04.01.2016  |  EL  |  Energi

Indspark: Energibranchen har vind i sejlene

Der er høje forventninger i energibranchen til indtjeningen i 2016. Derfor gælder det om at være omstillingsparat og være skarp på nye markeder, mener Carsten Essler Helmer, branchekonsulent for energi i Arbejdsgiverne.

Det går godt i energibranchen. Vi har netop fået svarene tilbage fra en spørgeskemaundersøgelse blandt vores medlemsvirksomheder, og her svarer en betydelig gruppe, at de forventer højere indtjening i 2016. De fleste forventer den samme indtjening, og der er næsten ingen, der forventer lavere indtjening. 

Læs også: Miljøstyrelsen sætter kølefirmaerne i en uheldig situation

Det giver en praj om, at der er optimisme blandt virksomhederne, og at de fleste er godt med. På et højere niveau tegner grøn energi sig i øvrigt som et investeringshit. Investeringer i vedvarende energi slår nu investeringer i kul og olie målt på afkast samt de brede aktieindeks. Energi er på mange måder et varmt emne for tiden.

Men det er også nu, at det gælder om at holde fast. Vinden i sejlene kan hurtigt forsvinde, hvis man ikke udstikker den rette kurs. Det gælder om konstant at trimme forretningen og holde udgifterne på et minimum. Det er man generelt også opmærksom på i de fleste virksomheder. 

Der, hvor det halter, er, når det handler om at omstille sig til en ny verden, hvor pengene skal tjenes på rådgivning og installation og ikke på produkterne. Det kommer til at tage noget tid, før den virkelighed går helt op for alle. De fleste er med på vognen i tide, men dem der er længst tid om at omstille sig, bliver taberne.      

Skarp på nye markeder 
Efteruddannelse er afgørende. Det er vigtigt, at man er helt skarp på nye markeder. Der er en lang række kompetencer, man kan tilegne sig, hvor tiden er godt givet ud. Men det kræver, at man løfter blikket fra den daglige drift et øjeblik og ser tingene oven fra. Det har man måske ikke tid til, føler man.

Om skribenten

Carsten Essler Helmer er branchekonsulent for energiområdet i Arbejdsgiverne.

Han har ansvar for den faglige rådgivning og sparring inden for drift, udvikling og optimering af miljø- og energitiltag i medlemsvirksomhederne.

Men jeg vil tillade mig at spørge, om man har råd til at lade være?  

Samtidig er man godt hjulpet på vej af boligjob-ordningen, der har fået en mere grøn udformning. Det kunne nemt være rullet en anden vej, når man ser på, hvordan regeringen ellers har slanket og beskåret initiativer inden for grøn energi og sat mindre ambitiøse mål. Men energirenoveringer i boliger vil man altså gerne fremme. 

Dog kunne man godt ønske sig lidt mere stabilitet, hvad angår politiske signaler. Mange virksomheder føler, at de ikke kender deres udviklingsmuligheder på den lange bane. Det arbejder vi i Arbejdsgiverne hårdt på at gøre politikerne opmærksomme på.

Læs også: Vi betaler en høj pris for øget konkurrence

Men man kan også gøre noget i den enkelte virksomhed. Jo mere man er på forkant med udviklingen og opsøger nye markeder, jo mere modstandsdygtig bliver man. Derfor skal man simpelthen løfte blikket fra den daglige drift og sørge for at tilegne sig den nyeste viden. Så det ikke bliver din virksomhed, der går i stå, når vinden løjer af. Tænk over det, mens det går godt. Det er meget sjovere at foretage justeringer i gode tider, end når man har kniven for struben.  

Mere fra Carsten

Carsten Essler Helmer

Branchekonsulent for energi hos Arbejdsgiverne

  • Arbejdsgiverne
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere