05.04.2022  |  EL  |  Byggeri

Indspark: Energirenovering: Bygninger står for 40 procent af Danmarks energiforbrug

Energiforbedringer af bygninger kan både give store besparelser for bygningsejerne og mere komfort for beboerne.

Og så er det godt for miljøet. Derfor har både forsyningsbranchen, bygningsejere, investorer og den offentlige sektor en stor interesse i at energirenovere. Mange af de traditionelle beregningsmodeller for tilbagebetalingstiden for energirenovering bygger dog på forkerte præmisser og resulterer i meget lange tilbagebetalingstider. Der er derfor stor interesse for nye beregningsmodeller, som kan beregne mere præcist og nuanceret. Og det giver god mening at regne mere nuanceret på renoveringsgevinsten, hvis Danmark skal reducere klimabelastningen. Omkring 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug stammer nemlig fra bygninger. Der er derfor også en stor politisk interesse i at få sat gang i flere energirenoveringer.

Ifølge videnscenteret Bolius kan det næsten altid betaler sig at lave energiforbedringer i et privathus, hvis det er fra 1970'erne eller ældre, og det ikke allerede er blevet grundigt efterisoleret.

Normalt sparer man mest i ældre huse, men også nyere huse kan være konstrueret sådan, at de spilder en masse varme. Du kan bruge størrelsen af din varmeregning til at vurdere, om det er en god idé at energirenovere dit hus. Som tommelfingerregel er der ifølge Bolius god grund til at energiforbedre:

  • Hvis din varmeregning er på over 15.000 kr. om året, og du bor i et ældre hus bygget før 1980.
  • Hvis din varmeregning er på over 10.000 kr. om året, og du bor i et nyere hus bygget efter 1980.

Husets opvarmningsform har betydning for hvilke energiforbedringer, der betaler sig rent økonomisk. Det kan for eksempel bedre betale sig at energirenovere, hvis du bruger elvarme eller har et olie- eller naturgasfyr, der er ældre end 15 år. Fjernvarmepriser svinger meget i hele landet, men nogle steder kan, hvis det er muligt, betale sig at få fjernvarme i stedet for olie eller naturgas.

Energipriserne betyder også meget. Jo mere olie og gas koster, jo mere sparer du ved at energiforbedre huset - hvis du altså har olie- eller gasfyr. I øjeblikket stiger energipriserne som bekendt kraftigt. Boligejere, der har elvarme eller naturgas, betaler lige nu mere end 50 procent mere for energien end i 2020. Priserne er meget ustabile, og ingen ved, om de falder igen eller stiger yderligere. Der er derfor et stort potentiale for, at installatører kan energirenovere i både private boliger, erhvervsbygninger og offentlige bygninger.

Der er mange tilgange til energirenovering, og vi sætter i magasin #4 fokus på nogle af mulighederne.

Har du som brancheaktør et ønske om at synliggøre jeres ydelser og brand i sammenhæng med temaet om Energirenovering, er markedsføring i fagmagasinet Installatør og netfællesskabet installator.dk en oplagt platform. Frist er 29. april 2022. Tag gerne kontakt til mig på pa@horisontgruppen.dk eller Mobil  5373 1364.

Mere fra Per

Per Alberg

Business Manager

Jeg kan tilbyde en bred viden, der erfaringsmæssigt dækker over en stor grad af samtlige discipliner indenfor Salg og Markedsføring. Særligt i relation til media- såvel som reklamebranchen har jeg tilegnet mig kompetencer, der sikrer mig et stærkt grundlag, at kunne vejlede og rådgive mine kunder på.

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere