Eksperter efterspørger ny standard for luftrens
GC Healthcare opfordrer Folketingets Sundhedsudvalg om at etablere en national standard for luftrens i Danmark. Ud over at sikre et forbedret indeklima vil denne standard også bidrage til en mere effektiv pandemisikring ved for eksempel trusler som Covid-19.
"Vi er glade for, at alle eksperter nu er enige om, at vira kan spredes gennem luften. Dette danner grundlaget for at indføre en standard for luftrens i de offentlige bygninger i Danmark, som vil sikre borgere og medarbejdere", udtaler Ulrik Lindkvist, direktør for GC Healthcare.
En gruppe på 20 eksperter, herunder den administrerende direktør for Statens Serum Institut, Henrik Ullum, og den tidligere faglige direktør Kåre Mølbak, har for første gang officielt erklæret, at Covid-19 primært spredes gennem aerosoler - mikroskopiske partikler - i luften. Henrik Ullum udtaler følgende til Ugeskriftet for Læger: "Hvis vi skulle gøre det igen, ville vi anbefale udluftning, ventilation og luftrensning i risikosituationer kombineret med effektive masker. Desinfektionsmiddel ville ikke stå øverst på listen".
GC Healthcare støtter disse nye udtalelser og mener, at Danmark bør indføre en standard for luftrens på lige fod med andre europæiske lande.
"Vi anbefaler, at man ser mod Tyskland, Østrig og Schweiz, hvor man allerede har indført en standard kendt som VDI6022. Der er ingen grund til, at vi i Danmark skal opfinde den dybe tallerken", udtaler Ulrik Lindkvist og understreger, at en sådan certificering sikrer de strengeste hygiejnekrav på markedet. Han påpeger desuden, at det vigtigste er at fremme systemer, der faktisk virker.
Læs også: Indeklima på plejecentre kan forbedres med nyt værktøj
VDI 6022 stiller krav til design, installation, drift og vedligeholdelse af ventilations- og luftbehandlingssystemer for at minimere risikoen for luftbårne infektioner, allergener og andre sundhedsskadelige partikler i indendørs miljøer. Standarden omfatter også retningslinjer for hygiejne og renlighed i forbindelse med ventilationsanlæg samt krav til filterteknologi og luftstrømshastigheder.
GC Healthcare anbefaler indførelsen af en lignende standard i Danmark og henviser til VDI 6022 som et eksempel på en veludviklet og pålidelig retningslinje, der kan hjælpe med at forbedre luftkvaliteten i danske bygninger og bidrage til en bedre sundhedsbeskyttelse.
- PiB