Energirenovering af bygninger vil give massive gevinster for den grønne omstilling

Renovering af ældre bygninger og forbedring af klimaskærm kan reducere både varmeforbrug, CO2-udslip og biomasseforbrug med 20 til 30 procent. Bliver alle bygninger energirenoveret, og sker der også et skift fra olie- eller gasfyr til fjernvarme eller varmepumpe, kan gevinsten være en reduktion af CO2 på 2,3 millioner tons – eller cirka 10 procent af de 20 millioner tons CO2, som Danmark skal spare inden 2030. Det viser ny rapport.

”Det er et langt og kompliceret regnestykke, men alene fjernvarme og varmepumper kan reducere CO2-udledningen fra ikke-renoverede bygninger med to tredjedele – eller hele 1.570.000 tons CO2 hvert år”, fortæller Jesper Kragh, Seniorforsker på BUILD og projektleder i Videncenter for Energibesparelser i Bygninger. Arkivfoto..

Der er store gevinster at hente i energirenovering, hvis vi skal accelerere den grønne omstilling.

• Både for den enkelte husstand, der kan se frem til lavere energiregninger og et bedre indeklima.
• Men også for samfundet.

Det viser en ny rapport fra Videncenter for Energibesparelser i Bygninger gennemført af BUILD på Aalborg Universitet.

”Det er et langt og kompliceret regnestykke, men alene fjernvarme og varmepumper kan reducere CO2-udledningen fra ikke-renoverede bygninger med to tredjedele – eller hele 1.570.000 tons CO2 hvert år. Hvis der samtidig blev energirenoveret, ville vi samlet set kunne spare 2.320.000 tons CO2. Det er ret vilde tal”, siger Jesper Kragh, Seniorforsker på BUILD og projektleder i Videncenter for Energibesparelser i Bygninger.

Fordele for energisystemet
Rapporten peger også på, at samtidig med at CO2-udledningen falder, medfører energirenovering i stor skala også en række andre fordele. Ved at reducere varmebehovet i bygninger sparer man ikke bare CO2 på opvarmning, men man udjævner også belastningen på energisystemet og spidsbelastningen på kolde dage, samtidig med at man sparer biomasse, der kan frigives til andre formål for eksempel i industrien.

Energirenovering kan altså fungere som et første skridt i en grøn kædereaktion, der er med til at løfte omstillingen bredt set.

Hvis der samtidig blev energirenoveret, ville vi samlet set kunne spare 2.320.000 tons CO2. Det er ret vilde tal

Jesper Kragh

Timing er afgørende
Energirenovering sker dog mest bæredygtigt, når det sker samtidig med anden renovering. Derfor er det vigtigt, at bygningerne energioptimeres, når de alligevel renoveres eller sættes i stand af andre årsager.

”Tag, vinduer og energikilde skifter man jo ikke lige hvert andet år i et hus. Hvis boligejeren ved renovering af en bygning forpasser muligheden for at energieffektivisere den, vil der derfor gå rigtigt mange år, før muligheden opstår igen. Det vil være ærgerligt for den enkelte families økonomi og mulighed for at forbedre indeklimaet i boligen. Det er også en forspildt mulighed for en effektiv grøn omstilling ”, siger Jesper Kragh.

Det kan i høj grad betale sig at styrke både:

• oplysning om, hvor meget husejere kan spare langsigtet gennem energirenovering samt
• mulighederne for, at husejere prioriterer energirenovering i forbindelse med med anden renovering.

Mulige gevinster

Rapporten konkluderer, at:
• Renovering af bygningerne og opgradering af klimaskærmen, som opfylder bygningsreglementets krav, vil reducere varmebehovet til cirka 90 - 100 kWh/m² for bygningerne i de ældre byggeperioder.
• Renovering af bygningerne og opgradering af klimaskærmen vil dermed reducere CO2-udledningen betydeligt og biomasseanvendelsen tilsvarende.
• Hvis der både sker konvertering af varmeforsyningen og renovering af bygningerne, samt efterfølgende hævning af indetemperaturen for at opnå bedre komfort, bliver den samlede effekt en reduktion af CO2-emissionen på 2.320.000 tons-CO2/år og en lille reduktion af biomasseanvendelsen på 235.000 tons-biomasse/år.

Rapporten viser tydeligt det massive grønne potentiale, der kan forløses i det byggede miljø. Den viser og så tydeligt, hvorfor energieffektivisering- og optimering af bygninger bør prioriteres fremadrettet. Kan der skabes grundlag for en bred energioptimering af danske bygninger over de næste år vil vi for alvor være kommet et stort skridt tættere på vores bæredygtighedsmål.

Både lavere forbrug og højere fleksibilitet
Formålet med analysen og rapporten er at opnå større viden om, hvor besparelsesmulighederne er i de forskellige bygningstyper og byggeperioder, samt om bygningernes energimæssige tilstand er påvirket af deres varmeforsyning. Indsigten er opnået ved at analysere samtlige bygninger, som er blevet energimærket siden 2012.

Bliv klogere

  • Find rapporten her
  • Find det tilhørende excelark her

Reduktion af varmebehovet i den eksisterende bygningsmasse er et væsentligt element i den grønne omstilling frem mod 2030 og 2050. Dette ikke kun for at reducere den direkte CO2-udledning fra opvarmningen, men også for at udjævne belastningen på energisystemet, så spidslasten på kolde dage reduceres og spidslastværker (el og varme) med dårlig miljøprofil (for eksempel fra kul og naturgas) kan udfases til fordel for større dækning af varmeforbruget med vind, sol og varmepumper.

Biomasse vil blive en ekstremt efterspurgt vare de kommende år til højtemperaturopvarmning i industrien og måske også til biogas til transportsektoren. Omlægning af bygningsopvarmningen til biomasse er derfor en kortsigtet løsning. Der er tvært imod behov for at reducere den nuværende biomasseanvendelse til bygningsopvarmning for at frigive den til andre formål.

Analysen er udført i regi af Videncenter for Energibesparelser i Bygninger.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

03.07.2025Installator.dk

Salling Group jagter energibesparelse gennem LED til LED opgradering

01.07.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Fra niche til nødvendighed

23.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric sætter turbo på udvikling og udrulning af AI-fabrikker i stor skala med NVIDIA

20.06.2025Kemper Danmark ApS

Sponseret

Hydraulisk balancering af brugsvandsanlæg

17.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Farvel CO2: Elektrificering kan fremtidssikre danske hospitaler

12.06.2025Brunata A/S

Sponseret

Når kunstig intelligens taler med dine radiatorer

11.06.2025KUDSK Service

Sponseret

Produktion af 10 megawatt-containere

09.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Hvad holder dig fast i en 50 år gammel automationsmodel?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup