Elinstallationer på lystbådehavne er fulde af fejl

Sikkerhedsstyrelsens tilsyn har vist fejl ved elinstallationerne i langt de fleste danske lystbådehavne.

I løbet af 2022 har Sikkerhedsstyrelsen kontrolleret elinstallationerne i 106 danske lystbådehavne. Og der har været god grund til tilsynene. Kun 14 steder har det vist sig, at alt var i orden ved installationerne, mens der 43 steder blev givet påbud om at få udbedret fejl. 53 steder slap de ansvarlige for elinstallationerne med vejledning. Foto: 123rf.com..

I løbet af 2022 har Sikkerhedsstyrelsen kontrolleret elinstallationerne i 106 danske lystbådehavne. Og der har været god grund til tilsynene. Kun 14 steder har det vist sig, at alt var i orden ved installationerne, mens der 43 steder blev givet påbud om at få udbedret fejl. 53 steder slap de ansvarlige for elinstallationerne med vejledning.
Et generelt problem var eltavler, der ikke levede op til kravet om, at tavlerne skal være tætte og lukkede, så der ikke kan trænge fugt eller snavs ind og så børn og voksne ikke risikerer at få fingrene for tæt på strømførende dele. På næsten hver anden marina var der problemer med eltavlerne.

”Sikkerheden skal være på plads, når det drejer sig om el. I en lystbådehavn er der faste brugere, men også rigtigt mange gæster, som ikke er vant til at håndtere elinstallationerne. Derfor er det afgørende, at der ikke er fejl på installationerne”, siger vicekontorchef Evy Boe Madsen fra Sikkerhedsstyrelsen.

På 30 procent af lystbådehavnene kneb det generelt med vedligeholdelsen af elinstallationerne, så de ikke var tilstrækkeligt beskyttet mod påvirkninger udefra.
”Det er særligt vigtigt ved udendørs elinstallationer, at de hyppigt bliver efterset og vedligeholdt, fordi de udsættes for påvirkninger fra vand, sollys og ofte hårdhændet behandling”, siger Evy Boe Madsen.

Læs også: Mange brandsyn afslører dårlig brandsikkerhed

På hvert andet af de 66 steder, hvor fejlstrømsafbrydere i eltavlerne (RCD’er) blev kontrolleret, fungerede RCD’erne ikke. Dermed var mennesker og dyr heller ikke beskyttet mod elektrisk stød ved fejl på elektrisk materiel på marinaen.

”Det er ikke tilstrækkeligt, at selve installationerne er i orden. Der skal også være beskyttelse, hvis der sker fejl på et elapparat, der sluttes til installationen. Så skal en RCD kunne afbryde strømmen, og derfor er det vigtigt, at den er i orden. Det kan man i øvrigt selv holde øje med ved at trykke på testknappen på RCD’en”, siger Evy Boe Madsen.

I samarbejde med FLID (Foreningen af Lystbådehavne I Danmark) vil Sikkerhedsstyrelsen i løbet af foråret tilbyde et webinar om elinstallationer i lystbådehavne.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024GN Belysning A/S

Sponseret

Elegant loftarmatur

20.12.2024Installator.dk

Politisk aftale sikrer hurtigere udbygning af elnettet

19.12.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SIDSTE CHANCE: Deltag i dag] Glædelig jul & åbningstider

19.12.2024Installator.dk

Dyb krise i Better Energy sender selskabet i rekonstruktion

19.12.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Fleksibel 20W DC/DC konverter til Tog og Industri

18.12.2024Alcadon ApS

Sponseret

[VIND DEN!] Hvad kan den fede Milwaukee MP3-radio fra Jetting egentlig?

18.12.2024Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

18.12.2024Installator.dk

Brugte elbilbatterier får nyt liv på Rønne Havn

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle