EnergyLab fremviser fremtidens bæredygtige løsninger
Energilaboratoriet i Nordhavn åbnede i denne uge et showroom, hvor fremtidens CO2-neutrale løsninger bliver vist frem.
Den 12. december slog EnergyLab Nordhavn dørene op for et splinternyt showroom på Sundkaj i København. Her kan interesserede komme forbi og få et indblik i demonstrationsprojekterne i Nordhavn, der bygger på fremtidens bæredygtige energiløsninger.
Bag energilaboratoriet står 12 parter, der arbejder for at sammentænke el, varme, energieffektive løsninger og elektrisk transport i et mere intelligent og fleksibelt energisystem. En af dem er energiselskabet Hofor, der blandt andet arbejder sammen med boligforeninger og virksomheder i Nordhavn på et demonstrationsprojekt om fleksibel fjernvarme:
Om EnergyLab
EnergyLab Nordhavn er et fireårigt projekt, der løber fra 2015-2019 og har til formål at udvikle fremtidens energiløsninger.
Projektet bruger Nordhavn som levende storbylaboratorium, hvor der bliver arbejdet med at sammentænke el, varme, energieffektive løsninger og elektrisk transport i et intelligent, fleksibelt og optimeret energisystem.
Følgende partnere står bag EnergyLab: DTU, Københavns Kommune, By & Havn, Hofor, Radius, ABB, Balslev, Danfoss, Clean Charge, Metro Therm, Glen Dimplex og PowerLabDK-faciliteterne. Projektet er desuden støttet af EUDP og ledes af Center for El og Energi på DTU Elektro.
"Vi vil gerne finde ud af, hvor stort potentialet er for lagring af varme i bygninger. Derfor har vi aftalt med flere bygninger i Nordhavn, at vi kan skrue ned for fjernvarmen i perioder med stort pres på fjernvarmeproduktionen - selvfølgeligt uden at det går ud over deres komfort. Når vi får præcis viden om, hvor meget varme en bygning er i stand til at holde på i et bestemt tidsrum, vil vi have mulighed for at reducere vores spidslastproduktion", fortæller Jørgen Boldt, projektleder i Hofor.
Spidslastproduktionen er den ekstra varme, Hofor bliver nødt til at producere, når der er ekstra stor efterspørgsel efter varme. Det kan f.eks. være mandag morgen, når mange tager bad, og virksomheder starter op efter weekenden. Den ekstra varmeproduktion koster mange penge og ikke mindst meget CO2.
Læs også: Det første store batteri i Danmark er nu en del af elnettet
En anden af partnerne i EnergyLab er udviklingsselskabet By & Havn. Selskabet arbejder med at gøre Nordhavn til Københavns bæredygtige bydel, og her spiller samarbejdet i EnergyLab en vigtig rolle:
”Nordhavn omdannes i disse år fra industriområde til en moderne, blandet by med boliger og arbejdspladser, og de mange projekter under EnergyLab Nordhavn implementeres i en række byggerier. Projekterne gavner beboernes og medarbejdernes dagligdag - og samtidig indsamles viden, som vi tager med i vores videre arbejde med bæredygtig byudvikling", siger By & Havns adm. direktør, Jens Kramer Mikkelsen.
Læs også: København vinder international klimapris for tredje gang
EnergyLab Nordhavn har et samlet budget på 143 millioner kroner og løber frem til 2019. Det nye showroom kan findes i Pakhus 47 på Sundkaj i Københavns Nordhavn.
-CHM
Denne artikel er del af et tema:
Udvalgte