26.09.2019  |  EL  |  Energi

En kvart million huse har et dårligt energimærke

Mindst 225.000 boliger har et energimærke E eller endnu ringere, viser tal fra Dansk Byggeri. Værst står det til i Region Syddanmark og Region Sjælland.

650.000 bygninger har i dag et energimærke, der ranglister bygningen efter en skala fra A til G, hvor A er et udtryk for, at alt fra isolering til vinduer og udluftning sørger for en energieffektiv bygning, mens G er et udtryk for, at der fyres for gråspurvene, og at omkostningerne til varme og el ligger i den høje ende. Og i netop den kategori er der 225.000 bygninger. Det viser tal fra Dansk Byggeris Energianalyse.

”Det er mere end hver tredje bygning, der har et dårligt energimærke, og som på flere områder trænger til en kærlig hånd både for at spare på energien, men også for at undgå træk og kulde. Det er alligevel en ret stor andel”, siger energipolitisk chef i Dansk Byggeri, Camilla Damsø Pedersen.

Værst i regionerne Syddanmark og Sjælland
I Region Syddanmark er der 62.000 boliger med energimærke E eller dårligere, hvilket svarer til 39 procent af de energimærkede boliger i hele regionen. I Region Sjælland er det ligeledes 39 procent af de energimærkede boliger, der har et dårlig energimærke, hvilket svarer til 42.000 boliger.

”Men også i hovedstadsområdet, hvor der er mange etageejendomme, der er mellem 100 og 200 år gamle, er der mange bygninger, som på grund af deres alder ikke lever op til de energikrav, vi stiller til boliger i dag. Det samme gør sig gældende i andre store byer som fx Aarhus, Odense og Aalborg”, siger Camilla Damsø Pedersen.

I Region Hovedstaden er der 52.500 boliger med energimærke E eller dårligere, hvilket svarer til 34 procent af de energimærkede boliger. I Region Nordjylland er det 32 procent med energimærke E eller dårligere, hvilket svarer til 22.700 boliger. I Region Midtjylland er det 29 procent, svarende til 45.000 boliger, der har et energimærke E eller dårligere.

Mange fejlvurderer egen bolig
Men det er langt fra alle, der er klar over i hvor dårlig energimæssig stand, deres bolig er. I en rundspørge, som YouGov har foretaget for Dansk Byggeri, er der kun otte procent af boligejerne, der mener, at deres bolig er i energimæssig dårlig stand.

”Når vi ved, at hele 34 procent af vores boliger har et energimærke E eller dårligere, viser det jo tydeligt, at mange fejlvurderer den energimæssige stand af deres bolig. Derfor bør energimærkerne forbedres, så de bliver mere brugervenlige, og udgør en handlingsplan boligejerne kan bruge aktivt igennem hele husets levetid. Der bør ske en digital udvikling af energimærket, og der bør i højere grad inkluderes indeklimafordele. Det vil give en bedre fornemmelse af husets stand end kun et bogstav”, siger Camilla Damsø Pedersen.

- JKK

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere