen blandt dem, som virksomhederne vil have”, fortæller uddannelseschef på Erhvervsakademiet Lillebælt, Hans James McDonald.

”Det vigtige for os er, at kurserne kan bruges i firmaet på den lange bane, og at medarbejderne selv har et ønske om det”, siger Morten Brændgaard, indehaver af Wiese. PR-foto. .

Et problem for efteruddannelse er finansiering. Fagforeningerne er meget aktive, men der er forskelle på, hvor meget de forskellige faggrupper kan søge om støtte. Elektrikerne har deres kompetencefonde, mens VVS-installatører må søge midler hos Undervisningsministeriet, hos arbejdsgiver eller i egen lomme.

Store krav til de studerende
Ikke desto mindre er søgninger til efteruddannelserne høj. Hans Kjær Jørgensen mener også, at de studerende er meget motiverede:

”Akademiuddannelserne er hårde. Eleverne er presset både fagligt og tidsmæssigt, og det betyder også, at der er nogle, som falder fra. Vi skal nå at få dem op på det samme faglige niveau som deres uddannede kolleger samtidig med, at de skal passe deres fuldtidsarbejde, og mange har også en familie. Derfor skal de være motiverede”.

Leverandører tilbyder efteruddannelse
En anden tilgang til efteruddannelse har virksomheden Wiese i Ringkøbing. Her arbejder cirka 20 medarbejdere i installationsforretningen.

Sådan kommer du videre med efteruddannelse

Se mere om dine egne muligheder for efteruddannelse og økonomisk godtgørelse på: www.bygovenpaa.dk

EVU er sekretariat for de faglige udvalg for elektrikeruddannelsen og VVS-energiuddannelsen. På hjemmesiden www.evu.dk kan du finde oversigter over en lang række kurser. 

Deres efteruddannelse sker efter deres personlige interesse, og når leverandørerne tilbyder specifikke kurser.

”Vi tager efteruddannelse alt efter behov. Vores medarbejdere lærer meget ved at arbejde inden for de specielle områder i firmaet, og de kommer på kursus, der hvor de har deres interesser. Det kan eksempelvis være i alarmsystemer. Det vigtige for os er, at kurserne kan bruges i firmaet på den lange bane, og at medarbejderne selv har et ønske om det”, siger Wieses indehaver, Morten Brændgaard.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Ledelse

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding