En lysende sky hjælper skoleelever med et bedre indeklima

En lille sky, der lyser rødt, når CO2-niveauet i en skoleklasse er for højt, har reduceret CO2-niveauet markant på 33 testskoler landet over.

En gruppe skoleelever har åbnet vinduet for at få frisk luft ind i klasselokalet. På væggen lyser SKYEN rødt og fortæller, at CO2-niveauet i lokalet er for højt. Foto: Thomas Hjort Jensen..

Det er ganske simpelt – en lille sky, der lyser rødt, når CO2-niveauet i klassen er for højt sammen med et kit, der guider eleverne til bedre vaner for udluftning. Alligevel har det på 33 testskoler landet over reduceret mængden af CO2 i klasselokalerne ganske markant. SKYEN er udviklet med støtte fra Realdania i indsatsen for et bedre indeklima i landets skoler.

Dårligt indeklima og tung luft fuld af CO2 er desværre et vilkår for rigtig mange skoleelever landet over – med store konsekvenser for både deres indlæring, sundhed og faglige præstation.

Nu viser en ny undersøgelse fra konsulentvirksomheden Implement støttet af Realdania, at gode råd ikke nødvendigvis behøver at være dyre, når indeklimaet i skolen skal forbedres. Og at en relativ simpel løsning kan have stor og vedvarende effekt.

Løsningen er formet som en sky, skal hænge på væggen og tilsluttes en almindelig stikkontakt. Og så lyser den rødt, når CO2-niveauet når over den anbefalede grænseværdi – et klart signal til eleverne om, at nu skal der luftes ud. Og så følger der med SKYEN et lille kit, der guider eleverne til bedre vaner for udluftning kombineret med et kort undervisningsforløb.

Mere om skolernes indeklima

Undersøgelser viser, at i 91 procent af klasselokalerne var CO2-niveauet i løbet af en skoledag over grænseværdien, og at klasselokalerne i gennemsnit har CO2-niveauer højere, end myndighederne anbefaler i 47 procent af brugstiden. Ligesom de viser, at børn, klarer sig 9 procent dårligere i tests, hvis de opholder sig i klasselokaler med dårligt indeklima. Det svarer populært sagt til, at elever med et rigtig godt indeklima kan være et år foran pensum, når de når 9. klasse. Desuden er 90 procent af folkeskolerne bygget før Bygningsreglement 1995, hvor der ikke var krav om ventilation.

Kilde: DTU.

Fra 30 til 1 minut med for meget CO2
I halvandet år har Implement undersøgt SKYENs effekt på indeklimaet og på adfærden blandt 3.000 elever i 125 klasselokaler fordelt på 33 skoler landet over.

Undersøgelsen viser, at den tid, hvor eleverne har opholdt sig i lokaler med meget høje CO2-niveauer, er faldet fra over 30 minutter på en skoledag til under ét minut. Selv et år efter opholder de elever, der har fået opsat en SKY og tilsendt et vanekit, sig langt det meste af tiden i acceptable CO2-niveauer i løbet af skoledagen. Til sammenligning opholder undersøgelsens testklasser, som ikke har modtaget en SKY, sig i lokaler, hvor CO2-niveauet når op over den anbefalede grænse mere end halvdelen af tiden i tidsrummet 8.00 – 14.00. Hver dag, ugen ud, hele skoleåret.

”Vores undersøgelse viser ganske tydeligt, at SKYEN sammen med et vanekit understøtter nye bæredygtige vaner i klassen, der giver eleverne et sundere indeklima. Når CO2-niveauet bliver for højt, begynder det at have en negativ indvirkning på elevernes trivsel og indlæring. Men med SKYEN er det faktisk elimineret. Og her et år efter er der ikke noget, der tyder på, at effekten er på retur. Det er ret vildt,” siger Lasse Frost, konsulent i Implement.

Del af kampagne for et bedre indeklima
Bag SKYEN står startup-virksomheden ÅBN, der udvikler løsninger til et bedre indeklima i blandt andet skoler og kontorer. I 2019 modtog de sammen med fire andre virksomheder støtte fra Realdania til at udvikle, afprøve og dokumentere deres bud på nye, innovative løsninger, der kan forbedre luftkvaliteten på landets klasselokaler som en del af Realdanias store kampagne for et bedre indeklima i skolerne.

Om covid-19

Grundet covid-19 er evalueringsperioden af SKYEN blevet forlænget, og datasættet er desuden renset for alle perioder uden målbar aktivitet under skolernes nedlukning.
Derudover er undersøgelsen lavet som et såkaldt kontrolleret eksperiment med tilfældig inddeling af skolerne i kontrol- og interventionsgrupper. Det gør, at der tages højde for sæsonvariationer og andre eksterne påvirkninger – herunder corona – som gælder for alle undersøgelsens deltagere. I undersøgelsesperioden har corona-restriktionerne været ens for alle skoler på de pågældende klassetrin. Effekten af nedlukninger og mindre klasser bliver således udlignet af, at der i undersøgelsen hele tiden kan sammenlignes med kontrolgruppen, der har været underlagt samme restriktioner, men ikke har modtaget hverken undervisningsmateriale eller SKY.

”Formålet med SKYEN har altid været at skabe et enkelt og vaneændrende værktøj til forbedring af indeklimaet. Undersøgelsen beviser, at man med læring og adfærd kan skabe en varig forbedring af indeklimaet – selv i børnehøjde. SKYEN er en meget lavthængende frugt, let at implementere og med stor værdi til små budgetter. Vi er selvfølgelig meget stolte over resultaterne og håber nu på kommunal opbakning til forbedring af indeklimaet i folkeskolen”, siger Kristoffer Jensen, medstifter og CEO i ÅBN.

Behov for en bred værktøjskasse
Siden 2016 har den filantropiske forening Realdania arbejdet for at bedre indeklimaet i landets skoler – blandt andet ved at støtte kommunerne i at arbejde mere strategisk med indeklima og ved at genere ny viden om indeklima og løsninger.

”Flere skolerenoveringer med fokus på et godt indeklima og investeringer i nye udluftningsanlæg er absolut nødvendige, hvis vi skal det dårlige indeklima til livs – og det skal vi. Men det er også løsninger, som oftest er dyre og tidskrævende. Derfor har det været vigtigt for Realdania at brede værktøjskassen ud og også støtte udviklingen af løsninger, hvor adfærd er i centrum – og som er tilgængelige og simple for skolerne at bruge i hverdagen. Det er SKYEN et godt eksempel på. Og evalueringen af SKYEN viser, at adfærd som værktøj både giver store og vedvarende resultater”, siger Anne Gade Iversen, projektleder i Realdania.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Denne artikel er del af et tema:

Tema om indeklima 2022

Relateret indhold

15.04.2025Geovent

Sponseret

Frisk luft til padelspillere hos Match Padel i Silkeborg!

03.04.2025Genvex

Sponseret

Kom med til Bornholm og mød "Mr. Genvex"

03.04.2025VELTEK

Sponseret

Bæredygtighed i fokus på VELTEK Ventilations medlemsmøde

25.03.2025Genvex

Sponseret

Du kan få hjælp til finansieringen af dit ventilationsanlæg

21.03.2025Genvex

Sponseret

Få en gennemgang af vores nye ECO 175

18.03.2025Geovent

Sponseret

C.C. Jensen optimerer produktionen med varmegenvinding og forbedret arbejdsmiljø

17.03.2025Installator.dk

Intelligent teknologi rykker ind i ventilationsløsningerne

17.03.2025LS Control A/S

Sponseret

Mulig energibesparelse i byggeri

Jobmarked

Se alle

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser

Bliv faglærer på el-afdelingen i Holbæk

Gør en forskel - vær med til at uddanne fremtidens elektrikere. Da vi har mange ansøgere til vores elektrikeruddannelse på Nordvestsjællands Erhvervs-og Gymnasieuddannelser- NEG, er der fuld fart på. Derfor søger vi nu en ny kollega til vores team af faglærere.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

21.04.2025

Syddansk Erhvervsskole

Faglærere til grundforløb på elektrikeruddannelsen i Odense

Er du en dygtig og erfaren elektriker, er du stolt af dit fag, kan du lære fra dig, og vil du være med til at forme fremtidens elektrikere? Har du samtidig et positivt menneskesyn, og er du klar til at gøre undervisning til din primære profession? Så har vi verdens bedste job til dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

19.04.2025

Syddansk Erhvervsskole

To lærere til hovedforløb på VVS-energiuddannelsen, Syddansk Erhvervsskole (Genopslag)

Er du en dygtig og erfaren VVS-håndværker, der har lyst til en helt ny rejse med dit fag? Og kan du give din begejstring videre til elever, der så småt er begyndt at lære faget at kende?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

20.04.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle