17.11.2022  |  EL  |  Energi

Energiorganisationer i EU kræver ny strategi

10 energiorganisationer i EU – herunder Euroheat & Power – opfordrer EU-Kommissionen til en revision af den nuværende strategi for opvarmning og afkøling.

I Europa står opvarmning og afkøling for 50 procent af energibehovet, hvor 70 procent af den energi fortsat kommer fra fossile brændsler. I løbet af det sidste årti er der ikke gjort meget for at fremskynde den rene overgang i den europæiske varme- og køleindustri.
Derfor henvender en række europæiske energiorganisationer sig nu direkte til EU-Kommissionen med et krav om, at den nuværende strategi for opvarmning og afkøling skal revideres.

”Effektiv fjernvarme og - køling er en gennemprøvet løsning til at udfase fossilt brændsel i bygninger og beskytte forbrugerne mod skyhøje energipriser. Seks måneder efter lanceringen af REPower EU, er der behov for, at vi opgraderer vores nødværktøjskasse med konkrete tiltag, der accelererer udrulningen af grønne varmeteknologier i bygninger. Især obligatoriske varmeplanlægninger bør snarest indføres”, siger Aurélie Beauvais, der er direktør for Euroheat & Power; den fælleseuropæiske fjernvarmeorganisation.

10-punktsplan
Konkret har Euroheat & Power sammen med de øvrige organisationer fremsendt en 10-punktsplan for en ny strategi. Den hidtidige strategi blev offentliggjort i 2016 – inden EU forpligtede sig til at være klimaneutral, inden krig i Ukraine og høje energipriser.
Organisationerne mener, at strategien kræver en ordentlig implementeringsramme, der vil matche ambitionen om at opnå klimaneutralitet i 2050 og samtidig kunne reagere på de udfordringer, som den nuværende energikrise medfører.

”EU har vedtaget Fit-for-55-pakken, og selv om det er væsentligt skridt i den rigtige retning mod klimaneutralitet, er det langt fra nok til at høste det fulde potentiale af vedvarende og bæredygtige varmeløsninger”, siger Birger Lauersen præsident for Euroheat & Power samt international chef i Dansk Fjernvarme.

Han mener, på lige fod med de øvrige europæiske energiorganisationer, at den fremlagte 10-punktsplan vil være et godt grundlag for at udvikle en ambitiøs varme- og kølestrategi, der udstikker konkrete løsninger til at accelerere udrulningen af vedvarende og grønne varmeteknologier i bygninger og i industrien.
Birger Lauersen noterer også, at 10-punkts planen omfatter et instrument, der tidligere ville have været kontroversielt.

”Energikrisen ansporer et skift i synspunkt i flere landes fjernvarmebrancher. Også kommercielt drevne fjernvarmesektorer mener, at skal der for alvor gang i udrulningen af fjernvarme, så skal planlægningsinstrumentet i brug. Og jeg har også hørt nogen sige, at det kan blive nødvendigt med obligatorisk tilslutning og en dertil passende forbrugerbeskyttelse tilpasset nationale vilkår. Det er nye toner”.

Læs også: Fjernvarme er den billigste opvarmningsform ifølge Danmarks Statistik

Den fælles henvendelse til EU-Kommissionen er underskrevet af:
Euroheat & Power, Bio-energy Europe, European Heat Pump Association (EHPA), CEE Bankwatch Network, Solar Heat Europe, Energy Cities, European Geothermal Energy Council (EGEC), European Partnership for Energy og Miljø (EPEE), COGEN Europe og European Biogas Association (EBA).

Anbefalinger til 10-punkts plan:
1. Udvikling af en robust varme- og kølestrategi, der er i overensstemmelse med klimalovene, EU Green Deal og REPowerEU.
2. Udvid o bygningsrenoveringer, så de omfatter tilslutning til VE- eller overskudsvarmeforsyning i byer.
3. Introducer obligatorisk varmeplanlægning hos lokale myndigheder.
4. Hav den nødvendige arbejdskraft klar til opgaven.
5. Gentænk de finansielle rammer for bæredygtig fjernvarme.
6. Stop støtte til fossile brændsler og flyt støtten til VE- og overskudsvarmeforsyning.
7. Etabler lige vilkår på varmemarkedet.
8. Sikr incitamenter til brug af bæredygtig overskudsvarme.
9. Fremskynd udrulningen af VE-/elektriske varmekilder
10. Anvend en holistisk tilgang til dekarbonisering af bygninger

- PiB

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere