Elektrikerne prøver kræfter med virtuel læring

Dansk El-Forbund er i gang med en ambitiøs satsning for at digitalisere dele af elektrikernes efteruddannelse som supplement til traditionel fysisk undervisning. Første generation af en digital platform med ny viden er gået i luften. Den fungerer på mange måder godt, men rammer ikke helt plet. Næste generation er derfor under opbygning.

Grundidéen med den digitale platform til uddannelse og ny viden er, at elektrikerne drypvis skal kunne tilgå og tilegne sig ny viden på fx 15 minutter i en frokostpause. Arkivfoto..

Elektrikerfaget er præget af en hurtig teknologisk udvikling, og løbende uddannelse er ofte nødvendig, for at den enkelte kan holde sig ajour. Der er også mange muligheder for at bygge oven på elektrikeruddannelsen, og en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at andelen af faglærte, der læser videre inden for de første fem år efter afslutningen af deres uddannelse, er særdeles høj på teknologiområdet – især inden for ’strøm og elektronik’.
Dansk El-Forbund (DEF) har en ambition om at levere ”vekseluddannelse”, hvor en del af forbundets efteruddannelsesindsats foregår via digitale kanaler, og en del sker via tilstedeværelse.

Vekselvirkningen er vigtig
”Vi ved, at vores medlemmer gerne vil have uddannelse, der veksler mellem uddannelse via tilstedeværelse og uddannelse eller ny viden via digitale kanaler. Det harmonerer godt med den måde, elektrikere sådan set altid har tilegnet sig ny viden: Lidt teori i klasseværelset og så læring gennem praksis ved at have fingrene i sagerne”, fortæller Hanna Lindstrøm, der er uddannelsesansvarlig. Hun tilføjer:

”Vi må dog erkende, at selvom mange elektrikere er godt med på den digitale udvikling, så er der stadig mange, der er ret analoge. Vores første skud på en digital platform til ny viden, som elektrikerne kan tilgå ude i marken og finde hurtige svar på aktuelle problemstillinger, har vist sig ikke at fungere 100 procent optimalt”.

Mindre intuitiv
Hun konstaterer, at platformen i form af en portal med ny viden for mange medlemmer har krævet for meget selvlæring og har været for intuitiv. Tilbagemeldingerne viser, at der er et behov for, at medlemmerne bliver hjulpet mere på vej i deres søgning og tilegnelse af ny viden.

”Det kom lidt bag på os, men vi har lært, at den meget intuitive brugergrænseflade, der kendetegner Facebook, Twitter og andre sociale medier, ikke er optimal for os. Vi arbejder nu på en version 2 af portalen. Her vil der være flere instruktioner i brugen af portalen, så medlemmerne bliver guidet mere”, fortæller Hanna Lindstrøm.

Arbejdet med den digitale platform har budt på mange overraskelser for DEF. Forbundet har i detaljer spurgt 120 medlemmer om deres oplevelse af den nye platform, deres behov for uddannelse samt ny viden og om deres digitale vaner. ”Vi kan for eksempel ikke konkludere, at de 40-50 årige er mindre digitalt parate end de 30-40 årige. Det vi kan konkludere er, at platformen skal være mindre intuitiv, vi skal gøre brug af mange formater som videoer, quizzer, simuleringer o.s.v. I øjeblikket undersøger vi nærmere, hvilke typer formater og viden vi skal præsentere og hvor dybt, vi skal gå i præsentationerne”, fortæller Hanna Lindstrøm.

Grundidéen med den digitale platform til uddannelse og ny viden er, at elektrikerne drypvis skal kunne tilgå og tilegne sig ny viden på 15 minutter i en frokostpause, så de løbende kan opdatere sig på nye udviklinger inden for eksempelvis KNX, smarthome, Dali, IoT o.s.v.

Individuelle vejledninger hjælper på vej
Viden om medlemmernes nye platform, formidles for eksempel via de individuelle uddannelsesvejledninger.

”Efter omfattende forberedelser er Dansk El-Forbund (DEF) nu gået i luften med en opdateret service til medlemmerne: En styrket uddannelsesvejledning baseret på samspillet mellem en digital platform og ’håndholdt’ service i afdelingen”. Det skrev fagbladet Elektrikeren i sommeren 2019. Hjælp til medlemmernes planlægning af forløb med efter- og videreuddannelse er ikke noget nyt i DEF – det har også eksisteret hidtil. Men nu er der udviklet nye værktøjer, og i afdelingerne har vejledere og uddannelsesansvarlige medarbejdere selv været på kurser, hvor de er blevet klædt på til at kunne yde endnu bedre hjælp.

Selve uddannelsesvejledningen tager udgangspunkt i, at medlemmerne har forskellige behov alt efter deres baggrund. Disse forskelle er der taget højde for i processen.
Det opdaterede vejledningssystem vil blive justeret hen ad vejen. I en mail til alle ansatte i forbundet fortæller forbundssekretær Hanna Lindstrøm, at der nu findes et godt afsæt for at gå videre med vejledningen, og at ansvarlige og vejledere i afdelingerne efter sommerferien på møder vil blive klædt yderligere på til opgaverne. Efter nytår skal der gøres status over de indhøstede erfaringer.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

02.07.2025Installator.dk

Brødrene Dahl åbner nyt kabellager

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet opdaterer og rydder ud i AT-vejledninger

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Vi søger en arbejdsmiljøkonsulent

30.06.2025Installator.dk

Navnet forvirrede - nu ændres det

30.06.2025Installator.dk

DM i Skills udpeger nye værtsbyer

27.06.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO.dk udvider med Danmarks største udvalg af arbejdstøj

27.06.2025Inspectly ApS

Sponseret

Venter I med asbest-opgaverne?

27.06.2025OK a.m.b.a.

Sponseret

OK’s digitale tankkort øgede overblikket og reducerede dieselregningen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser, livscyklus og påvirkning af strategiske drivkræfter.

Dato

25.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

26.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup