Elektrikerne prøver kræfter med virtuel læring

Dansk El-Forbund er i gang med en ambitiøs satsning for at digitalisere dele af elektrikernes efteruddannelse som supplement til traditionel fysisk undervisning. Første generation af en digital platform med ny viden er gået i luften. Den fungerer på mange måder godt, men rammer ikke helt plet. Næste generation er derfor under opbygning.

Grundidéen med den digitale platform til uddannelse og ny viden er, at elektrikerne drypvis skal kunne tilgå og tilegne sig ny viden på fx 15 minutter i en frokostpause. Arkivfoto..

Elektrikerfaget er præget af en hurtig teknologisk udvikling, og løbende uddannelse er ofte nødvendig, for at den enkelte kan holde sig ajour. Der er også mange muligheder for at bygge oven på elektrikeruddannelsen, og en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at andelen af faglærte, der læser videre inden for de første fem år efter afslutningen af deres uddannelse, er særdeles høj på teknologiområdet – især inden for ’strøm og elektronik’.
Dansk El-Forbund (DEF) har en ambition om at levere ”vekseluddannelse”, hvor en del af forbundets efteruddannelsesindsats foregår via digitale kanaler, og en del sker via tilstedeværelse.

Vekselvirkningen er vigtig
”Vi ved, at vores medlemmer gerne vil have uddannelse, der veksler mellem uddannelse via tilstedeværelse og uddannelse eller ny viden via digitale kanaler. Det harmonerer godt med den måde, elektrikere sådan set altid har tilegnet sig ny viden: Lidt teori i klasseværelset og så læring gennem praksis ved at have fingrene i sagerne”, fortæller Hanna Lindstrøm, der er uddannelsesansvarlig. Hun tilføjer:

”Vi må dog erkende, at selvom mange elektrikere er godt med på den digitale udvikling, så er der stadig mange, der er ret analoge. Vores første skud på en digital platform til ny viden, som elektrikerne kan tilgå ude i marken og finde hurtige svar på aktuelle problemstillinger, har vist sig ikke at fungere 100 procent optimalt”.

Mindre intuitiv
Hun konstaterer, at platformen i form af en portal med ny viden for mange medlemmer har krævet for meget selvlæring og har været for intuitiv. Tilbagemeldingerne viser, at der er et behov for, at medlemmerne bliver hjulpet mere på vej i deres søgning og tilegnelse af ny viden.

”Det kom lidt bag på os, men vi har lært, at den meget intuitive brugergrænseflade, der kendetegner Facebook, Twitter og andre sociale medier, ikke er optimal for os. Vi arbejder nu på en version 2 af portalen. Her vil der være flere instruktioner i brugen af portalen, så medlemmerne bliver guidet mere”, fortæller Hanna Lindstrøm.

Arbejdet med den digitale platform har budt på mange overraskelser for DEF. Forbundet har i detaljer spurgt 120 medlemmer om deres oplevelse af den nye platform, deres behov for uddannelse samt ny viden og om deres digitale vaner. ”Vi kan for eksempel ikke konkludere, at de 40-50 årige er mindre digitalt parate end de 30-40 årige. Det vi kan konkludere er, at platformen skal være mindre intuitiv, vi skal gøre brug af mange formater som videoer, quizzer, simuleringer o.s.v. I øjeblikket undersøger vi nærmere, hvilke typer formater og viden vi skal præsentere og hvor dybt, vi skal gå i præsentationerne”, fortæller Hanna Lindstrøm.

Grundidéen med den digitale platform til uddannelse og ny viden er, at elektrikerne drypvis skal kunne tilgå og tilegne sig ny viden på 15 minutter i en frokostpause, så de løbende kan opdatere sig på nye udviklinger inden for eksempelvis KNX, smarthome, Dali, IoT o.s.v.

Individuelle vejledninger hjælper på vej
Viden om medlemmernes nye platform, formidles for eksempel via de individuelle uddannelsesvejledninger.

”Efter omfattende forberedelser er Dansk El-Forbund (DEF) nu gået i luften med en opdateret service til medlemmerne: En styrket uddannelsesvejledning baseret på samspillet mellem en digital platform og ’håndholdt’ service i afdelingen”. Det skrev fagbladet Elektrikeren i sommeren 2019. Hjælp til medlemmernes planlægning af forløb med efter- og videreuddannelse er ikke noget nyt i DEF – det har også eksisteret hidtil. Men nu er der udviklet nye værktøjer, og i afdelingerne har vejledere og uddannelsesansvarlige medarbejdere selv været på kurser, hvor de er blevet klædt på til at kunne yde endnu bedre hjælp.

Selve uddannelsesvejledningen tager udgangspunkt i, at medlemmerne har forskellige behov alt efter deres baggrund. Disse forskelle er der taget højde for i processen.
Det opdaterede vejledningssystem vil blive justeret hen ad vejen. I en mail til alle ansatte i forbundet fortæller forbundssekretær Hanna Lindstrøm, at der nu findes et godt afsæt for at gå videre med vejledningen, og at ansvarlige og vejledere i afdelingerne efter sommerferien på møder vil blive klædt yderligere på til opgaverne. Efter nytår skal der gøres status over de indhøstede erfaringer.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

16.04.2025Installator.dk

Flere vælger elvarebiler – men TEKNIQ advarer mod stopklodser

16.04.2025Scankab Cables A/S

Sponseret

Vælg de rigtige kabler til opgaven

15.04.2025Avidenz A/S

Sponseret

Husk opstillingskontrol af tekniske hjælpemidler – også ved flytning af disse

15.04.2025Rico System A/S

Sponseret

Fremtidens Varebilindretning: Grøn Omstilling, Vægt og Effektivitet i Fokus hos Rico System A/S

14.04.2025Installator.dk

Millionoverskud og Gazelle – nu er Enstall Power gået konkurs

14.04.2025Installator.dk

Grøn omstilling på hjul: De eldrevne varebiler vinder frem

14.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Podcast-afsnit med fokus på Byggeriets Modenhedsmåling 2025

14.04.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller oplevede markant fald i 2024

Jobmarked

Se alle

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser

Bliv faglærer på el-afdelingen i Holbæk

Gør en forskel - vær med til at uddanne fremtidens elektrikere. Da vi har mange ansøgere til vores elektrikeruddannelse på Nordvestsjællands Erhvervs-og Gymnasieuddannelser- NEG, er der fuld fart på. Derfor søger vi nu en ny kollega til vores team af faglærere.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

21.04.2025

Syddansk Erhvervsskole

Faglærere til grundforløb på elektrikeruddannelsen i Odense

Er du en dygtig og erfaren elektriker, er du stolt af dit fag, kan du lære fra dig, og vil du være med til at forme fremtidens elektrikere? Har du samtidig et positivt menneskesyn, og er du klar til at gøre undervisning til din primære profession? Så har vi verdens bedste job til dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

19.04.2025

Syddansk Erhvervsskole

To lærere til hovedforløb på VVS-energiuddannelsen, Syddansk Erhvervsskole (Genopslag)

Er du en dygtig og erfaren VVS-håndværker, der har lyst til en helt ny rejse med dit fag? Og kan du give din begejstring videre til elever, der så småt er begyndt at lære faget at kende?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

20.04.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle