El- og vvs-uddannelser fastholder tårnhøjt lærlingeniveau

Der blev indgået 0,2 procent flere uddannelsesaftaler i 2021 i landets el- og vvs-installationsvirksomheder. TEKNIQ Arbejdsgiverne glæder sig over, at det er lykkedes at holde det rekordhøje niveau fra 2020 og opfordrer samtidig mange flere unge til at søge ind på de tekniske erhvervsuddannelser den 1. marts.

TEKNIQ Arbejdsgiverne forventer ikke at efterspørgslen ved lærlinge og nyuddannede faglærte vil falde de kommende år. Foto: Arkivfoto.

Det går stadig forrygende i landets el- og vvs-installationsvirksomheder, der over en bred kam oplever stor efterspørgsel og fyldte ordrebøger. Det smitter også af på behovet for lærlinge. Ifølge helt nye tal fra Undervisningsministeriet blev der i 2021 således indgået 0,2 procent flere uddannelsesaftaler (hvilket dækker over et plus på 0,7 procent for elektrikeruddannelsen og et minus på 1,1 procent på VVS-energiuddannelsen) i forhold til rekordåret 2020, hvor væksten var på hele 13,6 procent.

”Det er helt fantastiske tal. Vi skal huske på, at man i 2020 havde god hjælp fra den lærlingepakke, som blev indført for at hjælpe de virksomheder, der ønskede at ansætte lærlinge, men som var usikre på økonomien midt i en coronakrise. På den baggrund er tallene for 2021 ganske enkelt imponerende”, siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, som repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

LÆS OGSÅ: VVS’erne har fået næsten fire procent mere i løn på et år

Brug for flere unge

Hun opfordrer derfor endnu flere unge til at søge mod de tekniske erhvervsuddannelser, når der den 1. marts er frist til at vælge uddannelsesvej efter folkeskolen.

”Der er intet, som tyder på, at behovet for lærlinge og dygtige, nyuddannede faglærte vil falde de kommende år. Tværtimod står vi i en situation, hvor virksomhederne er på intens jagt efter arbejdskraft. Så med en uddannelse som elektriker eller vvs-energispecialist står du i en utroligt privilegeret situation, med hidtil usete job- og videreuddannelsesmuligheder,” understreger Tina Voldby.

El- og vvs-virksomhederne har i det hele taget igennem en årrække formået at fastholde sin position som en af de brancher, der åbner dørene for flest lærlinge. I dag udgør lærlingene således cirka 25 procent af det samlede antal faglærte i disse brancher.

”Det bekræfter også bare, at det er lykkedes at skabe uddannelser, som løbende er blevet tilpasset for at være på forkant med den teknologiske udvikling og de kompetencer som følger af den grønne omstilling. Dermed kan lærlingene byde ind med opdateret viden om den nyeste teknologi, når de træder ind i virksomhederne”, siger Tina Voldby og uddyber:

”Men det forpligter. Derfor vil vi også de kommende år fortsætte med at udvikle uddannelserne – forhåbentlig med hjælp fra politikerne på Christiansborg, når de skal fastsætte de økonomiske rammer for erhvervsuddannelserne. For det er ikke gratis at sikre den strøm af faglærte, som skal fastholde og styrke den økonomiske vækst og grønne omstilling i Danmark.”

-AKJ

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Undgå driftsstop: Fire råd til at beskytte virksomheders elsystem mod fejl

20.02.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Lineær belysning hos Toyota STS Biler Viborg

20.02.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Databoom kræver nye opgør med traditionelle effektivitetsmålinger i datacentre

20.02.2025Alcadon ApS

Sponseret

Er vi ikke alle i ny og næ på udkig efter pålidelige og effektive COAX-løsninger?

17.02.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Altid på den sikre side, med Klauke

14.02.2025NKT (Denmark) A/S

Sponseret

Slutspurt

12.02.2025Alcadon ApS

Sponseret

24, 25, kransekage og AI

11.02.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye muligheder for avanceret beskyttelse – men mulighederne forpligter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding