19.11.2019  |  VENTILATION  |  Byggeri

Entreprenør standser arbejdet med ventilation i Niels Bohr-bygningen

Proventilation har stoppet arbejdet med at udskifte ventilationen i skandalebyggeriet Niels Bohr-bygningen. Ifølge ventilations-entreprenøren sker det på grund af ubetalte regninger for mere end 50 millioner kroner.

Efter to et halvt års arbejde med at genoprette den kuldsejlede ventilations-entreprise i Niels Bohr-bygningen i København, har entreprenøren Proventilation stoppet arbejdet. Det skyldes ifølge Proventilation ubetalte regninger og grove svigt i blandt andet projekt- og tidsstyringen fra storentreprenøren Per Aarsleffs, byggeledelsens og bygherrens side.

”Vi mangler mere end 50 millioner kroner i betaling for arbejde, som er udført og godkendt. Samtidig er samarbejdet med storentreprenøren, byggeledelsen og bygherre blevet stadig dårligere, og vi er blevet truet med totalt udokumenterede og uberettigede økonomiske krav. Det kan og vil vi ikke stå model til længere, og samtidig har vi et ansvar overfor de mange selvstændige montører, der har udført arbejdet på byggeriet”, siger Flemming Kragerup, der er administrerende direktør i Proventilation.

Det blev i sommer konstateret, at budgettet for Niels Bohr-projektet endnu engang var overskredet med mindst 290 millioner kroner. Niels Bohr Bygningen var oprindeligt projekteret til 1,6 milliarder kroner, en pris, der steg til 2,9 milliarder i december 2017, og som altså har vist sig heller ikke at holde.

”Det virker som om byggeledelsen og totalrådgiver slet ikke har haft overblik og kontrol over projektet. Vi blev engageret til at løse en opgave til 30 millioner kroner i 2017. Siden er der blevet tilføjet flere og flere opgaver, der til tider har beskæftiget mere end 200 mand på pladsen, og arbejde for over 400 millioner kroner”, fortæller Flemming Kragerup.

Over 200 ændringer af ventilationen
En anden årsag til problemerne på Niels Bohr-projektet er de utallige ændringer i projektmaterialet. Alene på ventilationsområdet er der gennemført mere end 200 ændringer i det oprindelige projekt og helt galt gik det, da mere end 180 rum i den 52.000 m2 store bygning skulle igennem en total omprojektering og omdisponering, da der blev ændret på rumstyringen til stink- og kemiskabe.

”Vi har hele tiden gjort indsigelser mod de reviderede tidsplaner, der er blevet mere og mere pressede, da de ikke afspejlede virkeligheden i forhold til de mange projektfejl- og ændringer, og vi har afleveret arbejdet hurtigst muligt og som varslet, uagtet at entreprisen er blevet 14 gange større på to et halvt år”, siger Flemming Kragerup.

Betalinger stoppede i august
Arbejdet på Niels Bohr byggeriet er blevet udført for regning, og ikke efter tilbud i fast pris, som det er normalt på større byggerier. Det har betydet, at arbejdet Proventilation har udført på byggepladsen løbende er blevet er kontrolleret og godkendt, og at virksomhedens fakturaer er blevet betalt hver måned. Lige indtil betalingerne stoppede i august.

”Man kunne få den tanke, at byggeledelsen er på jagt efter syndebukke for den seneste budgetoverskridelse, måske for at undgå endnu en tur i Finansudvalget”, siger Flemming Kragerup.

Formelt overtog råhus-entreprenøren på Niels Bohr-projektet, Per Aarsleff, ventilations-entreprisen fra det spanske firma Inabensa, der blev fyret i februar 2017. Entreprisen, som nu er endt på mere end 400 millioner kroner, blev tildelt uden et offentligt udbud. Herefter blev Proventilation gennem en underentreprise hentet ind af Aarsleff-datterselskabet Wicotec Kirkebjerg til at gennemføre ventilationsarbejdet. Samtidig overtog Vejdirektoratet ledelsen af byggeriet fra Bygningsstyrelsen.

Undren hos Proventilation
Ledelsen i Proventilation undrer sig over, at Niels Bohr-bygningen officielt blev overdraget til bygherren ved en såkaldt AB92-aflevering i slutningen af juni, hvor byggeriet endnu langt fra var færdigt. Samtidig har Vejdirektoratet løst Per Aarsleff fra sit storentreprenøransvar for ventilations-entreprisen

”Vi står nu i den mærkværdige situation, at vi nu bliver truet af Vejdirektoratet og dermed staten, samtidig med at vi må rette vores økonomiske krav mod Wicotec Kirkebjerg og Aarsleff, der angiveligt ikke længere har noget ansvar for ventilations-entreprisen. Derfor indleder vi nu retslige skridt mod Wicotec Kirkebjerg for at få betalt de udestående regninger”, siger Flemming Kragerup.

Vejdirektoratet: Proventilation har forsømt arbejdet
Hos bygherren Vejdirektoratet har man en anden udlægning af sagen. Her siger man, at arbejdet er standset, fordi Proventilation ikke har været i strand til at rette de forsømmelser, som det er blevet gjort bekendt med.      

”Proventilation har forsømt at lede deres arbejde i forbindelse med bestilling af materialer, ligesom Proventilation har forsømt deres pligt til at koordinere egenprojekterede arbejde med andre entrepriser”, skriver Vejdirektoratet i en udtalelse til tv2lorry.dk.

Vejdirektoratet kan desuden ikke genkende den manglende betaling, som Proventilation mener, det har krav på.

Opdateret 19/11 med udtalelse fra Vejdirektoratet.  

- JKK

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere