20.01.2022  |  EL  |  Energi

Er din bolig klar til fremtidens elforbrug?

Rekordmange el- og hybridbiler ruller ud på vejen i øjeblikket. Det stiller større krav til husstandens installationer, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Aldrig før er så mange el- og hybridbiler trillet ud på de danske veje, som i december måned. Over halvdelen af nybilssalget var elektrisk, hvilket giver et øget behov for ladepunkter.

Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne, udgør denne større efterspørgsel et problem for mange boliger, da de færreste er dimensioneret til at kunne klare den type belastninger af installationerne, hvilket i sidste ende kan føre til risiko for overophedning og brand.

”De fleste huse har kun 25 ampere i leveringsomfang fra elnettet, der måske er nok til en enkelt ladestander på 11 kW. Men sammen med det øvrige eldrevne udstyr i huset – eksempelvis en varmepumpe – kan det bliver svært at sætte et ekstra ladepunkt op, og man får behov for større sikringer, en ny stikledning og en kraftigere elinstallation i boligen”, siger Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, VVS og metal.

En investering i fremtiden

Det er investeringer, som kan løbe op i 50-60.000 kroner, men man skal ifølge Mads Risgaard Knudsen se det som en investering i en fremtid, hvor de eldrevne biler kommer til at fylde stadig mere i gadebilledet. Af samme grund vil man også oftere kunne løbe ind i behovet for at lade flere elbiler op ad gangen, forklarer tekniske konsulent.

LÆS OGSÅ: Arbejdsgivere: Vi vil have mere strøm til bilen

Det gælder blandt andet til højtiderne, hvor familier mødes på kryds og tværs af landet. Man har måske kørt langt, og der melder sig et behov for at få ladet op til flere elbiler op samtidig.

”Så er det, man kan finde på at hive forlængerledningerne frem og bruge stikkontakten i redskabsskuret i stedet for. Men gør man det, kommer der ikke alene familiefest, men også ”fest” i installationerne, og brug af forlængerledning er samtidig en ulovlig løsning”, siger Mads Risgaard Knudsen.

I december 2021 stod de opladelige biler for 56 procent af de solgte nye biler i Danmark. I januar var det syv procent, viser tal fra De Danske Bilimportører. Samlet set er salget af elbiler steget med 80 procent i forhold til hele sidste år.

-AKJ

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere