Elektrikerne prøver kræfter med virtuel læring

Dansk El-Forbund er i gang med en ambitiøs satsning for at digitalisere dele af elektrikernes efteruddannelse som supplement til traditionel fysisk undervisning. Første generation af en digital platform med ny viden er gået i luften. Den fungerer på mange måder godt, men rammer ikke helt plet. Næste generation er derfor under opbygning.

Grundidéen med den digitale platform til uddannelse og ny viden er, at elektrikerne drypvis skal kunne tilgå og tilegne sig ny viden på fx 15 minutter i en frokostpause. Arkivfoto..

Elektrikerfaget er præget af en hurtig teknologisk udvikling, og løbende uddannelse er ofte nødvendig, for at den enkelte kan holde sig ajour. Der er også mange muligheder for at bygge oven på elektrikeruddannelsen, og en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at andelen af faglærte, der læser videre inden for de første fem år efter afslutningen af deres uddannelse, er særdeles høj på teknologiområdet – især inden for ’strøm og elektronik’.
Dansk El-Forbund (DEF) har en ambition om at levere ”vekseluddannelse”, hvor en del af forbundets efteruddannelsesindsats foregår via digitale kanaler, og en del sker via tilstedeværelse.

Vekselvirkningen er vigtig
”Vi ved, at vores medlemmer gerne vil have uddannelse, der veksler mellem uddannelse via tilstedeværelse og uddannelse eller ny viden via digitale kanaler. Det harmonerer godt med den måde, elektrikere sådan set altid har tilegnet sig ny viden: Lidt teori i klasseværelset og så læring gennem praksis ved at have fingrene i sagerne”, fortæller Hanna Lindstrøm, der er uddannelsesansvarlig. Hun tilføjer:

”Vi må dog erkende, at selvom mange elektrikere er godt med på den digitale udvikling, så er der stadig mange, der er ret analoge. Vores første skud på en digital platform til ny viden, som elektrikerne kan tilgå ude i marken og finde hurtige svar på aktuelle problemstillinger, har vist sig ikke at fungere 100 procent optimalt”.

Mindre intuitiv
Hun konstaterer, at platformen i form af en portal med ny viden for mange medlemmer har krævet for meget selvlæring og har været for intuitiv. Tilbagemeldingerne viser, at der er et behov for, at medlemmerne bliver hjulpet mere på vej i deres søgning og tilegnelse af ny viden.

”Det kom lidt bag på os, men vi har lært, at den meget intuitive brugergrænseflade, der kendetegner Facebook, Twitter og andre sociale medier, ikke er optimal for os. Vi arbejder nu på en version 2 af portalen. Her vil der være flere instruktioner i brugen af portalen, så medlemmerne bliver guidet mere”, fortæller Hanna Lindstrøm.

Arbejdet med den digitale platform har budt på mange overraskelser for DEF. Forbundet har i detaljer spurgt 120 medlemmer om deres oplevelse af den nye platform, deres behov for uddannelse samt ny viden og om deres digitale vaner. ”Vi kan for eksempel ikke konkludere, at de 40-50 årige er mindre digitalt parate end de 30-40 årige. Det vi kan konkludere er, at platformen skal være mindre intuitiv, vi skal gøre brug af mange formater som videoer, quizzer, simuleringer o.s.v. I øjeblikket undersøger vi nærmere, hvilke typer formater og viden vi skal præsentere og hvor dybt, vi skal gå i præsentationerne”, fortæller Hanna Lindstrøm.

Grundidéen med den digitale platform til uddannelse og ny viden er, at elektrikerne drypvis skal kunne tilgå og tilegne sig ny viden på 15 minutter i en frokostpause, så de løbende kan opdatere sig på nye udviklinger inden for eksempelvis KNX, smarthome, Dali, IoT o.s.v.

Individuelle vejledninger hjælper på vej
Viden om medlemmernes nye platform, formidles for eksempel via de individuelle uddannelsesvejledninger.

”Efter omfattende forberedelser er Dansk El-Forbund (DEF) nu gået i luften med en opdateret service til medlemmerne: En styrket uddannelsesvejledning baseret på samspillet mellem en digital platform og ’håndholdt’ service i afdelingen”. Det skrev fagbladet Elektrikeren i sommeren 2019. Hjælp til medlemmernes planlægning af forløb med efter- og videreuddannelse er ikke noget nyt i DEF – det har også eksisteret hidtil. Men nu er der udviklet nye værktøjer, og i afdelingerne har vejledere og uddannelsesansvarlige medarbejdere selv været på kurser, hvor de er blevet klædt på til at kunne yde endnu bedre hjælp.

Selve uddannelsesvejledningen tager udgangspunkt i, at medlemmerne har forskellige behov alt efter deres baggrund. Disse forskelle er der taget højde for i processen.
Det opdaterede vejledningssystem vil blive justeret hen ad vejen. I en mail til alle ansatte i forbundet fortæller forbundssekretær Hanna Lindstrøm, at der nu findes et godt afsæt for at gå videre med vejledningen, og at ansvarlige og vejledere i afdelingerne efter sommerferien på møder vil blive klædt yderligere på til opgaverne. Efter nytår skal der gøres status over de indhøstede erfaringer.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

27.03.2024Installator.dk

Ahlsell vil være størst - tester døgnåbne butikker

27.03.2024Installator.dk

Kemp & Lauritzen glæder sig i nye farver

27.03.2024Installator.dk

Ahlsell vil være størst - tester døgnåbne butikker

27.03.2024Installator.dk

Kemp & Lauritzen glæder sig i nye farver

26.03.2024Installator.dk

Niras leverer rekordindtjening i solidt 2023-regnskab

26.03.2024Installator.dk

Erhvervsorganisation: Danmark er langt fra mål om grøn energi på land

25.03.2024RIB Software

Sponseret

Whitepaper: De 10 mest almindelige udfordringer inden for kvalitetssikring og Field Management

25.03.2024Installator.dk

Nye ladeoperatører er fundet til ladeparker ved Lillebælt

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk salgssupporter

Har du VVS-baggrund og erfaring med varmeanlæg? Så er det måske dig, vi søger til stillingen som teknisk salgssupporter hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Mercantec

Undervisere søges til ventilation og damp

Leder du efter nye udfordringer og fantastiske kolleger – og har du lyst til at blive en del af Mercantecs nye, samlede VVS-, klima- og damp-team?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

16.04.2024

ELTRONIC A/S

Project Delivery Manager til montage og idriftsættelse af Automationsprojekter

I Eltronic A/S er vi i front inden for udviklingsprojekter med komplekse automationsløsninger til vores kunder inden for fødevare-, life science og fremstillingsindustrien. Til vores team, søger vi nu en erfaren Project Delivery Manager, som vil stå i spidsen for effektivt at bringe vores automationsprojekter i mål.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

18.04.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en tekniker med interesse for automation

Er du teknisk dygtig og motiveres af en alsidig hverdag? Har du erfaring med PLC, robotteknologi eller interesse for automation? Og vil du være med til at sikre den daglige drift og optimere vores automatiske produktionslinjer. Så søger vi lige nu en engageret tekniker til METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GEMINA TERMIX A/S

Intern salgstekniker

Vil du være del af den grønne omstilling og arbejde i en branche i vækst? Vi søger en ny kollega til vores velfungerende salgsteam på 16 personer.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk fjernvarmesælger

Brænder du for relationssalg? Har du evnerne til at udbygge et stærkt samarbejde med dine kunder? Og har du styr på fjernvarme? Så er det måske dig, vi søger som vores nye tekniske fjernvarmesælger til METRO THERMs fjernvarmeteam.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GEMINA TERMIX A/S

QHS-koordinator søges

Kunne du tænke dig at udfolde dig fagligt inden for kvalitet og arbejdsmiljø på et konkurrencedygtigt fjernvarmemarked som vores QHS-koordinator?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ELTRONIC A/S

Automation Engineer til spændende udviklingsprojekter inden for Life Science og F&B

Eltronic A/S fortsætter den spændende udviklingsrejser og søger flere nye kolleger til vores automationsteam, der brænder for at arbejde med programmering og udvikling af unikke automationsløsninger til vores kunder.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

31.03.2024

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Varmeanlæg fra A til Z

9 ud af 10 varmeanlæg i Danmark fungerer ikke, som de er tiltænkt. Det er bare sjældent, der er nogen, der opdager det!

Dato

13.03.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
KOMPETENCEGIVENDE - Servicekursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til udførsel af et serviceeftersyn og gør dig i stand til at foretage et lovpligtigt serviceeftersyn samt indregulering af Vølunds varmepumper.

Dato

04.04.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Lydforhold og støj fra VVS-anlæg – krav i BR18, DGNB og SBi-anvisninger

Akustik-grundkursus, kravene og beregningsmetoder – hvad skal man være opmærksom på som projekterende, udførende eller som leverandør

Dato

09.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø