Energimærkningsrapporter viser stort potentiale for energiforbedringer
Energistyrelsen har udarbejdet en status for energimærkningsordningen for bygninger. Den viser, at hvis de rentable energibesparelsesforslag i energimærkningsrapporterne gennemføres, reduceres CO2-udledningen med 149.000 ton.
Der blev udført over 60.000 energimærkninger af bygninger i 2018 med forslag til energiforbedringer i boligmassen. Hvis alle de foreslåede rentable forslag i energimærkningsrapporterne gennemføres, vil den samlede CO2-besparelse være mere end 149.000 tons, svarende til cirka 22.000 danskeres gennemsnitlige årlige CO2-udledning.
Energistyrelsens kvalitetskontrol viser, at der for energimærkning af nybyggeri i 2018 er sket en fremgang i andelen af korrekte energimærkninger. Andelen af korrekte mærkninger er dog fortsat lavere end for eksisterende byggeri. I 2019 vil Energistyrelsen derfor også gennemføre tilsyn målrettet denne type energimærkning.
Kvalitetskontrollen har ligeledes vist, at 77 procent af de kontrollerede mærkninger for eksisterende bygninger i 2018 fik tildelt et korrekt energimærke. Det er tæt på resultatet fra 2017, hvor 79 procent af de kontrollerede energimærkninger fik tildelt det korrekte energimærke. Energistyrelsen bemærker dog, at kvalitetskontrollen bygger på en gennemgang af 121 energimærkninger, og at der derfor er en vis usikkerhed i forhold at tage resultatet som udtryk for den generelle kvalitet af energimærkningerne.
Energimærkningsordningen skal udvikles løbende
Energistyrelsen har som følge af initiativet ’En mere robust energimærkningsordning for bygninger’ fokus på løbende at udvikle energimærkningsordningen. Som led heri arbejder Energistyrelsen på et nyt risikobaseret kontrolparadigme, som skal sikre, at flest mulige bygningsejere modtager korrekte energimærkninger, oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.
Læs Energistyrelsens rapport: Status for energimærkningsordning for bygninger
- JKK