07.04.2020  |  EL  |  Intelligente installationer

Energirenovering af bygningsmassen på vej? – lad os hæve lixtallet denne gang!

Indhold fra partner Hvad er dette?

VELTEK roser den politiske ambition om en grøn genstart af økonomien, når Coronakrisen er aftaget. Men denne gang skal vi kigge væk fra klimaskærmen, når vi taler om energirenoveringer og i stedet satse på de tekniske og intelligente installationer.

Mens Danmark stadig venter en politisk afklaring om, hvordan landet atter skal finde tilbage til en form for normalitet, er et bredt flertal i Folketinget begyndt at lufte de første tanker om, hvordan den hårdt pressede danske økonomi bedst muligt hjælpes i gang igen på en måde, der vil komme klimaet til gode – også kaldet den ”grønne genstart”.

Blandt forslagene er en fremrykning af flere jernbaneprojekter, udbygning af antallet af ladestationer til elbiler og energirenoveringer af vores bygninger. Tiltag der skal bidrage til, at Danmark når i mål med 70 procents reduktionen i 2030.

VELTEK er enig i målet og roser ambitionerne, mens medlemmerne er klar til at bidrage med veldokumenterede teknologier og løsninger, der vil nedbringe energiforbruget i bygninger samtidigt med, at komforten og indeklimaet forbedres.

– Vi betvivler på ingen måde, at når Coronakrisen er aftaget, vil der være et stort behov for politiske initiativer til at kickstarte og stimulere økonomien. På trods af, at en stor del af VELTEKs medlemmer er kommet fornuftigt igennem første kvartal af 2020, så forudser vi, at de bliver ramt af en markant ordrenedgang på den anden side af påske – blandt andet fordi, at der er et meget begrænset antal nye projekter, som kan opstartes som følge af at COVID-19, som har sat Danmark og verden i stå. Og gennem fremrykning af grønne energirenoveringer kan vi både holde en hånd under økonomien og gøre en klimaindsats, siger Per Rømer Kofod, Adm. Direktør for VELTEK og fortsætter:

– Det kan ikke andet end vække begejstring, når man i denne triste tid hører politiske udmeldinger om, at en af vejene for at få Danmark ud Coronakrisen er ved at sætte skub i bygningsrenoveringer.  Men der går desværre ikke lang før, at fortiden igen banker på døren, når fokus flyttes over på ekstra isolering og nye termoruder, som var vi i 1973, og det var energikrisen vi skulle ud af. I min kalender står der år 2020, og vi står ved indgangen til en forvandling af Danmark, også kaldet den grønne omstilling, derfor må man kunne forvente, at nutidens løsninger tages brug. Vi er i digitaliseringens årti, og digitaliseringen er platformen for det moderne samfund, og det samme bør også gøres gældende for energirenoveringer.

Bygge- og Anlægssektorens klimaanbefalinger understøtter VELTEK

Den 20. marts afleverede 12 ud af Regeringens 13 Klimapartnerskaber deres samlede anbefalinger – og Bygge- og Anlægssektoren kom med 27 anbefalinger, der understøtter VELTEKs position.

Sektoren anbefaler for eksempel energirenoveringer, der skal sørge for intelligent styring af bygningernes energiforbrug, herunder fokus på behovstyret ventilation, varme og belysning, renoveringer af bygningernes nuværende tekniske installationer, udbredelse af LCA, mål for bygningernes CO2-udledning, lavere varmeforbrug og at energimærket fremover skal være et aktivt redskab til energibesparelser og forbedring af indeklimaet.

– Bygge- og Anlægssektorens rapport viser det, som VELTEK har været fortaler for i årevis. I 2018 udarbejdede VELTEK for eksempel en rapport sammen med TEKNIQ Arbejdsgiverne, der netop viser de grønne potentialer i de tekniske installationer. Udskiftning til LED-belysning giver en energibesparelse på 50 procent, ventilation med varmegenvinding giver en energibesparelse på 45 procent i forhold til 2011, og hybridvarmeløsninger, hvor luft-vand-varmepumper for eksempel kobles på en gaskedel, giver både markante gas- og energibesparelser, idet varmepumpen og gaskedlen kun benyttes, når de er mest effektive, siger Per Rømer Kofod og slutter:

– Ved at rette blikket mod en renovering af bygningernes tekniske installationer i stedet for mod bygningernes klimaskærm, kan der leveres rigtig meget energieffektivitet og grøn omstilling for pengene. Lad os nu hæve lixtallet denne gang. Og så skal vi ikke glemme, at renoveringer af de tekniske installationer typisk har en væsentlig kortere tilbagebetalingstid. Det er nu, at vi skal gøre brug af intelligente styringer og dataudtræk – derfor skal intelligente installationer prioriteres først.

VELTEK og TEKNIQ Arbejdsgivernes rapport: ”Tekniske energirenoveringer er bedre end penge i banken” kan downloades her

Mere fra VELTEK

VELTEK

www.veltek.dk

VELTEK er Danmarks største tekniske brancheorganisation og repræsenterer cirka 129 virksomheder med en samlet omsætning på over 30 milliarder kroner i Danmark. VELTEK er repræsenteret i: Transport- og Bygningsministeriets Specialudvalg, VA-styregruppen under ETA Danmark, bestyrelsen for Dansk Center for Lys (DCL), bestyrelsen for Elretur og branchepanele…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere