Energikrisen rammer ikke kun de private forbrugere men i lige så høj grad virksomhederne. Kun de færreste har råd til ikke at tænke i energioptimering og -besparelser. Hvordan gør man det, når man samtidig har en virksomhed, der er afhængig af energi til at kunne levere lys til bygninger og strøm til computere og skærme?
Tyske frogblue tilbyder en løsning, som trådløst forbinder bygningens mange installationer i form af lys, varme, ventilation, rullegitre, alarmsystemer, markiser og vinduer, og dermed gør bygningen både intelligent og energibesparende. Foto: EET.
De fleste af os ved godt, at der er penge at spare, hvis vi husker at slukke for lyset, og en del virksomheder er over de seneste måneder begyndt at fokusere på, at slukke lyset i kontorbygningen, når sidste mand forlader kontoret. Men bortset fra lyset er det nok de færreste af os, der hidtil har tænkt over, hvor meget strøm en virksomhed egentlig bruger, når medarbejderne er gået hjem. Faktum er, at rigtig mange virksomheder har en lang række ’strømslugere’ stående i form af skærme, dockingstationer og ladere til headsets og mobiler, som ved hjælp af simple installationer kan nedbringe virksomhedernes strømforbrug med tusindvis af kroner.
Intelligent bygningsinstallation
Tyske frogblue tilbyder en løsning, som trådløst forbinder bygningens mange installationer i form af lys, varme, ventilation, rullegitre, alarmsystemer, markiser og vinduer, og dermed gør bygningen både intelligent og energibesparende.
Læs også: Seks tips til energibesparelser på arbejdspladsen
I alt sin enkelthed går løsningen ud på, at man installerer en række ’frogs’, som er navnet på de enheder, der placeres i de eksisterende elinstallationer. De forskellige ’frogs’ sættes op til at tænde og slukke lyset, slukke enheder der ikke er i brug samt styre rullegitre, markiser og vinduer. Via Bluetooth forbindes de trådløst med andre ’frogs’ i installationen og udveksler de forskellige informationer, der dikterer hvilke handlinger, der skal foretages – eksempelvis kører rullegitre ned, når alt lys slukkes.
Løsningen fra frogblue kan anvendes i eksisterende installationer, den er enkel at opsætte, hvilket sikrer, at installationsprisen kan holdes på et minimum og alle ’frogs’ kan tale sammen via Bluetooth.
Spar penge, når medarbejderne har fri
En frogblue løsning kan omdanne bygninger til en ’Smart Building’. En frogblue løsning kan også sikre virksomheden væsentlige energibesparelser, som ikke alene gavner økonomien men naturligvis også miljøet. Et hurtigt regnestykke viser, at en klassisk bordgruppe bestående af fire hæve/sænke-borde, fire dockingstationer, syv skærme, diverse ladere til headsets og mobiler har et samlet forbrug i standby på 0,05kWh. Antager man, at der på et år er et gennemsnitligt antal standby timer på 7.132, viser regnestykket, at standby prisen per år, med udgangspunkt i en gennemsnitlig pris pr. kWh på 3,5 kroner, udgør 1.248 koner. Isoleret set lyder det måske ikke som den store besparelse, men ganger man beløbet ud på en større kontorbygning med for eksempel 100 bordgrupper, er der tale om en betragtelig besparelse, som opnås, mens medarbejderne holder fri.
- PiB
Sanitet

Rent drikkevand og store energibesparelser
Den anerkendte norske opfindelse TermoRens fjerner både de farlige legionellabakterier og omkostningskrævende kalkbelægninger fra alle former for vandrør – nu er den kommet til Danmark.
Energi

Prioriterer konverteringer væk fra naturgas
I november sidste år trådte nye regler i kraft for Erhvervspuljen, der gør det mere attraktivt for virksomheder at søge tilskud til projekter, der sparer energi eller CO2. Konverteringer væk fra gas bliver opprioriteret med større tilskud.
Branchen

Installatører går sammen om at skabe en stor aktør
11 danske installationsvirksomheder er gået sammen med kapitalfonden FSN Capital for at etablere InstallatørGruppen, der bliver en af landets største virksomheder indenfor el-, vvs, fiber, samt ventilations- og kølesystemer. InstallatørGruppen går efter at blive markedsleder igennem partnerskaber med lokale installatører over hele Danmark og tage en ledende rolle i at fremme bæredygtighed og energieffektivitet.
Virksomhedsdrift

Mindre virksomheder siger nej tak til statens energilån
På trods af at over halvdelen af de mindre, danske virksomheder er presset af høje energipriser, er der stort set ingen af dem, som planlægger at gøre brug af statens energilån. Lånet er ugennemskueligt og sporene fra corona-lånene skræmmer, mener SMVdanmark.
Branchen

Studenternes vanskelige vej til erhvervsuddannelser
Christoffer Kauling kunne ikke se sig selv læse videre efter gymnasiet. I stedet gik han i lære som trælastsælger ved XL-BYG. Det blev en uventet succes, og i dag tager han en akademiuddannelse i ledelse som en del af jobbet. Men vejen efter gymnasiet måtte han bane på egen hånd.
Energi

Ny podcast-serie om bæredygtighed
Vand, ressourcer, cirkulær økonomi og bæredygtigt byggeri er blandt temaerne i en ny podcast-serie med klimaaktivisten Marcella Hansch fra everwave foundation som vært.