23.11.2017  |  EL  |  Energi

Indspark: En ampere er meget mere end en ampere

Dansk Energi inviterer el-installatører til samarbejde om de udfordringer, der følger i kølvandet af den grønne omstilling.

El-installatører er vant til at bestille et vist antal ampere, så familier og virksomheder trygt kan anvende den elektricitet, de har brug for. Verden er imidlertid under forandring, så der er brug for mere dialog mellem el-installatører og ’mine’ medlemmer blandt elnetselskabene.

Vi oplever i disse år, at LED-belysning og lavere standby-forbrug på en mange forskellige typer apparater presser elforbruget ned.

Omvendt bliver der også installeret flere varmepumper, ligesom vi må forvente, at elbiler inden længe vil finde sin plads på det danske marked. Det vil øge elforbruget.

Samtidig ser vi betydelige ændringer i produktionsmikset, hvor det snart er nat for de kulfyrede kraftværker. Allerede nu dækker vindmøller, hvad der svarer til knap 45 procent af elforbruget.

Flere vindmøller er på vej, og bliver det en succes med bygningsintegrerede solceller, vil vi om ikke så længe have en fluktuerende elproduktion på 60-70 procent på årsbasis.

I nogle perioder vil andelen være langt over 100 procent – i andre (fx en vindstille nat) noget nær nul.

Mønstre forandres
Vi ser altså, at både forbrugs- og produktionsmønstrene ændrer sig markant.

Det betyder, at det bliver stadig vigtigere for det lokale elnet og energisystemet, hvornår kunderne bruger – eller producerer – deres kilowatt-timer.

Hertil skal man lægge de ændringer, lagring af energi i fx batterier betyder. Det betyder, at der er behov for en helt anden dialog, når el-installatører tilslutter installationer til elnettet.

Har du i øvrigt bemærket, at det for nylig er blevet en pligt at registrere batterianlæg i Installationsblanketten?

I Dansk Energi har vi talt fleksibelt elforbrug med vores medlemmer og samarbejdspartnere i en del år. En række forsøg er blevet gennemført med varmepumper, kølehuse og meget andet, men nu er det ved at være alvor.

Fra 1. december åbner de første elnetselskaber op for timeafregning af elforbrug fra mindre kunder, så det bliver spændende at følge udviklingen i de produkter, elhandelsselskaberne tilbyder.

Krav fra EU
Den grønne omstilling betyder, at de tekniske regler for tilslutning af elanlæg løbende bliver standardiseret på EU-niveau og derfor justeret i Danmark.

”… der er brug for mere dialog mellem el-installatører og ’mine’ medlemmer blandt elnetselskabene”.

Jan Rasmussen, afdelingschef hos Dansk Energi.

Efter krav fra EU er vi i gang med at lave nye regler for tilslutning af ladeudstyr til elbiler og andre former for forbrug, der kan levere ydelser til elnettet, og der er allerede formuleret nye regler for tilslutning af batterier (fx i forbindelse med solceller).

For at give tilbud og udføre arbejde for kunderne bliver det altså nødvendigt for el-installatører at følge godt med i reglerne.

Hvis vi i Danmark skal tilpasse os de nye tider på den bedste og billigste måde, er det nødvendigt med samarbejde. Ingen ved alt – alle ved noget!

I Dansk Energi er ’samarbejde’ et nøgleord. Der er brug for, at alle relevante parter går sammen om at finde de smarteste løsninger med det mindst mulige bureaukrati.  

Mere fra Jan

Jan Rasmussen

Afdelingschef hos Dansk Energi

  • DANSK ENERGI
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere