Energirenovering af bygninger vil give massive gevinster for den grønne omstilling

Renovering af ældre bygninger og forbedring af klimaskærm kan reducere både varmeforbrug, CO2-udslip og biomasseforbrug med 20 til 30 procent. Bliver alle bygninger energirenoveret, og sker der også et skift fra olie- eller gasfyr til fjernvarme eller varmepumpe, kan gevinsten være en reduktion af CO2 på 2,3 millioner tons – eller cirka 10 procent af de 20 millioner tons CO2, som Danmark skal spare inden 2030. Det viser ny rapport.

”Det er et langt og kompliceret regnestykke, men alene fjernvarme og varmepumper kan reducere CO2-udledningen fra ikke-renoverede bygninger med to tredjedele – eller hele 1.570.000 tons CO2 hvert år”, fortæller Jesper Kragh, Seniorforsker på BUILD og projektleder i Videncenter for Energibesparelser i Bygninger. Arkivfoto..

Der er store gevinster at hente i energirenovering, hvis vi skal accelerere den grønne omstilling.

• Både for den enkelte husstand, der kan se frem til lavere energiregninger og et bedre indeklima.
• Men også for samfundet.

Det viser en ny rapport fra Videncenter for Energibesparelser i Bygninger gennemført af BUILD på Aalborg Universitet.

”Det er et langt og kompliceret regnestykke, men alene fjernvarme og varmepumper kan reducere CO2-udledningen fra ikke-renoverede bygninger med to tredjedele – eller hele 1.570.000 tons CO2 hvert år. Hvis der samtidig blev energirenoveret, ville vi samlet set kunne spare 2.320.000 tons CO2. Det er ret vilde tal”, siger Jesper Kragh, Seniorforsker på BUILD og projektleder i Videncenter for Energibesparelser i Bygninger.

Fordele for energisystemet
Rapporten peger også på, at samtidig med at CO2-udledningen falder, medfører energirenovering i stor skala også en række andre fordele. Ved at reducere varmebehovet i bygninger sparer man ikke bare CO2 på opvarmning, men man udjævner også belastningen på energisystemet og spidsbelastningen på kolde dage, samtidig med at man sparer biomasse, der kan frigives til andre formål for eksempel i industrien.

Energirenovering kan altså fungere som et første skridt i en grøn kædereaktion, der er med til at løfte omstillingen bredt set.

Hvis der samtidig blev energirenoveret, ville vi samlet set kunne spare 2.320.000 tons CO2. Det er ret vilde tal

Jesper Kragh

Timing er afgørende
Energirenovering sker dog mest bæredygtigt, når det sker samtidig med anden renovering. Derfor er det vigtigt, at bygningerne energioptimeres, når de alligevel renoveres eller sættes i stand af andre årsager.

”Tag, vinduer og energikilde skifter man jo ikke lige hvert andet år i et hus. Hvis boligejeren ved renovering af en bygning forpasser muligheden for at energieffektivisere den, vil der derfor gå rigtigt mange år, før muligheden opstår igen. Det vil være ærgerligt for den enkelte families økonomi og mulighed for at forbedre indeklimaet i boligen. Det er også en forspildt mulighed for en effektiv grøn omstilling ”, siger Jesper Kragh.

Det kan i høj grad betale sig at styrke både:

• oplysning om, hvor meget husejere kan spare langsigtet gennem energirenovering samt
• mulighederne for, at husejere prioriterer energirenovering i forbindelse med med anden renovering.

Mulige gevinster

Rapporten konkluderer, at:
• Renovering af bygningerne og opgradering af klimaskærmen, som opfylder bygningsreglementets krav, vil reducere varmebehovet til cirka 90 - 100 kWh/m² for bygningerne i de ældre byggeperioder.
• Renovering af bygningerne og opgradering af klimaskærmen vil dermed reducere CO2-udledningen betydeligt og biomasseanvendelsen tilsvarende.
• Hvis der både sker konvertering af varmeforsyningen og renovering af bygningerne, samt efterfølgende hævning af indetemperaturen for at opnå bedre komfort, bliver den samlede effekt en reduktion af CO2-emissionen på 2.320.000 tons-CO2/år og en lille reduktion af biomasseanvendelsen på 235.000 tons-biomasse/år.

Rapporten viser tydeligt det massive grønne potentiale, der kan forløses i det byggede miljø. Den viser og så tydeligt, hvorfor energieffektivisering- og optimering af bygninger bør prioriteres fremadrettet. Kan der skabes grundlag for en bred energioptimering af danske bygninger over de næste år vil vi for alvor være kommet et stort skridt tættere på vores bæredygtighedsmål.

Både lavere forbrug og højere fleksibilitet
Formålet med analysen og rapporten er at opnå større viden om, hvor besparelsesmulighederne er i de forskellige bygningstyper og byggeperioder, samt om bygningernes energimæssige tilstand er påvirket af deres varmeforsyning. Indsigten er opnået ved at analysere samtlige bygninger, som er blevet energimærket siden 2012.

Bliv klogere

  • Find rapporten her
  • Find det tilhørende excelark her

Reduktion af varmebehovet i den eksisterende bygningsmasse er et væsentligt element i den grønne omstilling frem mod 2030 og 2050. Dette ikke kun for at reducere den direkte CO2-udledning fra opvarmningen, men også for at udjævne belastningen på energisystemet, så spidslasten på kolde dage reduceres og spidslastværker (el og varme) med dårlig miljøprofil (for eksempel fra kul og naturgas) kan udfases til fordel for større dækning af varmeforbruget med vind, sol og varmepumper.

Biomasse vil blive en ekstremt efterspurgt vare de kommende år til højtemperaturopvarmning i industrien og måske også til biogas til transportsektoren. Omlægning af bygningsopvarmningen til biomasse er derfor en kortsigtet løsning. Der er tvært imod behov for at reducere den nuværende biomasseanvendelse til bygningsopvarmning for at frigive den til andre formål.

Analysen er udført i regi af Videncenter for Energibesparelser i Bygninger.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

03.07.2024Installator.dk

Varmepumpeindustrien glæder sig over prisloft på fjernvarme

02.07.2024Installator.dk

Politisk aftale vil indføre prisloft på fjernvarme

12.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Vi mødes på Folkemødet 2024 ...

06.06.2024Installator.dk

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

Jobmarked

Se alle

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle