07.09.2021  |  EL  |  Belysning

En udskældt klimaven takker af

Sparepæren udfases nu efter at være blevet overhalet af LED-belysning.

Sparepæren peakede i de danske hjem i 2014, hvor der var 18 sparepærer i et typisk parcelhus. Herfra gik det kraftigt ned ad bakke, og i 2020 var tallet 5. Nu bliver sparepæren helt udfaset efter at have tabt kampen til den langt mere effektive LED-pære. Butikkerne må fra 1. september ikke sælge sparepærer, efter lageret er tømt.

I anledning af sparepærens exit fra rampelyset svarer Energistyrelsens Thore Stenfeldt på fire spørgsmål om pæren.

1.    Hvordan blev sparepæren så udbredt?

Det korte svar er: Fordi den gav dig en mindre elregning.

Sparepæren blev blandt andet solgt med sætninger som ”Brug 50 kroner og spar 500 kroner”, fordi den sparede sig selv hjem mange gange i forhold til glødepærer grundet lavere elforbrug og længere levetid.

2.    Er der hold i kritikken af sparepæren?

Sparepæren er blevet skældt ud for mange ting gennem tiden, og der blev skrevet artikler som ”10 gode grunde til at hade sparepærer”. Særligt var en håndfuld arkitekter vrede på den.

Sparepærer har blandt andet dårligere farvegengivelse end glødepærer. Det handler dog også om tilvænning. Når man er vant til glødepærens varme, rødlige lys, kan det koldere, blålige lys fra sparepærer virke ubehageligt. Derudover er mange sparepærer nogle sekunder om at varme op til fuld lysstyrke, og det er generende for de fleste.

3.    Hvad vil sparepæren blive husket for?

Om et par årtier, når der ikke længere er nogen sparepærer tilbage i hjemmene, tror jeg faktisk slet ikke, at sparepæren vil blive husket – ud over af fagfolk.

Sparepæren bliver et overgangsfænomen i lyshistorien mellem glødepæren og LED. Hvis nogen almindelige forbrugere tænker på den, vil det måske være for den langsomme opstartstid. Også selvom den gjorde det muligt at spare penge og CO2 på belysning uden at spare på mængden af lys.

4.    Hvad skal du vælge i stedet?

Vælg LED-lys! LED-pærer er allerede mere energibesparende med bedre lys og længere levetid, end sparepæren nogensinde var. Den udvikling vil fortsætte de kommende år.

Der er – også 1. september – kommet nye energimærker for lys på skalaen A-G, og vi anbefaler at gå efter lyskilder med energimærke D eller bedre på den nye skala.

Har du gamle sparepærer siddende derhjemme, er det fint at beholde dem, så længe de duer. Bare husk, at de skal afleveres på genbrugspladsen grundet kviksølvet i dem.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere