En kvart million huse har et dårligt energimærke

Mindst 225.000 boliger har et energimærke E eller endnu ringere, viser tal fra Dansk Byggeri. Værst står det til i Region Syddanmark og Region Sjælland.

Det er langt fra alle, der er klar over i hvor dårlig energimæssig stand, deres bolig er, viser en rundspørge. .

650.000 bygninger har i dag et energimærke, der ranglister bygningen efter en skala fra A til G, hvor A er et udtryk for, at alt fra isolering til vinduer og udluftning sørger for en energieffektiv bygning, mens G er et udtryk for, at der fyres for gråspurvene, og at omkostningerne til varme og el ligger i den høje ende. Og i netop den kategori er der 225.000 bygninger. Det viser tal fra Dansk Byggeris Energianalyse.

”Det er mere end hver tredje bygning, der har et dårligt energimærke, og som på flere områder trænger til en kærlig hånd både for at spare på energien, men også for at undgå træk og kulde. Det er alligevel en ret stor andel”, siger energipolitisk chef i Dansk Byggeri, Camilla Damsø Pedersen.

Værst i regionerne Syddanmark og Sjælland
I Region Syddanmark er der 62.000 boliger med energimærke E eller dårligere, hvilket svarer til 39 procent af de energimærkede boliger i hele regionen. I Region Sjælland er det ligeledes 39 procent af de energimærkede boliger, der har et dårlig energimærke, hvilket svarer til 42.000 boliger.

”Men også i hovedstadsområdet, hvor der er mange etageejendomme, der er mellem 100 og 200 år gamle, er der mange bygninger, som på grund af deres alder ikke lever op til de energikrav, vi stiller til boliger i dag. Det samme gør sig gældende i andre store byer som fx Aarhus, Odense og Aalborg”, siger Camilla Damsø Pedersen.

I Region Hovedstaden er der 52.500 boliger med energimærke E eller dårligere, hvilket svarer til 34 procent af de energimærkede boliger. I Region Nordjylland er det 32 procent med energimærke E eller dårligere, hvilket svarer til 22.700 boliger. I Region Midtjylland er det 29 procent, svarende til 45.000 boliger, der har et energimærke E eller dårligere.

Mange fejlvurderer egen bolig
Men det er langt fra alle, der er klar over i hvor dårlig energimæssig stand, deres bolig er. I en rundspørge, som YouGov har foretaget for Dansk Byggeri, er der kun otte procent af boligejerne, der mener, at deres bolig er i energimæssig dårlig stand.

”Når vi ved, at hele 34 procent af vores boliger har et energimærke E eller dårligere, viser det jo tydeligt, at mange fejlvurderer den energimæssige stand af deres bolig. Derfor bør energimærkerne forbedres, så de bliver mere brugervenlige, og udgør en handlingsplan boligejerne kan bruge aktivt igennem hele husets levetid. Der bør ske en digital udvikling af energimærket, og der bør i højere grad inkluderes indeklimafordele. Det vil give en bedre fornemmelse af husets stand end kun et bogstav”, siger Camilla Damsø Pedersen.

- JKK

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

03.01.2025Dimex

Sponseret

På ISH 2025 styrer vi smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle