Energirenovering skal højere op på agendaen
Der er brug for flere intelligente bygninger, der kan spare på energien. Teknologien er her, men den menneskelige adfærd er tungen på vægtskålen, og der mangler viden. Schneider Electric vil gerne være med til at hjælpe på situationen, siger adm. direktør, Helene Egebøl.
Bygninger står for ca. 40 procent af det samlede energiforbrug på verdensplan i dag. Derfor er intelligent energioptimering af bygninger et af de vigtigste værktøjer i kampen mod den globale opvarmning og for at nå COP21-målet om at begrænse klodens temperaturstigning til 1,5 grader.
Alligevel er efterspørgslen ikke der, hvor den burde være, mener man hos energivirksomheden Schneider Electric. Her er bæredygtighed en indbygget del af selskabets mission, som kort fortalt går ud på at hjælpe kunderne til at blive mere energieffektive.
På den baggrund vil man gerne være med til at sætte skub i udviklingen, fortæller selskabets adm. direktør, Helene Egebøl. Grundlæggende handler det om at skabe noget opmærksomhed på udfordringen.
”KPI’er og fine målsætninger er én ting, men den menneskelig adfærd er nu engang det afgørende parameter. Der er en basal mangel på viden, og det er en hindring for at vi kan få gang i omstillingen for alvor. Så vi skal have folk til at tænke over de muligheder, der findes – for de er her i høj grad allerede”, siger hun.
Ifølge Helene Egebøl er rigtig meget af den nødvendige teknologi således allerede til stede og moden til at blive anvendt i stor stil. Ikke alene i nye bygninger, som det efterhånden er ved at være normen, men i den grad også i den eksisterende bygningsmasse, som er den store pukkel, der skal bearbejdes.
I 2050 vil 90 procent af de bygninger, vi har i dag, stadig stå, men langt de fleste af disse bygninger er stadig ineffektive, og det kalder på handling.
”Der skal ske noget nu. SDG’erne har eksempelvis deadline i 2030, og det er lige om lidt. Langt de fleste af bygningerne er her allerede, så dem skal vi i gang med at optimere, og jeg fornemmer en fælles forståelse i branchen for, at det haster”, siger Helene Egebøl med henvisning til FN’s udviklingsmål, hvor bl.a. ressourceeffektivitet i bygninger er en del af mål 11.
Brug for samarbejde og politisk regulering
Konkret estimeres det, at energiforbruget globalt kan sænkes med 10-20 procent alene ved at energioptimere de bygninger, der allerede findes. Det vil Schneider Electric selvsagt gerne være med til, og det bør være en selvfølge, mener Helene Egebøl.
”Vi skal hjælpe; vi har teknologien og de nødvendige data, og på den baggrund har vi i industrien også en forpligtelse til at gøre mere end i dag for at løfte miljødilemmaet. Branchen har nok brug for at blive rusket på en positiv måde, så vi kan få spredt budskabet”, siger hun.
Netop branchen som helhed er lidt af et kardinalpunkt for Schneider. Der er nemlig brug for samarbejde og åbenhed mellem virksomheder, som ellers er konkurrenter, ligesom det er nødvendigt med nogle klare udmeldinger fra politisk hold.
”Vi vil gerne have reguleringer. Vi skal have smart buildings op på den politiske dagsorden, så vi kan få sat skub i indførelsen af nogle regulativer, som kan stramme op på området. Det er en kompleks opgave at sænke CO2-udslippet samtidig med at energiforbruget stiger, og hvis det skal lykkes, så skal alle gøre en indsats”, understreger Helene Egebøl.