Billedet af kernepunkterne ved de kommende overenskomstforhandlinger tegner sig tydeligere.
Forberedelserne til overenskomstforhandlingerne på det private område – OK23 – er i den afsluttende fase. Indledende temadrøftelser mellem Dansk El-Forbund (DEF) og Tekniq Arbejdsgiverne er gået i gang, og DEF har et klarere billede af de endelige krav. Foto: Dansk El-Forbund.
Forberedelserne til overenskomstforhandlingerne på det private område – OK23 – er i den afsluttende fase. Indledende temadrøftelser mellem Dansk El-Forbund (DEF) og Tekniq Arbejdsgiverne er gået i gang, og DEF har et klarere billede af de endelige krav.
”Siden vi gik i gang, har inflationen stået mere og mere i centrum. Nu er der klart forventninger om, at vi arbejder for at indhente reallønstabet”.
Sådan siger tidligere forbundssekretær Christian Rosenkvist Elgaard til fagbladet Elektrikeren. Industrien sætter traditionelt rammerne for de øvrige områder. Og elektrikernes løn fastsættes lokalt og ikke ved OK-forhandlingen. Så når der alligevel er forventning om, at OK23 skal hjælpe med at rette op på reallønsfaldet, er det altså andre ’knapper’, der skal drejes på.
”Ja, og fordi alle er ramt af inflationen, skal der skrues på knapper på områder, som omfatter alle. Det vil sige fritvalgs- og pensionsordningerne”, siger Christian Rosenkvist Elgaard, der på den nyligt overstående kongres i DEF blev valgt til ny næstformand.
Læs også: Elektrikerne ønsker kortere arbejdstid og mere i pension
På disse områder kan der skabes reallønsforbedringer uden lønforhandlinger. Begge steder kan der reguleres på procenten. En regulering på fritvalgsordningen vil betyde penge direkte i pungen. En regulering af pensionsbidraget, hvor arbejdsgiverens andel øges, og elektrikerens andel nedsættes tilsvarende, vil øge lønudbetalingen, selv om lønnen som sådan er uændret.
- PiB
Energi

Ny podcast-serie om bæredygtighed
Vand, ressourcer, cirkulær økonomi og bæredygtigt byggeri er blandt temaerne i en ny podcast-serie med klimaaktivisten Marcella Hansch fra everwave foundation som vært.
El-materiel

Netværksaktør underviser lærlinge i kabler og netværk
Der er et stort behov for elektrikere og installatører, der kan arbejde professionelt med kobber-, coax- og fiberkabler. Det gælder hele værdikæden fra datacenteret ud til wifi-punktet i en virksomhed eller en privat bolig. Nu tilbyder leverandør af netværksløsninger undervisning af lærlinge og teknikere på akademidage.
Virksomhedsdrift

Bygge-app vinder pris og præsterer vild vækst
Danske Dalux er nu hædret med EY’s Entrepreneur of the Year, samtidigt med at virksomheden runder 300 medarbejdere. Virksomheden vokser for syvende år i træk med over 50 procent.
Sikkerhed

Mange brandsyn afslører dårlig brandsikkerhed
Hvert år udfører de danske beredskaber brandsyn på virksomheder med brandfarlige aktiviteter samt private og offentlige steder, hvor mange mennesker færdes, og 2021 var ingen undtagelse. Dog var 2021 det sidste år, hvor der bliver gået brandsyn efter de gamle regler, da der fra 2022 blev indført nye regler på området.
Branchen

Fremtidens klimahåndværkere kæmper om DM-titel
Den 2. - 4. februar mødes toppen af poppen blandt de unge talenter indenfor blandt andet elektriker- og vvs-fagene ved DM i Skills i Fredericia. Her vil de blive testet i installation af nye digitale løsninger til at energioptimere bygninger. Med andre ord, skal de vise de ’skills’, der er centrale for Danmarks grønne omstilling.
Virksomhedsdrift

AVK-koncernen kommer solidt gennem et udfordrende år
Med en omsætningsvækst på 18 procent fortsætter koncernen den globale vækst inden for alle forretningsområder. Med koncernens hidtil bedste årsresultat kan AVK-koncernen efter regnskabsåret 2021-2022 se tilbage på en 50 procent vækst over de seneste fire år og en fortsat fremgang i resultatet.