Rekordmange el- og hybridbiler ruller ud på vejen i øjeblikket. Det stiller større krav til husstandens installationer, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Investeringerne er dyre, men skal ses som en investering i fremtiden, ifølge Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne. Foto: Arkivfoto
Aldrig før er så mange el- og hybridbiler trillet ud på de danske veje, som i december måned. Over halvdelen af nybilssalget var elektrisk, hvilket giver et øget behov for ladepunkter.
Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne, udgør denne større efterspørgsel et problem for mange boliger, da de færreste er dimensioneret til at kunne klare den type belastninger af installationerne, hvilket i sidste ende kan føre til risiko for overophedning og brand.
”De fleste huse har kun 25 ampere i leveringsomfang fra elnettet, der måske er nok til en enkelt ladestander på 11 kW. Men sammen med det øvrige eldrevne udstyr i huset – eksempelvis en varmepumpe – kan det bliver svært at sætte et ekstra ladepunkt op, og man får behov for større sikringer, en ny stikledning og en kraftigere elinstallation i boligen”, siger Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, VVS og metal.
En investering i fremtiden
Det er investeringer, som kan løbe op i 50-60.000 kroner, men man skal ifølge Mads Risgaard Knudsen se det som en investering i en fremtid, hvor de eldrevne biler kommer til at fylde stadig mere i gadebilledet. Af samme grund vil man også oftere kunne løbe ind i behovet for at lade flere elbiler op ad gangen, forklarer tekniske konsulent.
LÆS OGSÅ: Arbejdsgivere: Vi vil have mere strøm til bilen
Det gælder blandt andet til højtiderne, hvor familier mødes på kryds og tværs af landet. Man har måske kørt langt, og der melder sig et behov for at få ladet op til flere elbiler op samtidig.
”Så er det, man kan finde på at hive forlængerledningerne frem og bruge stikkontakten i redskabsskuret i stedet for. Men gør man det, kommer der ikke alene familiefest, men også ”fest” i installationerne, og brug af forlængerledning er samtidig en ulovlig løsning”, siger Mads Risgaard Knudsen.
I december 2021 stod de opladelige biler for 56 procent af de solgte nye biler i Danmark. I januar var det syv procent, viser tal fra De Danske Bilimportører. Samlet set er salget af elbiler steget med 80 procent i forhold til hele sidste år.
-AKJ
Virksomhedsdrift

Kemp & Lauritzen skal sikre tryghed i Aarhus Kommune
Kemp & Lauritzen har netop vundet en af to rammeaftaler om service, drift, vedligehold og levering af tyverialarm-systemer i Aarhus Kommune.
Byggeri

Fald i byggeaktiviteten i første kvartal
Det samlede fuldførte etageareal i første kvartal 2022 endte på 1,9 millioner kvadratmeter, hvilket er et fald på 3 procent i forhold til fjerde kvartal. Det oplyser Danmarks Statistik i ny opgørelse.
El-materiel

CR Electric udvider mod øst
I februar måned kunne CR Electric meddele at de udvidede forretningen med en ny afdeling mod vest i Fredericia, og dermed blev mere landsdækkende. De kan nu tilmed afsløre, at de udvider igen–denne gang mod øst, da svenske MTEK er blevet en del af CR Electric.
Energi

Store potentialer for udfasning af olie- og gasfyr i det offentlige
4.440 kommunale og regionale bygninger opvarmes med enten olie- eller gasfyr. Og der er både penge og CO2 at spare ved at udskifte fyrene med fjernvarme eller varmepumper.
Virksomhedsdrift

Bravida vinder stor teknikentreprise for AGC Biologics A/S
Bravida Danmark har underskrevet en aftale med AGC Biologics A/S om levering af komplet installationspakke til deres 18.000 kvadratmeter bygning, der opføres i Søborg det næste år.
Energi

LED-lys i trafikanlæg sparer energi
Sund & Bælt er i gang med en omfattende udskiftning af oprindelige lyskilder til energibesparende LED på koncernens anlæg. I april startede udskiftningen i den trafikerede Tårnbytunnel på Amager, og det vil føre flere grønne gevinster med sig.