16.05.2018  |  EL  |  Branchen

Indspark: Elektrificering gør Danmark rigere

Innovation skal binde elsystemer sammen fra hjem til havmølleparker. El & Teknik 2018 bliver afviklet på et ekstremt spændende tidspunkt, hvor elektrificering, decentralisering og digitalisering fremelsker nye eltekniske løsninger.

Ses vi på El & Teknik 2018 i Odense den 15.-18. maj? Jeg håber det – og glæder mig personligt til at cirkulere i messehallerne og kigge på det nyeste nye indenfor el-teknik både til private hjem, større bygninger og elnettet.

Vi er i Danmark i fuld gang med at omstille elproduktionen til vedvarende energi, så hver kilowatttime år for år bliver stadig grønnere. Samtidig fastholder vi vores høje leveringssikkerhed, så danske familier og virksomheder har el i stikkontakterne mere end 99,99 procent af tiden.

Parallelt foregår der også en effektivisering af energiforbruget i alt fra boliger til erhvervsbygninger. Digitaliseringen gør det muligt at opsamle data og styre belysning og eldrevne ’apparater’ som varmepumper, varmtvandsbeholdere og elbiler. Mange innovative løsninger er udviklet og mange flere vil dukke op i løbet af de næste år.

I Dansk Energi er vi for eksempel involveret i forsknings- og udviklingsprojektet EcoGrid 2.0, hvor det er lykkedes at styre lidt over 800 varmepumper og el-radiatorer på Bornholm. Den form for styring kan skaleres op til tusindvis af enheder og blive til god nytte for både det landsdækkende transmissionsnet og for lokale elnet efterhånden som vi får mere og mere varierende elproduktion fra vind og sol ind i elsystemet.

Et andet eksempel kommer fra Norge, hvor Invade-projektet skal udvikle nye metoder, så elbil-batterier kan spille sammen med elnettet, bygninger og hjem. Fidusen er, at fremtidige elbiler udover at lade strøm fra nettet også kan levere strøm og dermed fleksibilitet til nettet.

Med elbiler og varmepumper går elektrificeringen ind i en ny fase, hvor klimabelastende olie bliver fortrængt af grøn strøm fra vindmøller og solceller evt. i kombination med batterier (der var de igen!). Priserne på solceller og batterier falder dramatisk i disse år, og effekterne af den kombination er en række gode folk ved at undersøge med Pv-Bat-projektet, der er støttet af Dansk Energis Elforsk-pulje.

Elektrificeringen er også ved at nå frem til den kollektive transport, hvor Roskilde Kommune netop har vedtaget at omstille fra diesel til strøm på 20 busser. Roskilde bliver i 2019 landets første by med ren eldrift, og det bliver spændende at følge. Busserne kommer fra Kina, hvor storbyen Shenzhen, der har 12 mio. indbyggere, de seneste år har omstillet hele sin busflåde til el. Det kræver lidt over 16.000 busser!

Men hjem igen: Danske familier og medarbejdere i virksomheder sætter pris på den tårnhøje leveringssikkerhed, så det er vigtigt at vedligeholde det eksisterende elnet. Også her forventer jeg at hente inspiration på El & Teknik. Det samme gælder et andet afgørende punkt: Komfort.

Vi kan levere nok så sikker, grøn og fleksibelt styret elektricitet, men hvis ikke beboere og ansatte føler sig godt tilpas i hverdagen, bliver en vindersag til en øv-sag. På Danmarks største elfagmesse ser jeg derfor også frem til at studere de lækre og nære teknologier, der skal spille sammen med elsystemets mere overordnede løsninger.

Med El & Teknik 2018 er jeg sikker på, at alle vi ca. 8.000 fagpersoner, der møder op, bliver klogere på, hvad hinanden laver. Denne dialog vil styrke samarbejdet om at gøre Danmark til et rigere og mere energieffektivt samfund.

Vi ses i Odense!

Mere fra Jan

Jan Rasmussen

Afdelingschef hos Dansk Energi

  • DANSK ENERGI
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere